ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΥΠΑ: Παράταση για τις αιτήσεις σε πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ.

Παρατείνεται, μέχρι την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022, στις 23:59, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην Α΄ φάση της νέας δράσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Έως χθες, είχαν υποβληθεί 74.000 αιτήσεις σε σύνολο 80.000 προσφερόμενων θέσεων.

Το πρόγραμμα «νέας γενιάς», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση 80.000 ανέργων και υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο μητρώο ωφελούμενων ανέργων, Α΄ φάσης, έχουν όσοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  • είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ,
  • είναι άνω των 18 ετών,
  • είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να προχωρήσει στα εξής βήματα:

  • Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την «αίτηση συμμετοχής», μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet
  • Επισυνάπτει: 1) αντίγραφο δελτίου ταυτότητας-διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση), 2) αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών και 3) υπεύθυνη δήλωση, μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι δεν παρακολουθεί ή /και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες» και δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
  • Επισυνάπτει πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας, εάν το κατέχει.
  • Διαφυλάσσει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης, που εμφανίζεται στον ωφελούμενο, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας, κλπ), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει. Η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο μητρώο ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν, (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται, κλπ) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα τριών μηνών. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκτήσει την πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι προσφέρουν τα e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ

Διεξάγονται από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους της Υπηρεσίας και απευθύνονται προς όσους επιθυμούν να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της αναζήτησης εργασίας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που διαμένουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνουν οι αιτήσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε σχολές της ΔΥΠΑ

Σκοπός του Μητρώου είναι η κάλυψη των μονάδων της ΔΥΠΑ με έκτακτο προσωπικό. Η ΔΥΠΑ λειτουργεί 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας.