ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιο ακριβά από 1η Ιουλίου μάσκες και αντισηπτικά, στο 24% ο ΦΠΑ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ακόμη και η αύξηση από το 6% του ΦΠΑ στο 24% για την αιθυλική αλκοόλη, ενώ από το 6% πάνε στο 13% τα φίλτρα αιμοκάθαρσης και οι απινιδωτές.

Σε καθεστώς υψηλού ΦΠΑ επανέρχονται από 1η Ιουλίου μάσκες προστασίας, γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ακόμη και η αύξηση από το 6% του ΦΠΑ στο 24% για την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ στο 24% και τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων (από 1η Ιουλίου), ενώ στο 13% πάνε τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (από 1η Ιουλίου), όπως και οι απινιδωτές.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

Αγαθά

  • Για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (Δ.Κ. ΕΧ 9018) και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (Δ.Κ. ΕΧ 9018), ο συντελεστής ΦΠΑ από το 6% που ήταν έως 30.6.2022 πάει το 13% από 1.7.2022.
  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών, καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 2969/2001 (Α' 281) (ΔΚ ΕΧ 2207) από το 6% που ήταν έως 30.6.2022 πάει στο 24% από 1.7.2022.
  • Η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων, η παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας, εφόσον πραγματοποιείται από τον ίδιο τον δημιουργό τους ή τους από την 1η Ιουλίου πάει στο 24%.
  • Απινιδωτές. Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας περίπτωσης ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%) και ισχύει έως και την 31η.12.2022 με αύξηση από το νέο έτος.
  • Τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία, αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201) παραμένουν στο 13%.

Υπηρεσίες

  • Τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων από το 13% που ίσχυε έως 30.6.2022 πάνε στο 24% από 1.7.2022
  • Τα εισιτήρια κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6% παραμένει έως 31.12.2022, όπως και η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
  • Επίσης και η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια, η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού παραμένει στο 13% ως 31.12.2022.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

loan
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οικονομική ασφυξία κάνουν λόγο οι μονάδες Υγείας του ιδιωτικού τομέα

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι φορείς ΠΦΥ, καθώς οι τεράστιες παλιές οφειλές τους, δημιουργούν μείζον πρόβλημα για την συνέχιση της λειτουργίας τους. Αιτούνται προς το Υπουργείο Οικονομικών, διαγραφή μέρους των οφειλών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τακτικές συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Στη σύσκεψη αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν εναλλακτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του και αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Υγείας.