ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η ανάκαμψη των αγορών, το άλμα της Πειραιώς και τα ερωτηματικά για τη συνέχεια

Η ανακουφιστική ανάκαμψη των μετοχών στη σκιά των τραπεζικών αναταράξεων, οι προβληματισμοί για τη συνέχεια, η αφύπνιση του ΟΤΕ, το άλμα της Τρ. Πειραιώς και της Cenergy.

Βγήκε το στοίχημα των τολμηρών στις τράπεζες χθες, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων του Σαββατοκύριακου, που οδήγησαν στον υποχρεωτικό γάμο UBS – Credit Suisse, και των γενικότερων ανησυχιών για τη μετάδοση της κρίσης.

Ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε με απώλειες -4,67% για να κλείσει με κέρδη +2,36% ή στο +8% από το χαμηλό ημέρας (701,68 μονάδες), σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και διακυμάνσεων. Ασφαλώς η ανάκαμψη των τραπεζών, όπως και του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 1.027,47 μονάδες με κέρδη +0,71% (ενώ είχε βρεθεί νωρίτερα να χάνει τις 1.000 μονάδες), δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες μετά το σφυροκόπημα της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι ανακτούν την ψυχραιμία τους.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του τραπεζικού δείκτη, 20/3/2023

Η χθεσινή ημέρα για τις αγορές ξεκίνησε με μεγάλη νευρικότητα με τους επενδυτές να προσπαθούν να κατανοήσουν το «κούρεμα», πιο σωστά τον μηδενισμό, των ομολόγων υψηλού ρίσκου της CS και τις ευρύτερες επιπτώσεις της κίνησης αυτές στις τράπεζες και το κόστος κεφαλαίου.

Η χθεσινή ανάσα στις αγορές ασφαλώς δεν σηματοδοτεί το τέλος των αναταράξεων: χρειάζεται χρόνος για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ, ποια θα είναι τα απόνερα της μεγάλης συγχώνευσης στην Ευρώπη, αν τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες θα σβήσουν τη φωτιά της ανησυχίας και ελπίζοντας ότι δεν θα έχουμε άλλες αρνητικές εκπλήξεις.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα δύσκολο συνδυασμό που δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι οι περιπέτειες θα τελειώσουν γρήγορα και θα επιστρέψουν τα χαμόγελα στις αγορές. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι οι ξένες αγορές είχαν κινηθεί έντονα ανοδικά στο 5μηνο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου επιτυγχάνοντας ανέλπιστες επιδόσεις δεδομένων των προκλήσεων.

Η πορεία του δείκτη DAX Σεπτέμβριος 2022 - 20 Μαρτίου 2023

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δύσκολα θα αυτονομηθεί από το περιβάλλον αυτό και θα πρέπει να αποκατασταθεί η ορατότητα για τις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική τους οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Και οι εκλογές πλησιάζουν.

-- ΟΤΕ: Πήρε πάνω του συνεδρίαση χθες, με κέρδη +3,36%  στα 13,34 ευρώ, αντιδρώντας, επιτέλους, στην πολυήμερη πτώση που προηγήθηκε. Η μετοχή είχε χάσει περίπου 20% από τα «υψηλά» του Φεβρουαρίου (που μόνο υψηλά δεν είναι) και όλες οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναν μεγάλο πωλητή. Ανάλογης έντασης άνοδο είχε σημειώσει στις 7 Φεβρουαρίου, με τη μετοχή να κλείνει στα 15,46 ευρώ (+4,46%) που τότε είχε κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι τελείωνε η μακρά περίοδος ταλαιπωρίας. Η συνέχεια δεν τους δικαίωσε. Η μετοχή κάνει σταθερά μεγάλους όγκους και τζίρους ενώ χθες άλλαξαν χέρια μετοχές της αξίας 11,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως βοηθά και το  πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η αποτίμηση της μετοχής έχει διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην τηλεφωνία, τα μεγάλα έργα πληροφορικής θα δώσουν ώθηση στα μεγέθη της.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Ιούνιος 2022 - 20 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζα Πειραιώς: Έκλεψε χθες την παράσταση με ένα εντυπωσιακό +6,32% ενώ όσοι είχαν την έμπνευση να αγοράσουν στα χαμηλά της ημέρας (1,683 ευρώ) ολοκλήρωσαν την ημέρα με ημερήσια κέρδη άνω του 14%. Η τράπεζα έχει αλλάξει πίστα και πολλοί παραμένουν αγκιστρωμένοι στο χθες και σε επίπεδα αποτιμήσεων που αποτύπωναν ένα άλλο… σύμπαν. Μετά την επώδυνη αύξηση κεφαλαίου το 2021 η Τρ. Πειραιώς άλλαξε σελίδα, προχώρησε με ταχύτητα στην εξυγίανση του ισολογισμού και με αρκετή καθυστέρηση η αγορά συνειδητοποίησε ότι ανακεφαλαιοποιήσεις… τέλος. Με +33,52% βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων και με δέλεαρ το υψηλό discount προσελκύει παλιούς και νέους θεσμικούς και ιδιώτες.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς Μάιος 2022 - 20 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζες: Η Alpha Bank κέρδισε 3,57% με διακύμανση 9,35% καθώς αρχικά έχανε 5,78%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,98% με διακύμανση 8,08%, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε 1,90% έχοντας διακύμανση 7,20%.

