ΓΔ: 2006.64 -0.93% Τζίρος: 124.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:33
Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
Φώτο: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου. Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Παπασταύρου: Επενδυτικό σχέδιο 2,5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του νερού

Ο Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε παρουσία Μητσοτάκη έργα 2,5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του νερού, με επίκεντρο τον «Εύρυτο» που θα εξασφαλίσει την υδροδότηση της Αττικής για 30 χρόνια.

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ σε επτά στρατηγικούς άξονες δρομολογούνται για την ενίσχυση της διαχείρισης του νερού στη χώρα, με στόχο τη θωράκιση απέναντι στον κίνδυνο λειψυδρίας. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΥΔΑΠ για τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό και διατηρείται ως το ποιοτικότερο στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο έργο που προωθείται είναι ο «Εύρυτος», δηλαδή η μερική εκτροπή των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, το οποίο θα διασφαλίσει την υδροδότηση της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ολοκλήρωση του Έργου «Εύρυτος» τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2029, περίπου 100 χρόνια μετά την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί βραχυπρόθεσμες δράσεις, όπως η αξιοποίηση γεωτρήσεων σε Μαυροσουβάλα, Ούγγρους και Βοιωτικό Κηφισό, με συνολική ετήσια συνεισφορά 150 εκατ. κυβικών μέτρων νερού.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προωθούνται έργα όπως ο αγωγός ανύψωσης νερού για διασύνδεση με αφαλάτωση και η χερσαία αφαλάτωση, δυναμικότητας 87,5 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως. Παράλληλα, δρομολογείται η γεωγραφική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην άρδευση, ενώ προωθείται η μεταρρύθμιση του κατακερματισμένου τοπίου των 750 παρόχων ύδρευσης.

Για την ενίσχυση των πυλώνων διαχείρισης νερού, απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός διατάξεων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, καθώς και εργασιακές και μισθολογικές ευελιξίες, ώστε να υλοποιηθεί το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των 2,5 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε εξυγίανση των 110 Δημοσίων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), που δεν εντάσσονται στην ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ. Επιπλέον, υλοποιούνται 151 έργα με προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 40 νησιά, με στόχο τη βελτίωση της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το έργο της Χρυσηίδας στην Κέρκυρα, η ύδρευση του Ηρακλείου, οι αφαλατώσεις στο Καστελόριζο και στην Αμοργό, που αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, αναφέρθηκε στη συμβολή ιστορικών προσώπων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη διαμόρφωση του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας, καθώς και στη διαχείριση κρίσεων λειψυδρίας από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη. Τόνισε επίσης τον ρόλο του σημερινού πρωθυπουργού και του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, επισήμανε τη σημασία του έργου «Εύρυτος», το οποίο θα έχει κόστος 500 εκατ. ευρώ χωρίς λειτουργικά έξοδα, διαβεβαιώνοντας πως «δε θα αφήσουμε την Αθήνα χωρίς νερό»

Αναφέρθηκε ακόμη στο εναλλακτικό σχέδιο ("Plan B"), που περιλαμβάνει εκτεταμένες αφαλατώσεις και έργα μείωσης διαρροών και ανάκτησης νερού, με εμβληματικό έργο την Ψυττάλεια 3. Όπως σημείωσε, οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν εξαπλασιαστεί, με σημαντική αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε και έναν ιδιαίτερο ψηφιακό χαιρετισμό του Χένρι Ούλεν μέσω τρισδιάστατου βίντεο, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στους FT: Πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στους Financial Times, παρουσιάζει πέντε κανόνες για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ισορροπία και την ανταγωνιστικότητα.
businessdaily-ADMHE-Energeia-APE
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

D. McAuliffe: Η Β.Ελλάδα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας

Η ειδική εκπρόσωπος για τις παγκόσμιες συνεργασίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμπράττοντας επιχειρηματίες και κράτη για έναν κοινό σκοπό θέτουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από την Τήλο: Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε καινοτόμα έργα

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το έργο αυτό να μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλα νησιά αυτού του μεγέθους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανακύκλωση στο 100%, είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
ESG

ΤΧΣ: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τραπεζικού κλάδου

Σύμφωνα με την Τρίτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ταμείου, οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις σε όλο το φάσμα του ESG, όπως περαιτέρω μείωση, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 6%.