ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το πακέτο στην Aegean, η 5η σερί ανοδική ημέρα για ΕΤΕ και οι γκρίνιες για ΠΕΙΡ

Οικογενειακή υπόθεση το μεγάλο πακέτο στην Aegean, η επίδειξη ισχύος από Εθνική σε δύσκολη συνεδρίαση, η πτωτική κίνηση της Πειραιώς μετά το placement, η πίεση στην Jumbo και η «ζωντάνια» της Optima.

Αφορμή για ρευστοποιήσεις που πίεσαν αρκετά την αγορά έδωσαν χθες η Moody's και η JPMorgan, αλλά η τάση της αγοράς δεν αλλάζει, κάτι που φάνηκε αρκετά καθαρά και από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, όπου η ενδοσυνεδριακή υποχώρηση έδωσε ευκαιρίες εισόδου σε αγοραστές.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, μολονότι παλινδρόμησε αρκετά κάτω από τις 1.200 μονάδες, εντούτοις κατάφερε και κράτησε αυτά τα επίπεδα. Έφτασε αρχικά έως το χαμηλό των 1.186,54 μονάδων, όταν υποχωρούσε κατά 1,78%, όμως τελικώς έκλεισε στις 1.202,53 μονάδες με απώλειες 0,45%. Ο κλαδικός δείκτης διορθώνει 3,61% τον Μάρτιο, ενώ από την αρχή του χρόνου κρατάει κέρδη 13,27%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη 20 Ιουλίου, 2023 - 19 Μαρτίου 2024 και ο ΚΜΟ 30 ημερών.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εν τω μεταξύ, οι επενδυτές δεν δίστασαν να οδηγήσουν τον S&P 500 σε νέο κλείσιμο ρεκόρ, παρότι είθισται να δείχνουν επιφυλακτικότητα όταν αναμένονται ανακοινώσεις από τη Fed (αύριο ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση). Κάτι τα νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, κάτι η καλή συμπεριφορά των πετρελαϊκών εταιρειών, το κλίμα στη Wall Street παραμένει εξαιρετικά θετικό και ουδείς φαίνεται να προεξοφλεί κάποια δυσάρεστη έκπληξη από τον Τζερόμ Πάουελ.

-- ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ: Τις επισημάναμε χθες, με τη Eurobank να επιβεβαιώνει και με το παραπάνω τις προσδοκίες και με ένα +0,95% να δίνει πολύτιμες ανάσες στον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, η μετοχή της Mytilineos παρασύρθηκε χωρίς αντίσταση από το γενικότερο κλίμα, κλείνοντας με απώλειες -2,74%, πτώση που σημειώθηκε με χαμηλές συναλλαγές. Κάτι που ίσως δείχνει ότι η πίεση δεν έχει βάθος. 

-- Εθνική Τράπεζα: Με ώθηση από τα εξαιρετικά αποτελέσματα και με προσδοκίες ότι αυτά θα έχουν και συνέχεια, δεδομένης της επιτοκιακής συγκυρίας και της δομής του ισολογισμού της τράπεζας, η μετοχή της ΕΤΕ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής, δύσκολης συνεδρίασης. Έκλεισε με κέρδη +1,11%, ανοδικά για 5η διαδοχική συνεδρίαση και επιστροφή στα υψηλά 8ετίας. Χθες, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies ανέβασε την τιμή στόχο από τα 8,80 στα 10,20 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο +46%. Μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν πως στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 14,60 ευρώ ή +109% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και στο κακό σενάριο, η τιμή υποχωρεί σε 5,60 ευρώ και πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 20 Ιουλίου 2023 - 19 Μαρτίου 2024 

