ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα σημάδια κόπωσης, ο μεγάλος τζίρος, η ΕΤΕ στα 7 δισ., η Jumbo και η ΕΚΤΕΡ

Τα μαζεμένα κέρδη έφεραν πειρασμούς ρευστοποιήσεων, ο τζίρος εκτινάσσεται στα ύψη, η ΕΤΕ έπιασε κεφαλαιοποίηση 7 δισ., η Eurobank σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, το ράλι 10% για την Jumbo και τα 15πλάσια κέρδη της ΕΚΤΕΡ.

Εύλογα τα σημάδια κόπωσης που παρουσίασε χθες η αγορά μετά τις 15:30 μ.μ. καθώς άλλαξε και το κλίμα διεθνώς. Το Χ.Α. είχε συσσωρεύσει πολλά κέρδη, που αν υπολογιστεί το ενδοσυνεδριακό +1,03% χθες, έφταναν κοντά στο 8% το τελευταίο εξαήμερο, ενώ βρέθηκαν δείκτες και μετοχές σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε οι ρευστοποιήσεις ήταν θέμα χρόνου. Μένει να δούμε αν το ΧΑ θα αρκεστεί σε τέτοιες, «υβριδικές», ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, όπως έχει κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, ή αν θα γυρίσει χαμηλότερα ο δείκτης.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 15 Οκτωβρίου 2023 - 24 Απριλίου 2024

Το τελευταίο διήμερο μετά την αναβάθμιση έχουν εκτοξευτεί οι τζίροι στην αγορά, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που πρώτος επηρεάζεται θετικά όταν βελτιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, όπως συνέβη τώρα με την αναβάθμιση του outlook από την S&P. Μετά τα 161,4 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας, χθες ο τζίρος ανήλθε στα 175,5 εκατ. ευρώ (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων), κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο που έκανε συναλλαγές 107,38 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να δεσπόζει με τζίρο 41,69 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο το τελευταίο διήμερο έχουν γίνει συναλλαγές στο Χ.Α. αξίας 337 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα 104 εκατ. ευρώ της δευτεριάτικης συνεδρίασης, τότε ο τζίρος ανεβαίνει στα 441 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εικόνα που οφείλεται καθαρά στην αναβάθμιση του outlook από τον οίκο Standard and Poor’s το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, που ξύπνησε εκ νέου τη δυναμική του τραπεζικού κλάδου, φέρνοντας νέο κύμα εισροών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 6,73% στο εξαήμερο ανοδικό σερί, ο FTSE 25 κερδίζει 7,17%, o Mid Cap είναι στο +6,65%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος στο +8,88%. Πλέον, από την αρχή του χρόνου αποκαταστάθηκε μερικώς η… συγκομιδή, καθώς ο Γ.Δ. είναι στο +12,03%, ο FTSE 25 στο +13,14%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο 2,84%, ενώ ο τραπεζικός είναι στο +19,11%.

-- Solidus Sec.: Όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ, «το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που έδωσε το σήμα για την πρόσφατη διόρθωση, αλλά και το πρώτο στην ανοδική επαναφορά. Οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο επειδή σημειώθηκε ένα νέο υψηλό 13 ετών, αλλά επειδή η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Η Άνοιξη είναι μπροστά (καλές εταιρικές κερδοφορίες, μερίσματα, μειώσεις επιτοκίων και το κυριότερο, ρευστότητα που περιμένει να μπει στην Αγορά)».

-- Τράπεζες: Ο κλαδικός δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 2,01% χθες, φτάνοντας στις 1.282,54 μονάδες που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών, ενώ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.264,53 μονάδες με άνοδο 0,58%, λίγο κάτω από τις 1.267,72 μονάδες που έκλεισε στις 6 Μαρτίου και είναι έως τώρα το ρεκόρ πολλών ετών σε κλείσιμο. Στον κλάδο, μόνο στις τρεις συνεδριάσεις μετά την αναβάθμιση, έχουν γίνει συνολικές συναλλαγές 223,5 εκατ. ευρώ.

-- Κεφαλαιοποίηση: Μολονότι στο Χ.Α. έχουν μείνει 155 εισηγμένες, κάποιες εκ των οποίων είναι και (σχεδόν) ανύπαρκτες επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά, από την Τρίτη το Χ.Α. έχει πιάσει τα 100 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, για πρώτη φορά από τις 9 Νοεμβρίου του 2009, ήτοι 14,5 χρόνια πίσω. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ήταν στις 2.688 μονάδες, ενώ το Χ.Α. είχε τουλάχιστον 70 εταιρείες περισσότερες.

