ΓΔ: 1207.6 0.63% Τζίρος: 17.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:18:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Βήμα σημειωτόν στο ΧΑ, το βλεφάρισμα της Fourlis και η επέλαση της ΟΤΟΕΛ

Οι μικρές απώλειες του Γενικού Δείκτη, το ελπιδοφόρο κλείσιμο της Fourlis, η εκπληκτική πορεία και το νεό ρεκόρ της μετοχής της Autohellas, η κόπωση στις τράπεζες, η ανάκαμψη της Mytilineos και η αθόρυβη άνοδος της Cenergy.

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πριν την πολυαναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 21 Μαΐου. Αν κάτι πρέπει να σημειώσουμε για τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες -0,10%, ενώ για άλλη μια συνεδρίαση οι τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η αγορά κινήθηκε στο «πράσινο» σχεδόν όλη τη μέρα και προς το τέλος ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε, και έκλεισε, με αρνητικό πρόσημο.

Ισχυρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, αλλά και το timing, λόγω των ημερών, φαίνεται πως δεν ευνοεί την υπέρβαση του υψηλού 8,5 ετών.

Η ενδοσυννεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 15 Μαΐου 2023

Σταθερά ανοδικά η Coca Cola HBC, έκλεισε μια ανάσα από τα 30 ευρώ, ενώ σημαντικά κέρδη αποκόμισαν Autohellas (+3,13%) και Ελλάκτωρ (+1,19%), στον απόηχο της ένταξής τους στον MSCI Small Cap.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσαν στην Αθήνα τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, όπου η εκλογική επίδοση του προέδρου Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτιόντουσαν για τις πιθανότητες να δούμε κάτι ανάλογο και στις δικές μας εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι μπορεί να δούμε κάτι ανάλογο, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ, ενώ ιστορικά οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν ανατραπεί από το τελικό αποτέλεσμα. Για να δούμε –Κυριακή κοντή γιορτή.

Χωρίς νεύρο, αλλά με θετικά κλεισίματα για τους βασικούς δείκτες ήταν η χθεσινή συνεδρίαση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Βασικό θέμα συζητήσεων ήταν η σημερινή κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για το αμερικανικό πλαφόν χρέους, με τους traders να δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επικρατήσει η λογική και θα αποφευχθεί ένα default μετά την 1η Ιουνίου, που θα προκαλούσε μεγάλους κλυδωνισμούς στο διεθνές σύστημα. Παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία υπήρχε και για την αποφυγή νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.

-- Fourlis: Από τα πιο ελπιδοφόρα κλεισίματα μετοχής είχαμε χθες στη Fourlis και μάλιστα σε μια συνεδρίαση χωρίς συγκινήσεις και νεύρο. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη +1,13%, σημειώνοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων και δημιουργώντας προσδοκίες ότι ίσως έρχονται καλύτερες ημέρες. Η μετοχή γενικώς έχει απογοητεύσει και έχει κάνει πολλούς να φύγουν όπως όπως. Παραμένει σε επίπεδα τιμών πολύ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν το χαρτί έπαιζε πολύ πάνω από τα 5 ευρώ. Στα 210 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, ωστόσο η φτωχή κερδοφορία σε σχέση με το ύψος του τζίρου δεν βοηθά.

Η πορεία της μετοχής της Fourlis, Μάρτιος 2022 - 15 Μαΐου 2023

-- Autohellas: Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή χθες, που έκλεισε με κέρδη +3,13% στα 13,84 ευρώ. Η μετοχή της βρίσκεται στο +70% από τα προ πανδημίας επίπεδα τιμών (τον Φεβρουάριο του 2020 διαπραγματευόταν κοντά στα 8 ευρώ) και +340% από τα χαμηλά του Ιουλίου του 2020. Και, επιπλέον, την περίοδο 2021 – 2023 η εταιρία έχει προχωρήσει σε διανομές προς τους μετόχους της (μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου) συνολικού ποσού 2,35 ευρώ. Στα 673 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας, στο +33,59% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Autohellas, Αύγουστος 2021 - 15 Μαΐου 2023

-- Mytilineos: Το δεύτερο καθαρά ανοδικό κλείσιμο, μετά από ενάμιση μήνα ταλαιπωρίας, ίσως σηματοδοτεί την αντιστροφή της τάσης. Ή, με άλλα λόγια, ο μεγάλος πωλητής, που η αγορά υποψιάζεται ότι δημιουργούσε την πίεση, μάλλον τελειώνει τις πωλήσεις του. Σίγουρα το γύρισμα των τελευταίων εβδομάδων δημιουργεί ευκαιρίες τοποθετήσεων. Για να δούμε.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, Δεκέμβριος 2022 - 15 Μαΐου 2023