-- Τράπεζα Πειραιώς: Οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία του placement τελείωσαν, οι γκρίνιες για την μετά το placement πορεία της μετοχής δυναμώνουν. Και δικαίως. Δεν γίνεται να διαβάζουμε για τεράστιες υπερκαλύψεις στα 4 ευρώ και μετά η μετοχή να χάνει τα 4 ευρώ τόσο εύκολα και αυτό εν μέσω ιδιαίτερα θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι χθες το -3,66% της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς βάρυνε πολύ τον Γενικό Δείκτη καθώς οι σταθμίσεις της μετοχής στους δείκτες έχουν αυξηθεί πολύ μετά το placement. Προτιμότερο να δίνονταν με ένα υψηλότερο discount το πακέτο προκειμένου να έχει μια πιο καλή συμπεριφορά το χαρτί.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 20 Ιουλίου 2023 - 19 Μαρτίου 2024

-- Aegean: Οικογενειακή υπόθεση ήταν το μεγάλο πακέτο που πέρασε από το ταμπλό χθες, λίγο πριν τις 14.00. Άλλαξε χέρια το 3,41% των μετοχών της εταιρείας έναντι 12 ευρώ ανά μετοχή, με πωλητή τον Αθανάσιο Λασκαρίδη και αγοραστή τον αδελφό του, Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος ανέβασε το ποσοστό του περίπου στο 13%. Η μετοχή έκλεισε στα 12,56 ευρώ, με μικρή πτώση κατά 0,48%.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 20 Ιουλίου 2023 - 19 Μαρτίου 2024

-- Jumbo: Έκοψε χθες το μέρισμα των 0,60 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινώντας τη συνεδρίαση με ένα «βάρος» -2,2%, για να κλείσει με μεγαλύτερη πτώση, -3,37%, στα 25,8 ευρώ. Στις 12 Φεβρουαρίου η μετοχή είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τα 28 ευρώ και έκτοτε ταλαιπωρείται. Το χθεσινό κλείσιμο κάτω από τα 26 ευρώ πιθανόν να αξιολογηθεί από αρκετούς επενδυτές ως ένα καλό σημείο εισόδου.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo 20 Ιουλίου 2023 - 19 Μαρτίου 2024

-- Optima: Αρκετά «ζωηρή» η μετοχή σε μια κακή συνεδρίαση, έκλεισε με κέρδη 2,94% και έπιασε πάλι τα 7,70 ευρώ. Θυμίζουμε ότι στις 6 Μαρτίου είχε φτάσει ως τα 7,9 ευρώ, που ήταν και το υψηλότερο σημείο από την εισαγωγή στο ΧΑ. Πάντως, η χθεσινή ανοδική κίνηση έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο, κάτω από 25.000 τεμάχια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.
MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.
MARKET MAKER

Στο «συν» τον Μάρτιο ο Δείκτης, το ράλι της ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΤΕ και η Autohellas

Καλύφθηκαν οι απώλειες του Μαρτίου, η ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί με +17%, ο ΟΤΕ ανεβάζει ρυθμούς, η ΔΕΗ πήρε τα ηνία στον Large Cap, η Autohellas αδικείται στο ταμπλό και το Αεροδρόμιο ετοιμάζεται για τον 25άρη.
MARKET MAKER

Στον αστερισμό του Phoenix Vega και των άλλων mezz και η δύναμη της Πειραιώς

Η διόρθωση που δίνει ευκαιρίες εισόδου, τα νέα κεφάλαια που εισέρχονται στην Πειραιώς, τι κρύβει το ξέφρενο ράλι των mezz, η σταθερή κυριαρχία της Εθνικής στις συναλλαγές και τα «παιχνίδια» με την Χαϊδεμένος.
stock picking
MARKET MAKER

Η επόμενη ημέρα στο ΧΑ μετά την αναβάθμιση, το road show και η ΓΕΚ Τέρνα

Οι προσδοκίες για ανοδική αντίδραση μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, οι fund managers που φέρνει στην Αθήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών και η πορεία της ΓΕΚ Τέρνα μετά το «χτύπημα» για την Αττική Οδό.