ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βελτίωση ορατότητας, η Alpha, η αξία της Frigoglass και οι υπερβολές στα Mezz

Η λήξη συναγερμού για την Deutsche Bank και οι προσδοκίες ανάκαμψης, η αντίδραση της Alpha Bank, οι νέοι συσχετισμοί για τη Frigoglass και οι υπερβολικές προσδοκίες για Galaxy και Sunrise.

Με σαφώς βελτιωμένη ορατότητα ξεκινά η εβδομάδα για τις αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη «βουτιά» της περασμένης Παρασκευής, καθώς ο συναγερμός για την Deutsche Bank φαίνεται ότι ήταν false alarm. Ή, πιο σωστά, το μεροκάματο (και τι μεροκάματο…) βγήκε για τους short, οπότε μάλλον το δράμα κάπου εδώ τελειώνει.

Ουσιαστικά την Παρασκευή επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό Credit Suisse, με την Deutsche Bank να βρίσκεται αυτή τη φορά στο στόχαστρο: τα CDS της τράπεζας ανέβηκαν αφύσικα και η μετοχή σημείωσε βύθιση με απώλειες κοντά στο -15%. Κάπου εκεί οι short θέσεις έκλεισαν, το μεροκάματο βγήκε, μιλάμε για κέρδη ύψους 100 εκατ., και οι αγορές ανάσαναν, με τη Wall Street μάλιστα να κλείνει με κέρδη.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του δείκτη S&P 500

Λογικά οι ανάσες της Wall Street θα περάσουν σήμερα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και οι δείκτες, και ειδικά οι τράπεζες, θα ανακτήσουν απώλειες. Αυτά βραχυπρόθεσμα. Διότι μεσοπρόθεσμα οι προκλήσεις είναι μεγάλες, ειδικά στις ΗΠΑ και τις περιφερειακές τράπεζες, αλλά και στην Ευρώπη, με τον κίνδυνο η απότομη αύξηση των επιτοκίων να «χτυπήσει» την οικονομία. Και πέραν όλων αυτών, εδώ στην Ελλάδα έχουμε και τον πολιτικό κίνδυνο.

-- Alpha Bank: Οι τριγμοί στις αγορές και το sell off των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησαν τη μετοχή σε ανώμαλη προσγείωση και σε επιστροφή στο επίπεδο της τιμής της ΑΜΚ (1 ευρώ). Την προηγούμενη Δευτέρα, η μετοχή δοκίμασε το επίπεδο του 1 ευρώ, επίπεδο που πυροδότησε άμεσα αγοραστική αντίδραση. Την Παρασκευή, οι πιέσεις επανήλθαν, τροφοδοτούμενες από τους τριγμούς στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τη μετοχή να κλείνει στα 1,09 ευρώ με απώλειες -6,03%. Η μετοχή έχει δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις μεταξύ των συστημικών τις τελευταίες εβδομάδες και τα περιθώρια ανάκαμψης είναι σημαντικά, εφόσον ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις τράπεζες. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της τράπεζας είναι στο +9 ενώ ο δείκτης των τραπεζών στο +14,93%.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank Δεκέμβριος 2022 - 24 Μαρτίου 2023

-- Frigoglass: Μια ενδεικτική αποτίμηση της Frigoglass στο ΧΑ δίνει το σχέδιο των ομολογιούχων για τη σωτηρία της εταιρείας. Οι ομολογιούχοι θα ελέγχουν το 85% μιας νέας εταιρείας που θα αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό της Frigoglass με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων 110 εκατ. ευρώ. Η σημερινή Frigoglass θα μετατραπεί σε έναν κέλυφος που θα ελέγχει το 15% της νέας εταιρείας των ομολογιούχων στην οποία θα έχουν περάσει τα περιουσιακά στοιχεία της Frigoglass. Έτσι, αφού το 85% αποτιμάται σε 110 εκατ. ευρώ, το 100% αποτιμάται στα 129 εκατ. ευρώ και το 15% που θα αντιστοιχεί στην εισηγμένη Frigoglass σε 19 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της Frigoglass σήμερα βρίσκεται στα 24 εκατ. ευρώ, τουτέστιν παρά τη βουτιά παραμένει σε premium. Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνέλευση της εταιρείας με θέμα τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα γίνει διαδικτυακά αφού η διοίκηση φοβάται (εύλογα) ενδεχόμενες αντιδράσεις από τη φυσική παρουσία των μικρομετόχων. Από τις αρχές του έτους η μετοχή βρίσκεται στο -19,30%.

Η πορεία της μετοχής της Frigogalss Δεκέμβριος 2022 - 24 Μαρτίου 2023

-- Intralot: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Intralot για τη χρήση του 2022 και η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό δεν δείχνει καλά νέα προσεχώς. Οι απώλειες της μετοχής από τα υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου (-17%), είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες της πτώσης του Γενικού Δείκτη στο ίδιο διάστημα (-9,75%), κάτι που δεν προμηνύει καλά νέα για το τέλος της διαπραγμάτευσης της μετοχής υπό καθεστώς επιτήρησης. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά θεωρούσε δεδομένη την άρση της επιτήρησης μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2022, αύξηση που συνοδεύτηκε με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο στη συνέχεια στελέχη της εταιρίας αναφέρθηκαν ουσιαστικά σε… κακό υπολογισμό μεταθέτοντας στο μέλλον την άρση της επιτήρησης. Επιπλέον, οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια δεν δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για τον χρόνο εισαγωγής της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο NASDAQ κάτι που θα έλυνε και το λογιστικό πρόβλημα που κρατά τη μετοχή σε επιτήρηση. Με λίγα λόγια, αν και η εταιρία μετά την ΑΜΚ έχει αλλάξει σελίδα, χρηματιστηριακά ακόμα παραμένει δέσμια της ειδικής διαπραγμάτευσης. Από αρχές του έτους η μετοχή βρίσκεται στο +10,30%. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot Ιούλιος 2022 - 24 Μαρτίου 2023

