ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
RAE, Rythmistiki Arxi Energeias
Φωτο: ΡΑΕ

Στάση εργασίας των εργαζομένων της ΡΑΕ, ζητούν προσλήψεις και αυξήσεις

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα επιφέρει πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωσή της καθώς σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της ήδη τραγικά υποστελεχωμένης Αρχής με προσωπικό.

Σε στάση εργασίας θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ την ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που επεκτείνει τις αρμοδιότητες της Αρχής στους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, ζητώντας προσλήψεις και βελτίωση των αμοιβών, υπογραμμίζοντας πως ήδη είναι υποστελεχωμένη η Αρχή.

Το προσωπικό της ΡΑΕ δεν αντιτίθεται στην ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων, κάτι που αποτελεί κυβερνητική απόφαση, ωστόσο έχουν επισημάνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η Αρχή πριν προστεθούν νέα βάρη, καθώς μόλις το 22% των οργανικών θέσεων της καλύπτεται από μόνιμους υπαλλήλους ενώ η ανάθεση νέων, διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην Αρχή που αφορούν στους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, δημιουργεί αυξημένες εργασιακές ανάγκες.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι είχαν σημειώσει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρροή του μόνιμου προσωπικού για θέσεις στην αγορά ή σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου οι αποδοχές είναι υψηλότερες ενώ οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2013 βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με καθεστώς ΙΔΟΧ αποχωρούν συστηματικά προς την αγορά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Έκτακτη Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε την προκήρυξη στάσης εργασίας από τις 12μμ έως τη λήξη του ωραρίου, καθώς και την παράσταση έξω από τη Βουλή στις 12:30μμ κατά την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα επιφέρει πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωσή της καθώς σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της ήδη τραγικά υποστελεχωμένης Αρχής με προσωπικό.

Σημειώνεται πως μόνο το 22% των οργανικών θέσεων της ΡΑΕ καλύπτεται από μόνιμους υπαλλήλους ενώ η ανάθεση νέων, διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην Αρχή που αφορούν στους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, δημιουργεί αυξημένες εργασιακές ανάγκες.

Διεκδικούμε, μεταξύ άλλων:

  • πρόβλεψη επαρκών θέσεων εργασίας,
  • διατήρηση των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας στον κλάδο της ενέργειας, και
  • θέσπιση ειδικής πρόσθετης αμοιβής/αποζημίωσης για όλο το προσωπικό της ΡΑΕ ανεξαρτήτως της θέσης, σχέσης ή σύμβασης εργασίας του.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

RAE, Rythmistiki Arxi Energeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία στην Κομισιόν θα υποβάλουν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συναντήσεις με τον Κ. Σκρέκα σε σχέση με το νομοσχέδιο για το νερό που ψηφίστηκε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής.
EYATH-ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥΑΘ: Αποκατάσταση έργων και αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

«Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε από κοινού λύσεις σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
anakiklosi, perivallon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση στην επόμενη τετραετία

Αναφορικά με τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος είπε ότι στόχος είναι να να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» στα απόβλητα.
Katedafisi-Attiki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα κατεδαφίσεων ξεκινά το Υπ. Περιβάλλοντος από την Αττική

Το εν λόγω πρόγραμμα εκκινεί, πιλοτικά, από την Αττική με την κατεδάφιση 16 ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις και πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις του ΕΦΕΤ για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πολιτικών

Στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για το 2023 βρίσκεται το νερό σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον σχεδιασμό πολιτικών που ευνοούν την παραγωγή τροφίμων με λιγότερο νερό.