ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέες ισορροπίες για Πειραιώς, η Quest και η Motor Oil

Οι προσδοκίες για το deal της ΤΕΝΕΡΓ δίνουν ώθηση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τρ. Πειραιώς κερδίζει «πόντους» σε όλους τους δείκτες, η Quest δίνει τη μάχη για να μείνει στον 25άρη και η Motor Oil «βάζει πλάτη» στον Γενικό Δείκτη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ειδικά η σημερινή, πρώτη συνεδρίαση για να δούμε πώς θα κινηθούν οι τράπεζες μετά το placemet της Τρ. Πειραιώς. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι λίγο άγαρμπες κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή οφείλονται κυρίως σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων, λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις της Πειραιώς που φέρνει η αύξηση του free float.

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει πολύ καλό, καθώς προεξοφλούνται μειώσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Από αυτή την άποψη, πολύ σημαντική θα είναι η αυριανή ημέρα, καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για ρυθμό αύξησης στον πυρήνα του πληθωρισμού 3,7%, τον χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021. Αν τα στοιχεία είναι καλά, οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίου θα ενισχυθούν.

-- ΓΕΚ Τέρνα: Το ξύπνημα της μετοχής καθόλου τυχαία συμπίπτει με τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής. Η χρηματοοικονομική δομή της ΓΕΚ Τέρνα προβληματίζει αρκετούς στην αγορά και αν το deal γίνει, τότε οι προβληματισμοί αυτοί θα απαντηθούν και θα ανοίξει ο δρόμος για πολλά, δεδομένης της ισχυρότατης θέσης της εταιρείας στην κατασκευαστικά αγορά και ειδικά στις παραχωρήσεις. Εντυπωσιακή η μετοχή της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκε κατά 8,65% με κλείσιμο στα 15,58 ευρώ, επίπεδα που είναι υψηλά 24 ετών, καθώς είχε να τα δει από το μακρινό 2000. Με ισχυρούς – για τα δεδομένα της – όγκους και τζίρους το τελευταίο τριήμερο. Την Παρασκευή έκανε 366.585 τεμάχια με τζίρο 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη με 627.631 τεμάχια έκανε τζίρο 9,5 εκατ. ευρώ! Στα 1,61 δισ. ευρώ έφτασε η κεφαλαιοποίηση. Ο τίτλος γενικά είχε υστερήσει, τηρουμένων των αναλογιών, της πορείας της αγοράς αλλά και της μεγάλης… επιχειρηματικής βαρύτητας που έχει. Πέρυσι έδωσε μόλις +20,73% όταν ο Γ.Δ. ξεπέρασε το +39%, ενώ το πρώτο δίμηνο φέτος έδωσε ένα +8,20%. Η Axia προχώρησε σε γενναία αναβάθμιση, ανεβάζοντας το στόχο από τα 21,20 στα 24,80 ευρώ με σύσταση αγοράς.

 

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 14 Μαρτίου 2023 - 8 Μαρτίου 2024

-- Τέρνα Ενεργειακή: Έχει γραφεί και γραφεί και γραφεί και ξαναγραφεί το ότι το deal «κλείνει». Κάποιοι πιστεύουν πως αυτή τη φορά όντως πλησιάζουμε στη μεγάλη στιγμή. 

-- Τρ. Πειραιώς Ι: Χάρη στο +5,82% της περασμένης Δευτέρας έβγαλε την εβδομάδα με άνοδο 1,61%, μολονότι τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας πιέστηκε. Σήμερα ξεκινά από τα 4,05 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους είναι στο +26,56%. Θα έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της μετοχής. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μετά και την ανακοίνωση της υπερκάλυψης είναι λογικό να υπάρχουν ξένοι θεσμικοί που έχουν ήδη τίτλους της Πειραιώς. Είναι λογικό να υπάρξουν κάποιες μέρες (μετά την εισαγωγή) μέχρις ότου αλλάξουν χέρια υπερβάλλοντες τίτλοι που θα ικανοποιήσουν άλλα funds ή ιδιώτες που δεν κατάφεραν να πάρουν τις θέσεις που ήθελαν».

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 14 Μαρτίου 2023 - 8 Μαρτίου 2024

-- Τρ. Πειραιώς ΙΙ: Μετά το επιτυχημένο placement αυξάνονται οι σταθμίσεις της μετοχής στους δείκτες του Χ.Α., αλλά και στους δείκτες FTSE Russel. Το Χ.Α. έκανε γνωστή την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 55% σε 82% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, του FTSE 25, του τραπεζικού κ.α. Επίσης, ανακοινώθηκε αλλαγή του συντελεστή βαρύτητας (Weight Factor) των μετοχών της εταιρείας στο Δείκτη ATHEX ESG από 49,47% σε 73,75%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Μαρτίου.

-- Τρ. Πειραιώς ΙΙΙ: Επίσης, ο οίκος FTSE Russell ανακοίνωσε πως από 18 Μαρτίου η στάθμιση της Πειραιώς στους δείκτες που συμμετέχει αυξάνεται από 54,37% στο 81,37%, με ίδιο συνολικό αριθμό μετοχών 1.249.995.345. Η αλλαγή ισχύει για τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging. Προφανώς και θα υπάρξει rebalancing στο κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης, ήτοι 15 Μαρτίου, όπου έχει έτσι κι αλλιώς προγραμματιστεί rebalancing από την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών του οίκου.

