ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Φώτο: Shutterstock

Πομπέο: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι «η μεγαλύτερη απειλή»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ως την «μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας» εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας», κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στην συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G.

«Η Κίνα είναι μία τεράστια οικονομία με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη η αμερικανική οικονομία. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για εμάς, για να κάνουμε business», πρόσθεσε. «Όμως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι έχει στόχους που δεν συνάδουν με τις (δυτικές) αξίες».

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Πεκίνο ότι είναι «ανοικτά εχθρικό» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναν μήνα αργότερα, κατηγόρησε την Κίνα για «νέο όραμα αυταρχισμού». Το Πεκίνο απάντησε καλώντας τον «να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις και την ψυχροπολεμική του νοοτροπία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.