ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Οι δυνάμεις για την πολιορκία των 1.500 μον., οι πολλές αργίες και τα ρίσκα

Με ποιες μετοχές θα γίνει η πολιορκία των 1.500 μονάδων, ο κόφτης των πολλών αργιών του Πάσχα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και το σταθερό ρίσκο της επιδείνωσης των πολλών διεθνών μετώπων.

Κουτσουρεμένη θα είναι η εβδομάδα, όπως και η επόμενη, για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η εγχώρια αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου

Οπότε η λογική λέει ότι θα μπούμε σε εορταστικούς ρυθμούς αν και η ανοδική ορμή της προηγούμενης εβδομάδας εύλογα δημιουργεί προσδοκίες για την πολιορκία των 1.500 μονάδων. Στην προσπάθεια άλωσης των 1.500 μονάδων ειδικό βάρος θα έχουν οι τράπεζες, με ώθηση από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, τα εταιρικά deals όπως αυτό της Epsilon Net αλλά και της Τέρνα Ενεργειακή που φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς και στρατηγικές κινήσεις όπως της Mytilineos, που προχωρά με γρήγορα βήματα σε παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ερωτηματικό βέβαια αποτελούν τα διεθνή και τα πολλά γεωπολιτικά μέτωπα. Αν και οι αγορές έχουν αναπτύξει ισχυρά αντισώματα και ανθεκτικότητα έναντι των δραματικών γεγονότων των τελευταίων ετών, ωστόσο πάντα υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για νέες περιπλοκές και δυσμενείς εξελίξεις που μπορεί να κλονίσουν τα χρηματιστήρια. 

Επιπλέον η όξυνση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ δημιουργεί μια ανησυχία στην Αθήνα για τον τερματισμό της ηρεμίας που επικρατεί στο Αιγαίο.

-- Τράπεζα Πειραιώς - Εθνική Τράπεζα: Ανοίγουν την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων του 2024, με τους αναλυτές να αναμένουν εξαιρετικές επιδόσεις για ένα ακόμα τρίμηνο. Η Τρ. Πειραιώς ανακοινώνει μεγέθη αύριο Τρίτη 30 Απριλίου και η Εθνική την Τετάρτη 1 Μαΐου. Περιττό να σημειώσουμε ότι το ψαλίδισμα των προσδοκιών για την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων και η χρονική μετάθεσή τους για αργότερα δίνει πίστωση χρόνου στα επιτοκιακά υπερέσοδα για το σύστημα. Με ενδιαφέρον αναμένει να δει η αγορά την παραγωγή νέων δανείων, η οποία έδειξε επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο. Η εξαιρετική συγκυρία για τον κλάδο και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης δημιουργούν εύλογα προσδοκίες για την συνέχιση της ανοδικής πορείας των μετοχών του κλάδου. Στα 3,98 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή μια ανάσα από την τιμή διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ σε επενδυτές.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 18 Οκτωβρίου 2023 - 26 Απριλίου 2024

