ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και Παν. Πατρών: Παροχή υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον

Συγκεκριμένα, η κοινή αυτή προσπάθεια στηρίζεται στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων, για την κατάρτιση και την επιμόρφωση των φροντιστών των ασθενών.

Κοινή προσπάθεια, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον, σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο νόσημα, ξεκίνησαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συγκεκριμένα, η κοινή αυτή προσπάθεια στηρίζεται στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων, για την κατάρτιση και την επιμόρφωση των φροντιστών των ασθενών, την οποία θα αναλάβει το τμήμα Νοσηλευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Αποκατάστασης Υγείας, του Πανεπιστημίου Πατρών. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση των φροντιστών, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «εκτός από την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον, στοχεύουμε και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με χρόνιο νόσημα στην εξωνοσοκομειακή τους περίθαλψη, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους».

Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «η υλοποίηση της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης έρχεται να συμπληρώσει στην πράξη το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων, που αφορά κυρίως άτομα που ζουν μόνα ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «επειδή ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουμε να δείχνουμε στην πράξη την κοινωνική μας αλληλεγγύη, για αυτό και έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας στους ηλικιωμένους, εξασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση που τους αρμόζει». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «η υλοποίηση της σύμβασης θα έχει ως σκοπό την καθοριστική συμβολή στην ενεργοποίηση του πληθυσμού και στην ενδυνάμωσή του, σε ό,τι αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα και στην κάλυψη των βασικών αναγκών κοινωνικής και ψυχολογικής φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης, σε συνεργασία με δομές της υγείας, και της κοινωνίας».

Επίσης, στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται:

  • Η ανίχνευση του άγχους και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των φροντιστών ασθενών με χρόνιο νόσημα
  • Η κατάρτιση των φροντιστών με την παροχή εξειδικευμένων και εφαρμοσμένων γνώσεων όπως τεχνικών διαχείρισης των περιορισμών των καθημερινών δραστηριοτήτων των ασθενών, καθώς και του πόνου με κύριο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ακόμη, όπως τονίζεται στην προγραμματική σύμβαση σχετικά με τους στόχους που μπορεί να επιτευχθούν, «η κατάρτιση και απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων των φροντιστών των ατόμων με χρόνια νοσήματα ή αναπηρίες, θα συμβάλει καθοριστικά στο να παραχθεί οργανωμένη και συστηματική φροντίδα στους ηλικιωμένους, καθώς και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, εξασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την παράλληλη αποφόρτιση του συστήματος υγείας». Ταυτόχρονα, στην σύμβαση επισημαίνεται ότι «μέσω της υλοποίησης της σύμβασης το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα συνεισφέρουν στην δημιουργία γνώσης, για φροντίδα στο σπίτι ατόμων και οικογενειών που χρειάζονται νοσηλευτικές παρεμβάσεις και υποστηρικτικές θεραπείες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μακροχρόνιες, με συνέπεια τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο Πανεπιστήμιο και στην Περιφέρεια». Σχετικά με τη μεθοδολογία υλοποίησης του έργου, ο σχεδιασμός της μελέτης, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, «δίνει την ευκαιρία να αξιολογηθεί η πρόοδος της ανίχνευσης του άγχους και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των φροντιστών στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και ο βαθμός αποτελεσματικότητας του επικείμενου πιλοτικού προγράμματος παρέμβασης στην ποιότητα ζωής των φροντιστών μετά την κατάρτισή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kardia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς μπορούμε να προσέχουμε την καρδιά μας στην εορταστική περίοδο

Οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής κατά την περίοδο των εορτών, μπορεί να συνοδεύονται από υγιεινό-διαιτητικές παρεκτροπές που «κρύβουν» κινδύνους, αναφέρει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος.
cancer
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Πώς η covid - 19 επιδείνωσε την κατάσταση των ασθενών

Άγνωστες μέχρι πριν μερικά χρόνια μοριακές και γενετικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα της νόσου.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιώσεις: Υπό πίεση το ΕΣΥ – Δύσκολοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος

Εκατοντάδες πολίτες με λοίμωξη του αναπνευστικού επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, προκαλώντας «έμφραγμα» στην λειτουργία των Ιδρυμάτων κυρίως της Αττικής.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία από την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 και την έξαρση της Covid-19 στην Κίνα

«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτές χωρίς περιορισμούς, αλλά με προσοχή για τις ιογενείς λοιμώξεις

«Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid», εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη