ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Δύσκολη ημέρα για τις αγορές, το «ξύπνημα» του ΑΔΜΗΕ και η ανάκαμψη της ΜΟΗ

Το sell-off στη Wall Street φέρνει διεθνείς κραδασμούς, ανάσες για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ από την Κύπρο, οι πωλητές άφησαν ελεύθεροι τη Motor Oil, τα σενάρια για τη CENTRIC και η ευχάριστη έκπληξη από τον ΟΠΑΠ.

Ισχυρό σημείο αντίστασης αποδείχθηκαν οι 1.450 μονάδες για την αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 1.446,09 μονάδες (-0,01%). Χαμηλός ο τζίρος των 86 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός τζίρος, αν αφαιρεθούν τα πακέτα των 20 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε μόλις στα 66 εκατ. ευρώ. Η αδιαφορία των επενδυτών για μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι εκκωφαντική και ...παίζουν μπάλα μόνο οι τράπεζες και ορισμένα blue chips. Από τα 86 εκατ. του τζίρου τα 78 εκατ. προήλθαν από τίτλους του FTSE 25. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η ανοδική αντίδραση για τους τίτλους των MEZZ.

Η προσοχή των επαγγελματιών της αγοράς θα είναι στραμμένη στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα κρίνουν το ποσοστό της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μια μείωση του επιτοκίου 5,25% κατά 25 μονάδες βάσης είναι λίγο -πολύ ως προεξοφλημένη. Επίσης, τα σύννεφα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας πυκνώνουν, με την τιμή του Brent να υποχωρεί κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η σημερινή συνεδρίαση πάντως θα είναι δύσκολη, καθώς χθες στη Wall Street υπήρξαν έντονες ρευστοποιήσεις μετά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη μεταποίηση και δείχνουν κάμψη. O Dow Jones υποχώρησε 1,51% χάνοντας 626 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,11% στις 5.528 μονάδες και ο Nasdaq κατρακύλησε στις 17.136 μονάδες με απώλειες 3,26%. Το θέμα όμως είναι ότι οι διεθνείς αγορές, για παράδειγμα η Wall Street και ο Eurostoxx 600 έχουν περιθώρια διόρθωσης, καθώς έχουν ανεβεί σε ιστορικά υψηλά μετά το sell off της 5ης Αυγούστου.

-- AΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η καταρχήν συμφωνία για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος -Κύπρου έδωσε «φτερά» στη μετοχή, που ενισχύθηκε κατά 4,49%, κλείνοντας στα 2,21 ευρώ με συναλλαγές 697.000 τεμαχίων. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν ό,τι μπορούν για να εκκινήσει το έργο. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενδεχομένως έχει να προσφέρει επιπλέον κέρδη στους επενδυτές, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της διοίκησης προς ΡΑAΕΥ και ΡΑΕΚ για υψηλό WACC της τάξης του 8%-9%.

-- Σαράντης: Τα προχθεσινά εντυπωσιακά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οπότε χθες οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να ανταμείψουν την εταιρεία για τις επιδόσεις της. Κέρδη 4,49% με κλείσιμο στα 10,7 ευρώ για τη μετοχή. Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος από την αρχή του έτους με τη συμπεριφορά του δεν έχει ενθουσιάσει τους μετόχους και ίσως έχει έρθει η στιγμή ώστε η εταιρεία, με τις επεκτατικές κινήσεις στο εξωτερικό και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει, να προσελκύσει εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον.  

-- CENTRIC: Από τις μικρές αλλά νοικοκυρεμένες εταιρείες του ΧΑ με πολυσχιδείς δραστηριότητες και δυνατό ταμείο. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ξεπετάγματα η μετοχή, που χθες ενισχύθηκε κατά 7,08% στα 0,36 ευρώ με πολύ υψηλές συναλλαγές 372.080 τεμαχίων. Αν υπάρχει είδηση πίσω από αυτή την κίνηση δεν γνωρίζουμε. Ιδίως στο real estate, που έχει προχωρήσει σε κερδοφόρες πρωτοβουλίες. Απλώς υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία ελέγχει το 16,2% της μη εισηγμένης CD Media, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 30% της Intertech και κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια για τη συγχώνευση CD Media και Ιntertech και είσοδο της πρώτης στο ΧΑ.

-- ΟΠΑΠ: Δεν έκανε κάποια εντυπωσιακή κίνηση χθες -οριακές απώλειες 0,31% στα 16,1 ευρώ το κλείσιμο- αλλά μετά τη συνεδρίαση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου και προμέρισμα 0,60 ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, οπότε σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η συμπεριφορά των επενδυτών απέναντι στη μετοχή.