-- Sunrise Mezz – Galaxy Cosmos Mezz: Ξεχώρισαν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα την περασμένη Παρασκευή με άνοδο +5,80% το Sunrise και +5,30% το Gelaxy Cosmos, ενώ ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» κατά -2,97%. Οι δύο μετοχές έχουν «απογειωθεί» σε σχέση με το Phoenix Vega (το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει μια διανομή) και φαίνεται ότι η αγορά προεξοφλεί πράγματα και θάματα σε ότι αφορά τις ανακτήσεις τους. Κάτι όμως αμφίβολο, δεδομένου ότι και τα τρία αυτά mezz έχουν παρόμοια δομή και διάρθρωση. Υπενθυμίζεται ότι το Phoenix Vega έκανε βουτιά μετά τη διανομή μερίσματος (9 Νοεμβρίου - 0,0144 ευρώ ανά μετοχή). Οπότε, εντελώς μπακαλίστικα, δεδομένης της αδιαφάνειας που επικρατεί  στα ειδικού τύπου αυτά εργαλεία,  θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι προσδοκίες για Sunrise και Galaxy μάλλον έχουν ξεπεράσει την πραγματικότητα.  Σημειώνεται επιπλέον ότι το Galaxy, με κέρδη +84% από τις αρχές του έτους, έχει ξεφύγει σε σχέση με το Sunrise που είναι στο +48% από τις αρχές του έτους.

Η συγκριτική πορεία Galaxy (μπλε), Sunrise (κόκκινο) και Phoenix Mezz (τελευταίο) από 31 Οκτ. 22 έως 24/3/23

-- Intrakat: Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της μετοχής στο κλείσιμο, όπως όλα δείχνουν, του deal με την Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Άκτωρ. Στο -7,53% από την αρχή του έτους.

-- Η εικόνα του Μαρτίου: Ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 9,57%, ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 10,40%, ο Mid Cap είναι στο -6,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,83%. Στις επιμέρους αποδόσεις του FTSE 25, οι μετοχές των τραπεζών ηγούνται της πτώσης – διόρθωσης, με την Alpha Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 26,35%, η Πειραιώς είναι στο -21,70%, η Eurobank χάνει 18,04% και η Εθνική -17,92%. Συνολικά στον FTSE 25, οι μόνες μετοχές που κινούνται θετικά έως τώρα τον Μάρτιο είναι οι ΟΛΠ (+2,80%) και Coca Cola HBC (+2,36%). Από εκεί και πέρα, ανθεκτικότητα έχουν δείξει οι ΟΠΑΠ (-0,54%), Jumbo (-1,01%), Mytilineos (-3,37%) και Autohellas (-3,54%). Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες καταγράφουν μετοχές όπως Lamda Development (-13,34%), Helleniq Energy (-12,92%), ElvalHalcor (-12,53%), Viohalco (-11,74%), Motor Oil (-11,80%) και Τιτάν (-11,62%).

-- Η ατζέντα της νέας εβδομάδας: Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022, ενώ η προθεσμία είναι έως το τέλος Απριλίου. Σήμερα, ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης η ΕΧΑΕ και η Lavipharm, ενώ αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Σαράντης. Την Τετάρτη ακολουθούν Entersoft και Μοτοδυναμική, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη 2022 η MIG. Την Παρασκευή θα δημοσιεύσουν μεγέθη οι Premia Properties και Space Hellas. Επίσης, αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου έχει Γενική Συνέλευση η Frigoglass με θέμα την έγκριση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και στις 30 Μαρτίου η ΔΕΗ. Την προσεχή Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το profit taking στο ΧΑ, τα νέα υψηλά των mezz, οι αντοχές ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ και η ΜΟΗ

Οι ρευστοποιήσεις σε χαρτιά που είχαν «τρέξει» τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σε μετοχές που δεν είχαν «τρέξει», το νέο άλμα για Sunrise και Galaxy, η καλή εικόνα Eurobank - Εθνικής, ανόδου συνέχεια για ΕΕΕ και οι νέες πιέσεις στη Motor Oil.
MARKET MAKER

Άνοδος μίνι έκπληξη, το πάρτι στα mezz, το ξέσπασμα Ελλάκτωρ και η συνέχεια

Το γλυκό κλείσιμο του ΧΑ, η ηρεμία στις ξένες αγορές, η θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της Φουρλής, οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ και το άλμα της Ελλάκτωρ, η εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά των mezz και το ξεκίνημα της Austriacard.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Έρχεται άλμα στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ καθαρίζει τον πολιτικό ορίζοντα, ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα και φέρνει την αγορά προ των πυλών των 1.200 μονάδων. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η Mytilineos «βλέπει» Λονδίνο, το διπλό discount Πειραιώς – Alpha και η ΜΟΗ

Η άνοδος των τραπεζών, τα short στις ΗΠΑ, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ και η παράλληλη εισαγωγή στο LSE, η διπλή έκπτωση για Alpha - Πειραιώς, το υψηλό για Κρι Κρι, η πτώση του πετρελαίου και η πίεση σε ΜΟΗ - ΕΛΠΕ.