ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
electric cars-ilektrika-autokinita
Φώτο: Shutterstock

Νέα έργα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη Λέσβο

Με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τέσσερις σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα υπάρξει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την παραλαβή την περασμένη εβδομάδα, παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου που αποτελεί τον πρώτο πανελλαδικά δήμο ο οποίος διαθέτει ηλεκτρικά οχήματα, η δημοτική αρχή δημοπρατεί με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και τον διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία για τους τέσσερις σταθμούς φόρτισης και φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ημερομηνία κατάθεσης των προφορών ορίστηκε η 30η Νοέμβρη.

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προωθεί την ηλεκτροκίνηση με την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων σταθμών φόρτισης και αντίστοιχων φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των φορτιστών», σημειώνει με δήλωσή του ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Η υλοποίηση του αντικειμένου θα πραγματοποιηθεί μέσω των εξής επιμέρους υποέργων:

 • Υποέργο 1: Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης δημοτικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
 • Υποέργο 2: Εργασίες ΟΚΩ (νέες παροχές ΔΕΔΔΗΕ).
 • Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες, για τη λειτουργία των σταθμών φόρτισης.

Με την υλοποίηση του παραπάνω αντικειμένου, συνεχίζει ο κ. Βέρρος, «ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στοχεύει στην μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων στον τομέα των οδικών μεταφορών, με τη σταδιακή αντικατάσταση παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων, με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το κρίσιμο στοιχείο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του δήμου είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση των προτεινόμενων οχημάτων, αντί της περαιτέρω επιβάρυνσης του εργοστασίου στη Μυτιλήνη και του ήδη επιβαρυμένου Δικτύου. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων με ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Απώτερος, τέλος, σκοπός του δήμου είναι, πέραν της σταδιακής μετάβασης σε κινητικότητα χαμηλών εκπομπών αέριων ρύπων και του περιορισμού της ηχορύπανσης, η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, η εξοικονόμηση πόρων και η προστασία της δημόσιας υγείας». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 224.588,80 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν παραδοθεί:

Παραδοτέα Υποέργου 1:

 • Σταθμός Φόρτισης Καλλονής: 2 διπλοί και 4 μονοί φορτιστές (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Πέτρας: 2 μονοί φορτιστές (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Ερεσού: 2 μονοί φορτιστές (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Πολιχνίτου: 2 μονοί φορτιστές (προμήθεια και εγκατάσταση)

Παραδοτέα Υποέργου 2:

 • Σταθμός Φόρτισης Καλλονής: αναβάθμιση σε παροχή Νο7 3Φ 350Α, προμήθεια μετρητή απορρόφησης/έγχυσης και υλοποίηση των απαραίτητων επιμέρους εργασιών
 • Σταθμός Φόρτισης Πέτρας: αναβάθμιση σε παροχή παροχή Νο4 3Φ 100Α προμήθεια μετρητή απορρόφησης/έγχυσης και υλοποίηση των απαραίτητων επιμέρους εργασιών
 • Σταθμός Φόρτισης Ερεσού: αναβάθμιση σε παροχή παροχή Νο4 3Φ 100Α προμήθεια μετρητή απορρόφησης/έγχυσης και υλοποίηση των απαραίτητων επιμέρους εργασιών
 • Σταθμός Φόρτισης Πολιχνίτου: αναβάθμιση σε παροχή παροχή Νο4 3Φ 50Α προμήθεια μετρητή απορρόφησης/έγχυσης και υλοποίηση των απαραίτητων επιμέρους εργασιών

Παραδοτέα Υποέργου 3:

 • Σταθμός Φόρτισης Καλλονής: φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20KW με Υβριδικό Inverter και μπαταρίες 23,2KWh και έξυπνο σύστημα διαχείρισης με 3 έξυπνους μετρητές και 5 έξυπνους διακόπτες (ρελέ), καθώς και ο κατάλληλος μετρητής παραγωγής για το σύστημα συμψηφισμού (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Πέτρας: φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 5KW με Υβριδικό Inverter και μπαταρίες 10,6KWh και σύστημα διαχείρισης με 2 έξυπνους μετρητές και 3 έξυπνους διακόπτες (ρελέ), καθώς και ο κατάλληλος μετρητής παραγωγής για το σύστημα συμψηφισμού (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Ερεσού: φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 5KW με Υβριδικό Inverter και μπαταρίες 10,6KWh και σύστημα διαχείρισης με 2 έξυπνους μετρητές και 3 έξυπνους διακόπτες (ρελέ), καθώς και ο κατάλληλος μετρητής παραγωγής για το σύστημα συμψηφισμού (προμήθεια και εγκατάσταση)
 • Σταθμός Φόρτισης Πολιχνίτου: φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 5KW με Υβριδικό Inverter και μπαταρίες 10,6KWh και σύστημα διαχείρισης με 2 έξυπνους μετρητές και 3 έξυπνους διακόπτες (ρελέ), καθώς και ο κατάλληλος μετρητής παραγωγής για το σύστημα συμψηφισμού (προμήθεια και εγκατάσταση).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα δώσει η ηλιακή ενέργεια

Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα, που παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια καθώς αναζητούνται λύσεις για την αυτονομία των οχημάτων.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροκίνηση: Οδηγεί σε άλμα 630% της ζήτησης ενέργειας έως το 2030

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργειας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 3.631% την τελευταία δεκαετία, με την ηλεκτροκίνηση να αποδεικνύεται σημείο επιτάχυνσης της ζήτησης.
Germany-Electric Cars
ΔΙΕΘΝΗ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δίνει η ηλιακή ενέργεια

Οι ειδικοί τονίζουν τις σημαντικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπου χάρη στα ηλιακά πάνελ που θα υπάρχουν στην οροφή του αυτοκινήτου, θα επιτρέπεται η πλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στο προσκήνιο απέναντι στον δύσκολο χειμώνα

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 1980 με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες απώλειες ψύξης και θέρμανσης.