ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτιά

«Στάχτη» έγιναν 550.000 στρέμματα στην Ελλάδα από την αρχή του 2023

Σύμφωνα με το meteo οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023 έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας ετησίως (περίπου 435.000 στρέμματα), όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Οι επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα από 15 έως και 31 Ιουλίου (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι περισσότερες καμένες εκτάσεις βρίσκονται στη Ρόδο (176.500 στρέμματα).

Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, δημιούργησαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τις επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, παρατηρείται ότι κατά την εκδήλωσή τους και την κύρια φάση εξάπλωσής τους, οι αντίστοιχοι νομοί που επηρεάστηκαν βρίσκονταν σε υψηλή ή και σε πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτή η παρατήρηση, σημειώνεται, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και την ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων. Μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και, συνεπώς, η ενίσχυση της ετοιμότητάς μας απέναντι στην εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη Ερτσιγιές, συζητώντας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο και της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Σβήστηκαν πλήρως οι φωτιές μετά την ιρανική επίθεση

Οι φωτιές στη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, έπειτα από ιρανική πυραυλική επίθεση, περιορίστηκαν πλήρως χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποκατάστασης.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκατάσταση ΥΦΑ της QatarEnergy χτυπήθηκε από πύραυλο - Ξέσπασαν φωτιές

Η QatarEnergy ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις ΥΦΑ στη Ρας Λαφάν δέχθηκαν πυραυλική επίθεση, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξαν θύματα σύμφωνα με την εταιρεία.
Πυροσβεστικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18.800 πυροσβέστες στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος φέτος

Σε 18.800 ανέρχεται φέτος η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, αυξημένη κατά 800 άτομα. Η Αττική θα ενισχυθεί με 150 πυροσβέστες και δρομολογείται πρόσληψη 600 ακόμα, ενώ προσλαμβάνονται 115 επιστήμονες και τεχνικοί.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στον Αλειμματά Κεφαλονιάς

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στον Αλειμματά Κεφαλονιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ επιχειρούν για την κατάσβεση και περιορισμό της εξάπλωσης.