ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
Κοντινό σε ψηφιακό πίνακα τιμών σε διεθνές χρηματιστήριο μετοχών.

Νέα άνοδος αλλά με μικρότερο τζίρο, το upside των τραπεζών και ο ΟΤΕ δεν πείθει

Ποια περιθώρια ανόδου δίνει η UBS στις τραπεζικές μετοχές, «έβγαλε μάτια» η Κύπρου, σερί από τη Metlen, η Σαράντης κερδίζει συνεχώς έδαφος και το αγοραστικό ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ.

Τις 1.615 μονάδες «πάτησε» αισίως ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση, αν και φάνηκαν κάποια σημάδια κόπωσης με τη μορφή της αισθητά μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας (κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με πακέτα 11,7 εκατ. ευρώ).

Από σήμερα, λένε οι αναλυτές, θα αρχίσει να φαίνεται αν υπάρχουν διαθέσεις για ρευστοποιήσεις κερδών μετά την απρόσμενα καλή πορεία της αγοράς από την περασμένη εβδομάδα. Στη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, δεν έγινε αισθητή ισχυρή πίεση από πωλητές και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που η αγορά έμεινε σε ανοδική τροχιά, παρότι οι αγοραστές έκαναν προσεκτικές κινήσεις.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αβεβαιότητα για τα γεωπολιτικά, ήταν και χθες πολύ καλό, οδηγώντας τον Stoxx 600 σε νέο ρεκόρ, με άνοδο 0,55%. Πρωταγωνίστησαν οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ότι θα πάρουν... μέρισμα από τον σχεδιασμό των Ευρωπαίων για αύξηση των αμυντικών δαπανών -η Morgan Stanley συνέστησε με ενθουσιασμό την αγορά τους.

Γενικότερα, οι αγορές της Ευρώπης παραμένουν σε σταθερά ανοδική πορεία χάρη στα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα των εισηγμένων, απομονώνοντας -προς το παρόν, τουλάχιστον- τους φόβους για εμπορικούς πολέμους και γεωπολιτικές ανατροπές.


Τράπεζες: Δεν σταματούν οι αισιόδοξες εκθέσεις των ξένων οίκων για τις τραπεζικές μετοχές, λίγο πριν αρχίσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 2024 (χθες, έγινε γνωστό ότι η Εθνική θα κάνει τις ανακοινώσεις της στις 28 Φεβρουαρίου).

Η UBS βλέπει αρκετά σημαντικό upside, με βάση τις τιμές στόχους που έχει δώσει στην τελευταία της έκθεση. Για την Alpha, το περιθώριο ανόδου είναι 31% (τιμή στόχος 2,42 ευρώ), για τη Eurobank 22% (τιμή στόχος 3 ευρώ), για την Εθνική 30% (τιμή στόχος 11,2 ευρώ) και για την Πειραιώς 22% (τιμή στόχος 5,7 ευρώ).

Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι αυτό που αναμένεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι αναθεωρήσεις των επιχειρησιακών σχεδίων και οι ανακοινώσεις για την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων. Οι περισσότεροι στην αγορά, πάντως, περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις.


Metlen: Έκανε το 8 στα 8 και μάλιστα χθες η άνοδος ήταν με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η μετοχή ανήλθε στα 36,86 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +2,11%.


Τράπεζα Κύπρου: Έβγαλε μάτι χθες το χαρτί με +5,12%, εν αναμονή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2024 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Νέο υψηλό για τη μετοχή από την εισαγωγή της στο ΧΑ, που είναι και υψηλό στο Χρηματιστήριο Κύπρου. .


Σαράντης: Φαίνεται ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της μετοχής, καθώς αποδίδει καρπούς ο μετασχηματισμός και η εκτός συνόρων επέκταση, ενώ είναι πλέον μακρινή ανάμνηση το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χθες, η μετοχή βρέθηκε πρώτη σε άνοδο -και με διαφορά- στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, κερδίζοντας 3,47%, ενώ από την αρχή του χρόνου η άνοδος ξεπερνά το 18%. Η NBG Securities έχει δώσει τιμή στόχο 15,3 ευρώ, που αφήνει ένα περιθώριο ανόδου περισσότερο από 20% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.


ΟΤΕ: Δεν έχει πείσει ότι πραγματικά μπήκε σε μια νέα εποχή, που σημαίνει και καλύτερες ημέρες για τη μετοχή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το ταμπλό, όπου έγινε μια ανοδική κίνηση στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά στο όριο των 15 ευρώ η μετοχή «σκάλωσε» και χθες υποχώρησε στα 14,88 ευρώ, με απώλειες 1,26%, τις μεγαλύτερες στον 25άρη.


ΑΔΜΗΕ: Διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή που καταγράφει ιστορικά υψηλά. Χθεσινό κλείσιμο στα 2,86 ευρώ με κέρδη 0,35% και συναλλαγές 339.000 τεμαχίων. Η ενίσχυση εσόδων και κερδών του ομίλου παρά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και οι μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν το 5% προσελκύουν πλέον μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης θα δώσει επιπλέον ώθηση στους τζίρους της εταιρείας utility.


Jumbo: Το ταμπλό δείχνει ότι η μετοχή έχει διαθέσεις για αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Η ανοδική κίνηση που προηγήθηκε την είχε φέρει ως τα 27,78 ευρώ, από αυτό το σημείο έγινε μια μικρή υποχώρηση, αλλά χθες σημείωσε νέα άνοδο 1,53% και έπιασε 27,8 ευρώ. Το υψηλό 12μήνου είναι στα 30 ευρώ και πλέον δεν φαίνεται πολύ μακρινό, ενώ σε πρόσφατη ανάλυση η Optima έδωσε τιμή στόχο 33,5 ευρώ. Παρά τη σταθερή... γκρίνια Βακάκη, οι επενδυτές δεν παραγνωρίζουν ότι η εταιρεία συνεχώς ξεπερνά το guidance για τα μεγέθη της και δείχνει αρκετή γενναιοδωρία στην ανταμοιβή των μετόχων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των μετοχών στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.022,25 μονάδες με άνοδο 0,24% και τζίρο 16,99 εκατ. ευρώ.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο ΧΑ και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Στις 2.021,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,06%) με το αρνητικό σερί να εκτείνεται πλέον στις τέσσερις συνεδριάσεις και απώλειες κοντά στο 4%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips κράτησαν το ΧΑ για τρίτη ημέρα στα «κόκκινα»

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το αρνητικό σερί του Γενικού Δείκτη. Παρά τις ισχυρές πιέσεις κατάφερε να κλείσει σε απόσταση ασφαλείας από τις 2.000 μονάδες. Πτώση 1,44% για τον τραπεζικό δείκτη και 1,35% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.