ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βήμα σημειωτόν στο ΧΑ εν αναμονή της DBRS, δεν συγκίνησε το ΑΕΠ

Η νέα διολίσθηση του Δείκτη με αισθητή μείωση συναλλαγών, η ευχάριστη έκπληξη από το ΑΕΠ που δεν άλλαξε το κλίμα, η καλή πορεία Autohellas και Quest και η νέα πτώση της ΕΥΔΑΠ.

Με βήμα σημειωτόν κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο εν αναμονή της αυριανής ετυμηγορίας της DBRS και ενώ η χώρα δοκιμάζεται ξανά, αυτή τη φορά από την κακοκαιρία Daniel.

Για μια ακόμα φορά αρκετή πίεση σε τράπεζες (-0,96%), αρκετά blue chips αλλά και άλλες μετοχές ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συρρίκνωση των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την μικρή υποχώρηση κατά -0,24% του Γενικού Δείκτη η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,8.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε για λίγο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος αλλά γρήγορα πέρασε στο «κόκκινο», κάτι που δεν άλλαξε παρά τα θετικά νέα για την οικονομία, με το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο να σημειώνει αύξηση +2,7% σημαντικά υψηλότερη των προσδοκιών.

Η αγορά κλείνει πτωτικά στις πέντε από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας την κόπωση αλλά και την απουσία νέας επενδυτικής «φλόγας». Ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 3,40% αυτό το διάστημα, ο FTSE 25 είναι στο -3,82% και ο Mid Cap στο -4,23%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που πρόσφατα είχε φτάσει τα 90 δισ. ευρώ (υψηλό 14ετίας), κατήλθε πλέον στα 86,4 δισ. ευρώ.

Ο τζίρος έπεσε χθες στα 75,17 εκατ. ευρώ, ενώ την Τρίτη είχε φτάσει στα 107,55 εκατ. ευρώ. Μεγάλη διαφορά, πάνω από 32 εκατ. ευρώ. Ο χθεσινός ήταν ο χαμηλότερος του Σεπτέμβρη, ο χαμηλότερος των τελευταίων εφτά συνεδριάσεων και ένας από τους χαμηλότερους του 2023. Θυμίζουμε ότι οι μέσες συναλλαγές φέτος είναι πάνω από τα 106 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 74 εκατ.

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα ήταν χθες αρκετά βαρύ, κυρίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει στις ΗΠΑ ισχυρότερος από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια. «Κόκκινοι» όλοι οι βασικοί δείκτες, με τον Nasdaq να χάνει πάνω από 1%. Απώλειες και στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να χάνει 0,59%, καθώς τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ότι οι οικονομίες έχουν μπει για τα καλά στην κατηφόρα.

-- Τραπεζικός Δείκτης: Έχασε ξανά το ορόσημο των 1.000 μονάδων, κλείνοντας στις 995,88 μονάδες με πτώση 0,96%. Πάντως, σύμφωνα με τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η σημαντική στήριξη εξακολουθεί να είναι στις 985 μονάδες. Αν τις χάσει, πάει για τις 970 και βλέπουμε.

-- Autohellas: Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Autohellas το 6μηνο με αύξηση πωλήσεων 36%, EBITDA 25% και καθαρών κερδών 6% στα 476,8 εκατ. ευρώ, 119,6 εκατ. ευρώ και 31 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για άλλο ένα εξάμηνο «κεφάλι» στις πωλήσεις πήρε ο τομέας της  εμπορίας και διανομής αυτοκινήτων με 285 εκατ. ευρώ (60% επί του συνολικού τζίρου), αφού οι μάρκες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία, όπως Hyundai, KIA, Seat, Cupra  την καθιστούν κυρίαρχη στην ελληνική αγορά. Επίσης, από το δεύτερο εξάμηνο θα ενοποιείται και η δραστηριότητα  της FCA Greece (Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep), η οποία όμως θα επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και όχι τον τζίρο αφού θα ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Οι ενοικιάσεις  αυτοκινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό (βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες) ανήλθαν σε 191 εκατ. ευρώ (+46%) επηρεασμένες θετικά από την ενσωμάτωση της εξαγοράς στην Πορτογαλία. Οι ενοικιάσεις αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο που είναι και το καλύτερο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα λόγω τουρισμού. Η Autohellas, η οποία κατέχει το 12% της Aegean, απαντώντας στις φήμες για placement του συγκεκριμένου ποσοστού ανέφερε πως «δεν έχει να ανακοινώσει κάποια εξέλιξη ή πληροφορία σε σχέση με την συμμετοχή αυτή». Η τρέχουσα αποτίμηση του 12% της Aegean ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Autohellas, 2 Ιανουαρίου 2023 – 6 Σεπτεμβρίου 2023