-- Cenergy Holdings: Θεαματικό +7,01% χθες, χρωστούσε αντίδραση αποκατάστασης καθώς μέσα σε ελάχιστες ημέρες έχασε πάνω από μισό ευρώ ανά μετοχή, καθώς από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 4,09 ευρώ, την Παρασκευή είχε υποχωρήησει στα 3,4950 ευρώ. Στο +23,84% φέτος.

-- ElvalHalcor: Δεν αντέδρασε θετικά ούτε χθες, νέα πτώση 1,39% στα 1,5580 ευρώ με την αποτίμηση στα 584 εκατ. ευρώ. Πλέον, υποχωρεί 3,83% το 2023.

-- ΟΛΠ: Το 48% των καθαρών κερδών μοιράζει ο ΟΛΠ ως μέρισμα στους μετόχους (1,04 ευρώ ανά μετοχή) για τη χρήση του 2022. Το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 65% σε σχέση με τα 0,63 ευρώ ανα  μετοχή που είχαν μοιραστεί για τη χρήση του 2021. Το 2022 ο τζίρος του ΟΛΠ ανήλθε στα 194,6 εκατ. από 154,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 95,6 εκατ. ευρώ από 70,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. ευρώ το 2021. Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα στην κρουαζιέρα (+8,1 εκατ. ευρώ), στα εμπορευματοκιβώτια (+10,4 εκατ. ευρώ) και στη διακίνηση αυτοκινήτων (+3,4 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες προσωπικού αποτελούν το μεγαλύτερο λειτουργικό έξοδο της εταιρείας με 58 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και το 2021. Για ρεύμα ο οργανισμός πλήρωσε πέρσι επιπλέον 3,6 εκατ. ευρώ. Τα διαθέσιμα της εταιρείας έφτασαν τα 171 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός (δάνεια και μισθώσεις) στα 102, 8 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο λόγος υποχρεώσεις προς EBITDA βρίσκεται στο 1,08. Μάλλον δίκαια αποτιμημένη η μετοχή με κεφαλαιοποίηση στα 466 εκατ. ευρώ να απέχει μια ανάσα από το υψηλό των δώδεκα μηνών (19 ευρώ). Με μερισματική απόδοση όμως 5,7% και άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση ίσως αξίζει μεγαλύτερης προσοχής.

Η πορεία της μετοχής του ΟΛΠ Δεκέμβριος 2020 - 20 Μαρτίου 2023

- Ατζέντα: Σήμερα Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Fourlis, ενώ αύριο έχει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Τηλεδιάσκεψη αύριο έχει και η Autohellas. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η ΔΕΗ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα μεγέθη της ΔΕΗ. Από σήμερα η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1,097 ευρώ ανά μετοχή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Μεγαλώνει η όρεξη των αγοραστών, το ξέσπασμα των Στασινόχαρτων και η Κρι Κρι

Συνεδρίαση προσαρμογής πολλών μετοχών στα νέα σημεία ισορροπίας της αγοράς μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας, γιατί «τρέχουν» Viohalco - Cenergy, η ασταμάτητη Τρ. Πειραιώς και το χειροκρότημα της αγοράς στις εξαιρετικές επιδόσεις της Κρι Κρι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Σταθεροποίηση με υποσχέσεις στο ΧΑ, οι σούπερ τζίροι στις τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Το χώνεμα των 1.200 μονάδων με τζίρο που δημιουργεί προσδοκίες, οι συναλλαγές 321 εκατ. στις τράπεζες, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου, η επιστροφή της ΕΧΑΕ στα ραντάρ των επενδυτών και η Πετρόπουλος.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Το smart money αγοράζει, οι τράπεζες ανεβάζουν στροφές και η αποτίμηση των mezz

Γιατί η αγορά μπορεί να γράψει νέα υψηλά έτους πριν την εκλογική αναμέτρηση, οι τραπεζικές μετοχές επανέρχονται στο προσκήνιο, γιατί τα mezzanine μπορεί να κάνουν τη διαφορά και πώς ο ΟΠΑΠ αποκαθήλωσε τον ΟΤΕ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τετράμηνο υψηλών αποδόσεων στο ΧΑ: Ποιες μετοχές έχουν ξεχωρίσει

Ένα από τα καλύτερα τετράμηνα της τελευταίας 20ετίας ήταν για το Χ.Α. το πρώτο του 2023, με εξαιρετικές αποδόσεις σε όλο το φάσμα αποτιμήσεων. Ο Απρίλιος άφησε επίσης κέρδη, ενώ το Χ.Α. κλείνει ανοδικά στους έξι από τους εφτά τελευταίους μήνες.