-- Αttica Bank: Έκλεψε την παράσταση χθες η μετοχή με κέρδη 18,31% και κλείσιμο στα 9,8 ευρώ, ασχέτως αν το χαρτί είναι μαζεμένο. Η έγκριση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια και η εξυγίανση του ισολογισμού με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 735 εκατ. οδηγούν σε αλλαγή σελίδας την τράπεζα. Φιλόδοξοι και οι στόχοι, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ελένη Βρεττού να αναφέρει πως οι χορηγήσεις το 2025 θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων θα ανέλθουν το 2025 στα 150 εκατ. ευρώ και ο δείκτης «κόκκινων» δανείων θα υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2027.

-- Μotor Oil: Είχε δείξει σημάδια ανθεκτικότητας από τις προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς απορροφούσε τις πιέσεις του rebalancing μετά την έξοδο από τον δείκτη MSCI Standard Greece, αλλά χθες που ολοκληρώθηκε όπως φαίνεται η έξοδος των παθητικών funds κινήθηκε ανοδικά με κέρδη 2,03% στα 22,1 ευρώ με υψηλές συναλλαγές 9,9 εκατ. ευρώ. Είναι εμφανές πως η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα διυλιστήρια και η έξοδος από τον MCSI που πίεσαν τη μετοχή αποτέλεσαν ευκαιρία εισόδου στον τίτλο αρκετών επενδυτών και μάλιστα και από το εξωτερικό. Να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια. Πριν ανακοινωθούν αυτές οι δύο αρνητικές εξελίξεις η μετοχή ήταν στα 26 ευρώ.

-- Αegean: Kέρδη 1,25% με κλείσιμο στα 11,3 ευρώ και υψηλές συναλλαγές για τη μετοχή. Η εταιρεία προς το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Volotea από την Ισπανία. Πρόκειται για μια δραστηριότητα συμπληρωματική προς το αεροπορικό έργο της ελληνικής εταιρείας. Η Aegean θα τοποθετήσει 25 εκατ. ευρώ σε δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές (αν τις μετατρέψει θα αποκτήσει το 13%) ενώ υπάρχει και πρόβλεψη και για δεύτερη εκταμίευση από την εταιρεία άλλων 25 εκατ. ευρώ, που αν τις μετατρέψει και αυτές θα αποκτήσει το 21% της Volotea. Η ισπανική εταιρεία μετρά μόλις 12 χρόνια ζωής αλλά έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για αεροπορική εταιρεία να «μεγαλώσει» καλύπτοντας κυρίως εποχιακές αγορές και αγορές αναψυχής. Το 2023 μετέφερε 10,3 εκατ. επιβάτες με ένα στόλο 41 αεροσκαφών. Εντός του 2024 η μετοχή της Αegean είχε γράψει και 13,5 ευρώ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το στοίχημα της αυτονόμησης, οι «μάχες» στην Εθνική και η ώθηση στην Jumbo

Η υπεραπόδοση της αγοράς έναντι των ξένων χρηματιστηρίων, η αντιπαράθεση αγοραστών πωλητών στην Εθνική, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που ανέβασε την Jumbo, η αντίδραση της Metlen και το σερί +17% της Profile.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Ο Δείκτης μάζεψε τις απώλειες, αλλαγή πολιτικής από Jumbo και η δύναμη του ΟΤΕ

Η αντίδραση στο ΧΑ πριν το κλείσιμο, η σταθεροποίηση στην Αμερική, η εμφατική υπεροχή του ΟΤΕ στη συνεδρίαση, αγορές μετοχών αντί για προμέρισμα από Jumbo, η Cenergy ξεπερνά τις πιέσεις από την αύξηση και η Σαράντης σε νέα άνοδο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Τα κέφια των αγοραστών, οι τρεις σωματοφύλακες και οι «μάχες» στη Motor Oil

Εκκίνηση Σεπτεμβρίου με ανοδικό τέμπο και κόντρα στην τάση της Ευρώπης. Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ δίνουν τον τόνο, μεγάλος τζίρος και πάλι στη ΜΟΗ, ανοδική αντίδραση της Σαράντης, «ξύπνημα» της Austriacard.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου, οι χαμένοι του Αυγούστου, οι τράπεζες και η ΜΟΗ

Τα «χαρτιά» του 25άρη και του 40άρη με τη μεγαλύτερη πτώση τον Αύγουστο, οι καταλύτες για την αγορά, οι αποτιμήσεις των τραπεζών, η αντοχή της Motor Oil, η αύξηση της Cenergy και το deal που ανέβασε τη Fourlis.