ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετράει πληγές η Θεσσαλία μια βδομάδα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Στα δυο παραμένει κομμένη η χώρα με την κυκλοφορία στην εθνική οδό να έχει διακοπεί ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Υποχωρεί ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα.

Συνεχίζει να μετράει τις πληγές της η Θεσσαλία, μια εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 15 άτομα, ενώ δυο ακόμα αγνοούνται, με περισσότερα από 720.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει και τις αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό για τη δημόσια υγεία στην περιοχή.

Χωριά παραμένουν ακόμα αποκλεισμένα με πολλούς πολίτες να παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι, και τη στάθμη του νερού στον Πηνειό να προκαλεί ακόμα ανησυχία, ενώ συνεχίζονται και τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης για χιλιάδες νοικοκυριά. Οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες είναι ανυπολόγιστες, και σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής έχει καταστραφεί.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στο οδικό δίκτυο της χώρας καθώς στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αφού εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366) με την κυκλοφορία να είναι εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο. Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. 

Με στόχο τη διασφάλιση της δημοσίας υγείας, αναχώρησε για τις πληγείσες περιοχές ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής ‘Αμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η αποστολή του θα είναι η εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, και θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης, παραμένει ψηλά η στάθμη του νερού

Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει στη διάσωση 4.543 ανθρώπων, έχοντας κληθεί να απαντήσουν σε 10.653 συμβάντα ανέφερε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός που ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο. Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

Στον Πηνειό η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσιε στα 8,2 μέτρα, ωστόσο το όριο επιφυλακής είναι τα 6,6 μέτρα, ενώ στα Φάρσαλα και το χωριό Κεραμίδι το ύψος του νερού φτάνει τα 15 μέτρα με τις αρχές να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν δεκάδες πολίτες.  Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορούμε να πούμε πως απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη της Λάρισας και αυτό γιατί η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων, ενώ το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης αντέχει και μάλιστα οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή, αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς.

Παραμένει χωρίς πόσιμο νερό η Μαγνησία

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας με μέγιστο ζήτημα την επαναυδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος με καθαρό πόσιμο νερό που σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ και τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο η κανονικότητα θα επανέλθει μετά 15 - 20 ημέρες.

Το νερό που παρέχεται με ωράριο δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο, στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.

Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο "Old City" που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.

Ανυπολόγιστες καταστροφές, που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφει ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει της κακοκαιρίας Elias

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Θεσσαλία κινδυνεύει να πληγεί από νέο κύμα κακοκαιρίας. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ θα ενισχυθούν σύντομα οι δυνάμεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερες από 4.500 οι διασώσεις πολιτών από την κακοκαιρία

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel, η Πυροσβεστική έχει λάβει επίσης 10.493 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Έχουν πραγματοποιηθεί και 774 διασώσεις ατόμων με εναέρια μέσα.