ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
epsilon net
Φώτο: Epsilon Net

Πρωταθλήτρια... εξαγορών η Epsilon Net, στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών

Η εταιρεία πληροφορικής ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή πορεία της από την Εναλλακτική Αγορά και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. Τρεις εξαγορές έχει ολοκληρώσει ήδη μέσα στο 2023.

Σε ένα μπαράζ εξαγορών που όμοιό του δεν έχει κάνει τα τελευταία πολλά χρόνια άλλη εισηγμένη εταιρεία είτε του κλάδου της πληροφορικής, είτε άλλου κλάδου συνεχίζει να επιδίδεται η Epsilon Net, η εταιρεία πληροφορικής που ήταν η πρώτη που εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ το 2008 και τον Ιούλιο του 2020 μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά, ενώ πλέον, με κεφαλαιοποίηση άνω του μισού δισ. ευρώ, είναι επιλαχούσα για εισαγωγή στον FTSE 25.

Μόνο την τελευταία τριετία, η εταιρεία έχει κάνει πάνω από είκοσι μικρές ή μεγαλύτερες εξαγορές, ενώ φέτος εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 7,5%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια.

Πλέον έχει – μακράν - τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση εταιρείας που δραστηριοποιείται αμιγώς στον κλάδο πληροφορικής στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους leader της αγοράς και μια από τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στο λογισμικό για επιχειρήσεις.

Σήμερα η Epsilon Net απασχολεί πάνω από 1200 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα. Περισσότερες από 132.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο οικονομικό χώρο βασίζουν την εύρυθμη, καθημερινή, λειτουργία τους στα προϊόντα της Epsilon Net εξασφαλίζοντας έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, απαραίτητη για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Επίσης η εισηγμένη συνεργάζεται με πάνω από 600 χιλ. ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο 16 χιλ. λογιστικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται και είναι η leader με μερίδιο αγοράς 65% στα προγράμματα για λογιστικά γραφεία, ενώ έχει πάνω από το 70% της αγοράς σε συστήματα Μισθοδοσίας και HR.

Παράλληλα, κάνοντας μια μεγάλη επένδυση, έχει επεκταθεί στην δημιουργία της πλατφόρμας, PYLON, με λύσεις ERP για μεγάλες και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

Το 2022 πέτυχε σημαντική οργανική ανάπτυξη αλλά και ανάπτυξη μέσω των εξαγορών, σημειώνοντας κύκλο εργασιών άνω των 75 εκατ. ευρώ έναντι 50,51 εκατ. ευρώ το ‘21 (+50%), ενώ στόχος είναι την τριετία 2023 – 2025, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου να διπλασιαστούν (έναντι του 2022) και να ανέλθουν στο τέλος του 2025, στα 150 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο (margin) EBITDA να κινείται σε επίπεδο άνω του 30%.

Η εξαγορά της Scan

Την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε μια ακόμη σημαντική εξαγορά, τη σημαντικότερη για το 2023, καθώς απέκτησε έναντι 5 εκατ. ευρώ το 60% της εταιρείας Scan Information Systems (SCAN ΑΒΕΕ) που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής συστημάτων τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων.

Το υπόλοιπο 40% της εταιρείας θα διατηρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της οικογένειας Πρωτοπαπά, οι οποίοι και θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της Scan Information Systems.

H SCAN ABEE είναι μία εταιρεία με πάνω από σαράντα χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1982) με σταθερή και ηγετική παρουσία στους τομείς δραστηριότητας της και ένα ισχυρό πελατολόγιο που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Η SCAN ΑΒΕΕ αποτελεί έναν σημαντικό συνεργάτη του ομίλου Epsilon Net έχοντας την ευθύνη επιλογής, προμήθειας & διάθεσης, συστημάτων access control, συστημάτων ωρομέτρησης και γενικότερα integrated λύσεων με συστήματα μισθοδοσίας & HRMS.

Ο κύκλος εργασιών της SCAN το 2022 ήταν στα 3,31 εκατ. ευρώ με EBITDA ύψους 0,94 εκατ. ευρώ, ταμείο ύψους 0,54 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 2,25 εκατ. ευρώ (αύξηση 59,3% έναντι του ‘22) και EBITDA ύψους 0,69 εκατ. ευρώ (αύξηση 64,8%).

Οι άλλες εξαγορές φέτος

Στις 31 Μαΐου 2023 η Epsilon Net είχε ανακοινώσει την εξαγορά έναντι 1,6 εκατ. ευρώ του 60% της Diginet Ε.E. που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών & ταμειακών συστημάτων. Το υπόλοιπο 40% του εταιρικού κεφαλαίου θα παραμείνει στους ιδρυτές της εταιρίας κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου και κ. Χρυσόστομο Παπαγεωργίου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη του management της εταιρείας που έχουν ιδρύσει.