-- Motor Oil: Από τις μετοχές που κράτησαν τον Γ.Δ. την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 2,96% κλείνοντας στα 27,80 ευρώ, που σημαίνει ότι απέχει μόλις 0,20 ευρώ από το ιστορικό των 28 ευρώ.

-- Όμιλος Viohalco: Προβληματική η εικόνα των μετοχών του ομίλου με εξαίρεση τη Cenergy. Σε φάση διόρθωσης οι μετοχές, εξαιτίας και των αποτελεσμάτων, όπου όλοι οι τομείς, πλην των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, δηλαδή πλην των εργασιών της Cenergy Holdings, είχαν μείωση τζίρου και κερδών το 2023. Η μετοχής της μητρικής έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας κάτω, χάνοντας 5,11%, η Cenergy έχασε 2,57%, ενώ στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η ElvalHalcor όπου μόνο το τελευταίο 4ήμερο, έχασε 9,98%. 

Η πορεία της μετοχής της Viohalco, 14 Μαρτίου 2023 - 8 Μαρτίου 2024

-- Quest: Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου έκλεισε στην κορυφή του Large Cap με άνοδο άνω του 9%, ενώ την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 5,63%, που μετά τη ΓΕΚ Τέρνα είναι τα περισσότερα κέρδη. Στα 643 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, ξεπερνά την ΕΥΔΑΠ που έχει μείνει στα 602 εκατ., ενώ υπολείπεται μόλις 3 εκατ. από τη Σαράντης και 11 από την Autohellas. Τον Απρίλιο θα δοθεί η μάχη για τον FTSE 25. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί νέοι φιλόδοξοι παίχτες (Intralot, Intrakat) που έχουν δυναμική και κεφαλαιοποιήσεις που οδηγούν στον δείκτη των blue chips.

Η πορεία της μετοχής της Quest, 14 Μαρτίου 2023 - 8 Μαρτίου 2024

-- Ελινόιλ: Ξαφνικό +9,56% την Παρασκευή με όγκο 47.715 τεμαχίων, που ήταν ο μεγαλύτερος από τον Ιούλιο του 2023! Βγήκαν κάποια σενάρια περί εμπλοκής σε deal. Θυμίζουμε πως κύριος μέτοχος είναι ο εφοπλιστής Καρνέσης, η οικογένεια του οποίου πρόσφατα είχε τη μεγάλη δολοφονική περιπέτεια. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο η μετοχή ενισχύθηκε κατά 16,03%.

-- Εβροφάρμα: Εδώ οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές. Στο +4,37% την Παρασκευή, +4,57% την Πέμπτη και +6,71% την Τετάρτη, που σημαίνει ότι το τελευταίο τριήμερο βρίσκεται στο +16,46%. Νέα υψηλά 16 ετών τα 1,91 ευρώ, ενώ τις πρώτες 70 ημέρες του 2024, βρίσκεται στο +59,17%. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα 2023 στις 29 Μαρτίου.

Η πορεία της μετοχής της Εβροφάρμα, 14 Μαρτίου 2023 - 8 Μαρτίου 2024

-- Ατζέντα: Λίαν ενδιαφέρουσα η νέα εβδομάδα, καθώς σήμερα η Σαράντης δημοσιεύει μεγέθη του 2023, αύριο Τρίτη ακολουθούν οι Aegean Airlines, Εθνική Τράπεζα και Trade Estates, ενώ την Τετάρτη σειρά παίρνουν οι Titan και ΟΠΑΠ. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE-Russel, ενώ αργά το βράδυ η Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που τοποθετεί την Ελλάδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Στον αστερισμό του Phoenix Vega και των άλλων mezz και η δύναμη της Πειραιώς

Η διόρθωση που δίνει ευκαιρίες εισόδου, τα νέα κεφάλαια που εισέρχονται στην Πειραιώς, τι κρύβει το ξέφρενο ράλι των mezz, η σταθερή κυριαρχία της Εθνικής στις συναλλαγές και τα «παιχνίδια» με την Χαϊδεμένος.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.
MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Τα καύσιμα του ΧΑ, το call της Intralot και η δύναμη της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στους υπολογισμούς των επενδυτών, η κακή Πρωταπριλιά για τη Wall Street, η αντίδραση της Intralot και το σημερινό call, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 28,3% το α' τρίμηνο και το ράλι του ΟΛΠ.
MARKET MAKER

Στο «συν» τον Μάρτιο ο Δείκτης, το ράλι της ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΤΕ και η Autohellas

Καλύφθηκαν οι απώλειες του Μαρτίου, η ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί με +17%, ο ΟΤΕ ανεβάζει ρυθμούς, η ΔΕΗ πήρε τα ηνία στον Large Cap, η Autohellas αδικείται στο ταμπλό και το Αεροδρόμιο ετοιμάζεται για τον 25άρη.
MARKET MAKER

Το πακέτο στην Aegean, η 5η σερί ανοδική ημέρα για ΕΤΕ και οι γκρίνιες για ΠΕΙΡ

Οικογενειακή υπόθεση το μεγάλο πακέτο στην Aegean, η επίδειξη ισχύος από Εθνική σε δύσκολη συνεδρίαση, η πτωτική κίνηση της Πειραιώς μετά το placement, η πίεση στην Jumbo και η «ζωντάνια» της Optima.