ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Καμπανάκι» για νέα έξαρση της πανδημίας μέχρι τα μέσα Ιουλίου

Μέχρι και τα 30.000 μπορούν να φτάσουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και πάλι, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι σήμερα τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000.

Για νέο κύμα κρουσμάτων που θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τις 20.000 προειδοποιούν οι επιστήμονες, που αναφέρουν ότι στα μέσα Ιουλίου θα κορυφωθεί η έξαρση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ κάνουν λόγο και για αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων που θα υπάρξουν. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε πως υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας και πως τα μοντέλα δείχνουν ότι τα κρούσματα θα κινηθούν σήμερα μεταξύ 17.000 και 22.000 ενώ όταν κορυφωθεί το φαινόμενο θα αγγίξουν τα 30.000. Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

Όπως τόνισε, «15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μύτιλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ‘’Όμικρον 2», 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές». Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».

Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν. «Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.

Επίσης ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook στην έξαρση της πανδημίας στη χώρας αναφέροντας πως σήμερα είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα από 20.000 κρούσματα.

Όπως ανέφερε:

Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις.

Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης.

Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