-- Entersoft – Epsilon Net: Μπορεί να γκρινιάζουμε -και ορθώς- για τη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές νέες εισαγωγές, που θα μπορούσαν να ανανεώσουν τη δυναμική και να καλύψουν μέρος των δεκάδων εταιρειών που έχουν αποχωρήσει, όμως στην περίπτωση των δύο αυτών εταιρειών πληροφορικής, το χρηματιστήριο βοήθησε καταλυτικά στην ανάπτυξή τους. Οι δύο εταιρείες εισήλθαν στην Εναλλακτική Αγορά το 2008 και για περίπου δώδεκα χρόνια, μολονότι συνέχιζαν την ανάπτυξή τους, εντούτοις έμεναν στο περιθώριο. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά τον Covid-19, οι δύο εταιρείες μεταπήδησαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. καθώς είχαν τα προσόντα και έκτοτε άρχισε η αλματώδης ανάπτυξη. Δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες εξαγορές αύξησαν το επιχειρησιακό τους αποτύπωμα, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να εισαχθούν και στον Mid Cap, δηλαδή στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, η Epsilon Net έφτασε να είναι επιλαχούσα και για τον FTSE 25. Βεβαίως ήρθε και το Ταμείο Ανάκαμψης που άλλαξε τα δεδομένα, επισπεύδοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, το χρηματιστήριο ωφέλησε τα μέγιστα τις δύο εταιρείες. Κάτι που ίσως θα πρέπει να δουν και άλλες μεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να πετύχουν το κάτι παραπάνω. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την πώληση των δύο ανωτέρω εταιρειών, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «για να καταλάβουμε τα μεγέθη και το τι συνέβη, θυμίζουμε πως, μόλις πέντε χρόνια πριν, Epsilon Net και Entersoft άξιζαν και οι δύο μαζί στο ταμπλό 80 εκατ. ευρώ. Σήμερα όμως πουλήθηκαν σε (σ.σ. αθροιστική) τιμή 890 εκατ. ευρώ δηλαδή 11χ φορές την προ 5ετίας αξία. Εκείνη την περίοδο σχεδόν κανένας δεν έδινε σημασία στους δύο μετοχικούς τίτλους και οι λίγοι που μελέτησαν και τόλμησαν να επενδύσουν δεκαπλασίασαν την απόδοση τους. Το κακό είναι ότι πλέον χάνουμε τους δύο μεγάλους του κλάδου από το ταμπλό, ενώ δεν αποκλείουμε το επόμενο διάστημα να αλλάξουν και πάλι χέρια μιας και η ζήτηση συνεχίζει να είναι μεγάλη για τον κλάδο. Για ακόμα μία φορά οι σωστές επιλογές δίνουν και τις μεγάλες αποδόσεις χωρίς κάποιος να σκέφτεται το τι θα κάνει βραχυπρόθεσμα η αγορά».

-- Πληροφορική: Ράλι για τις μετοχές την Παρασκευή, με αφορμή το νέο deal στον κλάδο, καθώς μετά την Entersoft, πωλείται και η Epsilon Net. Η Epsilon Net κλείδωσε στο +18,81% πιάνοντας τα 12 ευρώ που είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης, ενώ διακίνησε 2,18 εκατ. τεμάχια, κάνοντας τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 26,2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Πειραιώς με 25,4 εκατ. ευρώ. Η Ίλυδα έκανε ράλι +10,61%, η Quest έκλεισε με άνοδο 8,70% καθώς διαθέτει ισχυρή δραστηριότητα στον κλάδο της πληροφορικής μέσω της UniSystems, εκ των παλαιότερων και πιο εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου. Συνάμα, κερδίζει 19,52% στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις της αντίδρασης του Χ.Α. Η Performance Technologies έκλεισε με άνοδο 5,96% στα 6,59 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, η Real Consulting έκλεισε στο +4,88% και στα 4,08 ευρώ, η Quality & Reliability ενισχύθηκε κατά 3,36%, η Profile Software στο +3,14%, η Logismos +2,16% κ.ο.κ.

-- Τιτάν: Έχει αλλάξει εντελώς χρηματιστηριακό χαρακτήρα, καθώς μια… ακούνητη και λίαν συντηρητική για χρόνια μετοχή, πλέον παρουσιάζει επιθετικά στοιχεία, αποτελώντας μια από τις πιο κερδοφόρες όλου του Χ.Α. Πλέον, επόμενος μεγάλος στόχος για τη μετοχή είναι η είσοδος στον δείκτη MSCI Standard Greece. Νέα ιστορικά υψηλά τα 28,80 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή μετά τη νέα άνοδο 2,49%, ενώ έβγαλε το περασμένο πενθήμερο με άνοδο 8,68%. Μετά το +77,86% πέρυσι, φέτος είναι ήδη στο +34,27%! Στη 13η θέση των αποτιμήσεων με 2,25 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco κ.α.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 18 Οκτωβρίου 2023 - 26 Απριλίου 2024