Στα μέσα Μαΐου είχε εξαγοράσει έναντι 1,36 εκατ. ευρώ το 80% της εταιρείας Ορόσημο Πληροφορική Α.Ε., ενισχύοντας το μοντέλο των στρατηγικών κινήσεών της. Η Ορόσημο Πληροφορική εξειδικεύεται στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και εγκατάστασης ERP, CRM, Supply Chain Management σε μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις με έμφαση σε δραστηριότητες στον τομέα της βιομηχανίας, των Logistics, των μεταφορών στην Ελλάδα & στο εξωτερικό.

Το μπαράζ των προηγούμενων εξαγορών

Κορυφαία εξαγορά της εταιρείας ασφαλώς ήταν η απόκτηση, από κοινού με τη Space Hellas τον Ιανουάριο του 2021 της SingularLogic, της πιο εξειδικευμένης εταιρείας πληροφορικής στη χώρα, έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε από τη MIG και είναι ένα από τα κορυφαία deal στον κλάδο τα τελευταία πολλά χρόνια.

Δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά ήταν η απόκτηση έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 80% της Data Communication, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. Η Data Communication ιδρύθηκε το 1987 και είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και στρατηγικός συνεργάτης της Microsoft.

Λίγο πριν είχε εξαγοράσει το 51% της εισηγμένης πολωνικής hoteliga που εξειδικεύεται στον τομέα του hospitality software, καθώς και το 34% της Hospitality Integrated Technologies A.E. (HΙT) έναντι ενός εκατ. ευρώ.

Συνάμα, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ μικρότερων εξαγορών, πάντα όμως στοχευμένων. Εξαγόρασε το 88% της Professional C.S. (PCS), ένα deal το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για την Epsilon Net στον τομέα του Fintech και το 60% της εταιρίας TECHNOlife που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων στον τομέα του business software με τίμημα 425.000 ευρώ.

Επίσης εξαγόρασε το 80% της Α. Τριανταφυλλίδης – Δ. Ζάχος ΟΕ με διακριτικό τίτλο iQom αντί 1,8 εκατ. ευρώ, εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και ποτών κ.α., καθώς επίσης και το 88% της Professional C.S. (PCS) με ποσό 2,23 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία παρέχει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και ασφαλιστικούς οργανισμούς (Wealth Management, Fund Management & Distribution, Pension Administration, Brokerage, Custody & Corporate Actions) και έχει υλοποιήσει έργα σε πάνω από δέκα (10) χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική, σε Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Πολωνία, Κένυα και στην Ελλάδα.

Επιπλέον απέκτησε το 100% της CSA αντί 2,73 εκατ. ευρώ και εισήλθε στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία, ενώ τον Απρίλιο του 2022 απέκτησε το 60% της Taxheaven, που διαθέτει την μεγαλύτερη ενημερωτική πύλη για εργατικά, φορολογικά και οικονομικά θέματα, όπως και μια μεγάλη βάση 7.500 πελατών, Επίσης, η εξαγορά του 51% της Digital4U, η οποία εξειδικεύεται στο χώρο του e-Commerce και Digital marketing (www.digital4u.gr) αντί 500.000 ευρώ. 

Η πορεία στο Χρηματιστήριο

Η Epsilon Net μεταπήδησε από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ τον Ιούλιο του 2020, κάνοντας δημόσια εγγραφή η οποία πέτυχε υπερκάλυψη κατά 1,7 φορές, με την εταιρεία να συγκεντρώνει κεφάλαια 5,33 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 9,44 ευρώ (-0,53%), ενώ ενισχύεται κατά 16,83% το μήνα Ιούλιο, ενώ από την αρχή του χρόνου κερδίζει 46,58%. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα που ανέβηκε στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς του ΧΑ, η μετοχή της Epsilon Net ενισχύεται σε ποσοστό 1.395%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Deals, εξαγορές και μεγάλες συμφωνίες εν αναμονή καταιγισμού έργων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή του κλάδου Πληροφορικής και η νέα κινητικότητα στο ΧΑ

Αυξάνουν τις προσδοκίες για τον κλάδο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα «κανόνια» του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά και το νέο «ξύπνημα» των μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Αύξηση 58,9% στα καθαρά κέρδη για το 2023, 23% πάνω ο τζίρος

Στρατηγικός στόχος της διοίκησης του Ομίλου παραμένει η διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών all in one solution, η συνεχής διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και η επίτευξη υψηλών επιδόσεων τελικής κερδοφορίας.