-- ΕΥΔΑΠ: Κάκιστη εικόνα, διαχρονικά, στο ταμπλό. Είτε φέρνει καλά αποτελέσματα, είτε όχι, είτε ανακοινώνει μερίσματα, ή ισχυρό ταμείο, στην ουσία είναι μόνιμα εκτός κλίματος αγοράς. Χθες είχε τη μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap, υπό το βάρος και της ανακοίνωσης για πολύ μικρό μέρισμα (0,02 ευρώ ανά μετοχή), χάνοντας 2,77% και πέφτοντας στα 6,31 ευρώ που είναι χαμηλά τριάμισι μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 19 Μαΐου. Αισίως, υποχωρεί 7,21% φέτος, σε μια χρονιά που σχεδόν όλη η αγορά κρατάει μικρά ή μεγάλα κέρδη.

-- Quest Συμμετοχών Ι: Με βελτιωμένη εικόνα τελευταία, κερδίζει 42 λεπτά ανά μετοχή από τις 18/8 όταν είχε πέσει στα 6,04 ευρώ, καθώς χθες έκλεισε στα 6,46 ευρώ. Από την αρχή του έτους, βρίσκεται στο +37,15%, περίπου όσο και ο Γενικός Δείκτης (+36,96%). Ανακοίνωσε ανθεκτικά μεγέθη εξαμήνου χθες. Οι υπηρεσίες πληροφορικής ηγήθηκαν της ανόδου των πωλήσεων με το 50% των εσόδων να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Πέτυχε πωλήσεις 544 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 39 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι
πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,6%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 13%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -1,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,2%).

-- Quest Συμμετοχών ΙΙ: Σημειώνεται ότι τα μεγέθη του α’ εξαμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και αντιστροφές παλαιών προβλέψεων 1,2 εκατ. ευρώ. Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια - ταμειακά διαθέσιμα) του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών ταμειακών διαθεσίμων 28,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 και 16 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα στις 15:30 μ.μ. η διοίκηση θα παρουσιάσει σε τηλεδιάσκεψη τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Το ξαφνικό ράλι της ΕΥΔΑΠ, οι φήμες για τα ΕΛΠΕ, η Σαράντης και η Epsilon Net

Οι επενδυτές ανακαλύπτουν την ελκυστική αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ ευνοούνται από τη φημολογία για ενδιαφέρον κορυφαίων επιχειρηματιών, η Σαράντης ξεχωρίζει στον 25άρη και η Epsilon Net σε πτώση παρά τα καλά αποτελέσματα.
MARKET MAKER

Το υψηλό 14 ετών του ΟΠΑΠ, η προσγείωση της Cenergy και η ΑΛΜΥ σε χαμηλή πτήση

Πώς ο ΟΠΑΠ ανέβηκε αθόρυβα σε υψηλά 14,5 ετών, η «βουτιά» της Cenergy σε χαμηλά τριών μηνών, η Αλουμύλ ψάχνει τον βηματισμό της, το ράλι του ΟΛΠ, οι φήμες που ανέβασαν την Quest και η Ίλυδα σε ταλαιπωρία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Οι άγριες διακυμάνσεις στο ταμπλό, η επίδειξη ισχύος της ΜΥΤΙΛ και η Prodea

Η απότομη βουτιά που έκοψε τα κέρδη της αγοράς, η «γραμμή» από τις ΗΠΑ για τα χρηματιστήρια, ο τζίρος των 72 εκατ. σε τρεις συνεδριάσεις στη ΜΥΤΙΛ, η συναλλαγή... μίας μετοχής της Prodea και η ξεχωριστή πορεία της Autohellas.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η μάχη για τις 1.200 μον., το βαρύ κλίμα στις αγορές, Τιτάν και Cairo Mezz

Η συνεδρίαση που θα κρίνει αν κρατιέται η στήριξη των 1.200 μονάδων, η διάθεση "risk off" των επενδυτών παγκοσμίως, οι νέοι στόχοι που έφεραν άνοδο της Τιτάν, η αξία των ομολόγων της Cairo Mezz και το μέρισμα της Ανδρομέδα.
MARKET MAKER

Ο κλοιός των πιέσεων, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών, το +20% της MIG και η Intralot

Το «αναιμικό» αγοραστικό ενδιαφέρον και οι 90 «κόκκινες» μετοχές στο ταμπλό, η απόφαση στην Κύπρο και το άλμα της MIG, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από Moody's - Fitch και η σταθερότητα της Intralot ενόψει της ΑΜΚ.