-- Solidus για ΕΚΤΕΡ: «Βάσει των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης ΕΚΤΕΡ, το 2023 το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 18,35%, έναντι 12,63%, με τα μικτά κέρδη να ανέρχονται σε 12,455 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ., ενώ για την αμιγή δραστηριότητα της εταιρείας ΕΚΤΕΡ ανήλθαν σε 11,07 εκατ. ευρώ. Η άνοδος είναι απόρροια της ενίσχυσης του κύκλου εργασιών το 2023 σε 79 εκατ. ευρώ, έναντι 23,15 εκατ. ευρώ το 2022. Ο τζίρος από την αμιγή δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ ανήλθε σε 60,36 εκατ. και σχετίζεται με εξέλιξη ή/και ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες περαίωσης είναι σε διάστημα μικρότερου του έτους. Επίσης, η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε και νέα έργα, ήτοι 14 συμβάσεις, που ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό της (ανεκτέλεστο άνω των 100 εκατ.) και τον κύκλο εργασιών. Το Δ.Σ. της εταιρείας θα προτείνει στη Γ.Σ. τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, στο τέλος 2023 είχε ταμειακά διαθέσιμα 15,165 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις από πελάτες 9,7 εκατ., σύνολο ιδίων κεφαλαίων 26,7 εκατ., μακροπρόθεσμο δανεισμό 1,11 εκατ., καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 12,7 εκατ. ευρώ».  Στα 51,19 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, στο +12,9% η μετοχή από την αρχή του έτους. 

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 18 Οκτωβρίου 2023 - 26 Απριλίου 2024

-- Cenergy Holdings: Ράλι αντίδρασης +10,67% το τελευταίο 8ήμερο, έφερε τη μετοχή στα 7,57 ευρώ, ήτοι μόλις δέκα cents κάτω από τα ιστορικά υψηλά των 7,67 ευρώ από τις 7 Μαρτίου. Αποτιμάται στα 1,43 δισ. ευρώ, ελάχιστα πιο κάτω από την κεφαλαιοποίηση της μητρικής Viohalco που είναι στα 1,46 δισ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 18 Οκτωβρίου 2023 - 26 Απριλίου 2024

-- Αποτελέσματα: Ολοκληρώνονται αύριο Μ. Τρίτη οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του 2023 με λίγες σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ΓΕΚ Τέρνα, Τερνα Ενεργειακή, Ιατρικό Αθηνών και Interlife. Παράλληλα έχουμε αρκετές ανακοινώσεις για το πρώτο φετινό τρίμηνο όπως Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (29/04), Τράπεζα Πειραιώς, Entersoft και Mermeren Kombinat (30/04), ενώ την 1η Μαΐου ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

-- Ατζέντα: Κόβει μέρισμα χρήσης σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ (0,60 ευρώ), το ίδιο θα συμβεί και στη μετοχή της Σαράντης την Πέμπτη 2 Μαΐου (0,224 ευρώ), ενώ τη Μ. Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Στο εξωτερικό, σημαντικές ανακοινώσεις αναμένουμε από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Μ. Παρασκευή (εκτ. 200Κ νέες θέσεις εργασίας) ενώ στην Ευρώπη τη Μ. Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο καθώς και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα κυριότερες είναι των: 3M Coca Cola, McDonald’s, Starbucks, AMD, Amazon, Paypal (30/04), ADP, Estee Lauder, Kraft, Mastercard, Pfizer, Qualcomm (01/05) και Amgen, Moderna, Apple, Coinbase, (02/05).


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.
MARKET MAKER

Τα placements έφεραν διόρθωση, η καλή εικόνα Τιτάν - ΔΑΑ και το χάλι της ΕΧΑΕ

Τα όρια της διόρθωσης, γιατί αρέσει το placmenet της ΜΥΤΙΛ παρά τις πιέσεις, το Αεροδρόμιο ανακτά το μέρισμα, η διόρθωση της ΕΚΤΕΡ, η δύναμη της Τιτάν, οι απώλειες των mezz και η ΕΧΑΕ πρώτη στην πτώση και τελευταία στην άνοδο.
MARKET MAKER

Κρατήθηκαν οι 1.435 μονάδες, μεγάλοι τζίροι στις τράπεζες, η Alpha και η Σαράντης

Ήπια διόρθωση χωρίς να «σπάσει» καθοδικά το υψηλό 13 ετών, στα 310 εκατ. οι συναλλαγές στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, η Alpha κράτησε θετικό πρόσημο, ράλι 19,37% για την ΕΚΤΕΡ, η πρωτιά της Σαράντης και οι απώλειες της Intrrakat.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.