-- Τράπεζες: Σημάδια κόπωσης εσχάτως, καθώς χθες συμπλήρωσε ο κλάδος την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Την Πέμπτη υποχώρησε κατά 1,87%, την Παρασκευή έχασε 0,80%, ενώ χθες έκλεισε στο -0,69% και στο χαμηλό ημέρας, παρ’ ότι κέρδιζε έως 1,36%. Περιθώρια αποφόρτισης ασφαλώς υπάρχουν, καθώς παρά την τριήμερη διόρθωση, είναι στο +32,27% φέτος.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη, 18 Ιανουαρίου 2023 - 15 Μαΐου 2023

-- Cenergy Holdings: Με… αθόρυβο τρόπο έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά χθες, καθώς στα 4,7550 ευρώ (+2,26%) δεν είχε ξανακλείσει στο ταμπλό του Χ.Α. Πλέον έχει τη… στόφα blue chip, από πλευράς όγκων, τζίρων και αποτίμησης. Δεν θα αργήσει η είσοδος στον FTSE 25, μάλλον στη θέση του ΟΛΠ. Με όγκο 206 χιλ. τεμάχια και τζίρο 973 χιλ. ευρώ, έκανε μακράν τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον Mid Cap (όλος ο Mid Cap είχε τζίρο 2,89 εκατ. ευρώ, άρα το 1/3 το έκανε η CENER), με την αποτίμηση πλέον στα 904 εκατ. ευρώ. Ξεπερνά από τον FTSE 25 τις Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών, Σαράντη και ΟΛΠ. Η Cenergy Holdings κερδίζει 57,45% το 2023.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, Ιούλιος 2022 - 15 Μαΐου 2023

-- MIG: Με σημαντική πτώση 10,33% υποδέχτηκε η αγορά την είσοδο της (νέας) μετοχής στο ταμπλό, μετά το reverse split μιας νέας για κάθε 30 παλιές, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών στο ταμπλό -το μεγαλύτερο, βεβαίως, ήταν της Attica Bank, όπου το reverse split ήταν μια νέα για 150 παλαιές!. Μετά την παύση, χθες επανήλθαν στο ταμπλό 31.317.025 μετοχές, με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τα 4,26 ευρώ, με τον τίτλο να κλείνει στα 3,82 ευρώ ενώ έφτασε έως το -13,15% και τα 3,70 ευρώ, χωρίς μάλιστα να περάσει καθόλου σε θετικό έδαφος. Διακινήθηκε όγκος 31.236 μετοχών, έναντι 391 πράξεων και τζίρου 125.201 ευρώ. Στα 119,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η κεφαλαιοποίηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Οι αγοραστές έχουν κέφια, η αντίδραση της ΜΥΤΙΛ και οι διανομές των mezz

Τα νέα μεγάλα κέρδη της αγοράς με άλμα συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές ξανά στο προσκήνιο, το ριμπάουντ της Mytilineos, η αντίδραση της Fourlis, το άλμα της Epsilon Net, οι ΓΣ των Phoenix και Sunrise για διανομές κερδών και η πολιορκία των 6 ευρώ από την ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Οι τράπεζες σε θέση οδηγού, σήμα για Εθνική - Fourlis και τα άλματα της Intrakat

Η άνοδος του ΓΔ και ο προβληματισμός για τον τζίρο, η Εθνική ανεβάζει στροφές, οι προοπτικές της Foulis, η Pantelakis βλέπει τα 41 ευρώ για ΜΥΤΙΛ και η χρηματιστηριακή μεταμόρφωση της Intrakat με τη νέα διοίκηση.
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
MARKET MAKER

Διόρθωση, επιλεκτικές τοποθετήσεις και τα ζεστά 18 εκατ. του Phoenix Vega

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων με τον ΓΔ να κλείνει μακριά από τα χαμηλά ημέρας, οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τις τραπεζικές μετοχές, η νέα διανομή της Phoenix Vega και τα ρεκόρ για Ευ. Μυτιληναίο και Γ. Περιστέρη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σπριντ στο κλείσιμο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών, η ΜΥΤΙΛ και η Lavipharm

Τα «χτυπήματα» των αγοραστών που έφεραν το θετικό κλείσιμο, το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές, η έκπτωση που διατηρούν οι τραπεζικές μετοχές, η εντυπωσιακή τιμή στόχος για τη ΜΥΤΙΛ και η ταλαιπωρία της Lavipharm.