ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μήνυμα 112 για εκκένωση της Λευκίμμης και της Κασσιτέρας στον Έβρο

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι τη Δευτέρα αλλάζουν οι συνθήκες του αέρα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη και ζήτησε ενίσχυση των μέσων.

Εκτός ελέγχου για 8η συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται η φωτιά στον Έβρο, η οποία έχει σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο, με τις φλόγες να κατακαίνε τα πάντα στο διάβα τους. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι εστάλη νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Λευκίμμη, οι οποίοι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς το Τυχερό. Λίγο αργότερα εκδόθηκε 112 για εκκένωση και της περιοχής Κασσιτέρα, στη Ροδόπη, με τους κατοίκους να καλούνται να μετακινηθούν προς τις Σάπες.

Toν κώδωνα του κινδύνου για τη φωτιά που κατακαίει στον Έβρο για 8η συνεχόμενη ημέρα έκρουσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι τη Δευτέρα αλλάζουν οι συνθήκες του αέρα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη και ζήτησε ενίσχυση των μέσων.

«Πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης.

Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή». «Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά.

Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Στα χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Έβρο, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια κατάσβεσης, τη διερεύνηση σε δεύτερο χρόνο των αιτιών εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου αλλά και στα απαιτούμενα την επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια.

«Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί-, είτε να επιχειρούν...» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως απ' αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ότι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι περίπου στις 10.00 ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τα ενεργά μέτωπα, την εκδήλωση πολλών εστιών στη Δαδιά και την επιτυχή αντιμετώπισή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και το πύρινο μέτωπο το οποίο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί και επεκτάθηκε, για τη διαρκή μετακίνηση των δυνάμεων λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων και τη σημαντική συμβολή του Στρατού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεπτοκαρυά - Δαδιά και Τρεις Βρύσες είναι τα ενεργά μέτωπα του Έβρου

Ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των μετώπων στη Δαδιά αποφάσισε να ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζει η μάχη με τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη, ενεργά 3 μέτωπα

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Πολιτική Προστασία.