-- Εθνική: Πάνω από τα 7 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση ξανά, μετά από πολλά χρόνια. Χθες έκλεισε στα 7,65 ευρώ με άνοδο 1,92%, επίπεδα που έχει να δει από το Δεκέμβριο του 2015, ήτοι περίπου εννέα χρόνια πίσω. Κέρδη 8,63% το τελευταίο πενθήμερο, +21,72% από την αρχή του χρόνου.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 15 Οκτωβρίου 2023 - 24 Απριλίου 2024

-- Eurobank: Με άνοδο 1,64% χθες, +11,93% το τελευταίο πενθήμερο και +25,28% φέτος, έκλεισε χθες πάνω από τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις 18 Νοεμβρίου 2015, που σημαίνει πως βρίσκεται σε υψηλά κοντά εννέα ετών! Πρώτη σε αποτίμηση τράπεζα με 7,49 δισ. ευρώ και δεύτερη σε όλο το Χ.Α. μετά την Coca Cola HBC.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 15 Οκτωβρίου 2023 - 24 Απριλίου 2024

--ΕΚΤΕΡ: Άλμα μεγεθών πέτυχε το 2023 η εταιρεία (υπερτριπλάσιος τζίρος, 15πλάσια κέρδη!) επιβεβαιώνοντας όσους επισήμαναν την καλή ποιότητα και την ισχυρή θέση της στην κατασκευαστική αγορά.  Με τη δυναμική αυτή η μετοχή έχει πολλά να μας δείξει ακόμα. 

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 15 Οκτωβρίου 2023 - 24 Απριλίου 2024

-- Jumbo: Συμπλήρωσε πενθήμερο ανοδικό σερί με συνολικά κέρδη 10,09%, κλείνοντας χθες στα 28,38 ευρώ, που είναι υψηλά οκτώ περίπου μηνών, καθώς είχε να τα δει από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ πλέον δεν απέχει πολύ από τα 29 ευρώ της 22ης Αυγούστου 2024 που είναι τα ιστορικά υψηλά του τίτλου σε κλείσιμο. Ανέβηκε στην 9η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 3,86 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω την Alpha Bank με 3,82 δισ. ευρώ.

-- Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 15 Οκτωβρίου 2023 - 24 Απριλίου 2024

-- Optima: Συνεχίζει απτόητη. Νέο υψηλό για τη μετοχή χθες με την υψηλή κερδοφορία και την προσδοκία υψηλών μερισμάτων να αποτελεί μαγνήτη.

-- Intralot: Μετά το καλό ράλι αντίδρασης, διόρθωσε κατά 2,56% χθες στα 1,14 ευρώ, κάνοντας το μεγαλύτερο τζίρο στον Mid Cap με 1,31 εκατ. ευρώ. Η Moody's επιβεβαίωσε χθες την αξιολόγηση “Caa1” για την εταιρεία, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές του rating από σταθερές και θετικές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Τα 8 δισ. της Eurobank, το φρένο της Εθνικής και η μεγάλη προσμονή για ΤΕΝΕΡΓ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 η Eurobank, γιατί κόπηκε η φόρα της Εθνικής, η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις για Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo παραμένει υπό πίεση, το Αεροδρόμιο σε χαμηλή πτήση και η εκτίναξη της Q&R.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Οι ξένοι πωλητές ήταν... Έλληνες, προσγείωση προσδοκιών και το στοίχημα Μακρόν

Οι τριγμοί στην Ευρώπη, οι ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στα στοιχεία του ΧΑ, ο καλπασμός Cenergy - Optima, τα μετρητά της Ελλάκτωρ, η δύναμη της Eurobank και η αδυναμία της Dimand.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα της αγοράς, ο πωλητής στην Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και η Πειραιώς

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχασε την ορμή του ο Γενικός Δείκτης, η ταλαιπωρία της Ελλάκτωρ από μεγάλο πωλητή, τα ΕΛΠΕ ζωηρεύουν και η δήλωση Μυτιληναίου, η Πειραιώς στην κορυφή του τζίρου και η Aegean εκτός κλίματος.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της αντίδρασης, η δυναμική των τραπεζών και το άδειασμα της ΜΟΗ

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κοκκαλόχαρτα αντέδρασαν δυναμικά, απώλειες άνω του 8% για τη Motor Oil, το ντεμπούτο της Noval, ο ΟΛΠ κερδίζει έδαφος και οι αγορές ιδίων μετοχών από Πλαστικά Θράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η κόπωση της αγοράς, η σταθερότητα της ΤΕΝΕΡΓ και τα... χάλια της ΕΧΑΕ

Οι πωλητές κρατούν το πάνω χέρι, η Eurobank αμύνθηκε, τριήμερο απωλειών για την Alpha, η Jumbo αντιδρά μετά το placement, αντίδραση από Viochalco, κακή πορεία για την ΕΧΑΕ, οι 11πτωτικές ημέρες της AVAX και υπό πίεση τα χαρτιά Κόκκαλη.
MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.