ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Τα μεθεόρτια της Alpha, ο νέος καταλύτης για την αγορά και το +18% της ΜΥΤΙΛ

Πώς αλλάζει το δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές η προσφορά Unicredit για την Alpha Bank, η Eurobank ξανά στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, το ανοδικό σερί της Mytilineos, το ξέσπασμα της Aegean και η ΕΚΤΕΡ.

Ως ένας νέος, απροσδόκητος καταλύτης λειτούργησε για τη χρηματιστηριακή αγορά η προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank. Μπορεί η αγορά να μην γνωρίζει ακριβώς το προσφερόμενο τίμημα και το ακριβές premium που προσφέρουν οι Ιταλοί, όμως αυτό που μετράει και αλλάζει το κλίμα είναι ότι ένας πολύ σοβαρός τραπεζικός παίκτης, που μετρά και το τελευταίο ευρώ στα deals, εμφανίζεται πρόθυμος, ύστερα από χρόνια απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών, να επενδύσει ένα σοβαρό ποσό σε μια ελληνική τράπεζα.

Αυτό ήταν αρκετό για τη χθεσινή απελευθερωτική αντίδραση στο ΧΑ, με τις τράπεζες στα ύψη (+4,43%), υπό την ηγεσία της Alpha Bank (+12,44%) και με 13 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν περισσότερο από 2%, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάλι κοντά στις 1.200 μονάδες (1.196,56), με μια άνοδο 1,95% που ξεπέρασε κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών. Όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι μια ανοδική κίνηση - πυροτέχνημα, καθώς πλέον η αγορά μπορεί να προσβλέπει σε έναν επόμενο, θετικό καταλύτη, μετά την επιτυχία της Alpha Bank: το ενδιαφέρον για το placement της Εθνικής είναι πολύ μεγάλο και από υψηλής ποιότητας επενδυτές.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 24 Οκτωβρίου 2023

-- Alpha Bank: Εντυπωσιακή η επιστροφή της μετοχής στο ταμπλό (+12,44%) και ένα διάγραμμα από αυτά που βλέπουμε σπάνια. Η αγορά δεν έμεινε στην μυωπική προσέγγιση αν η τιμή είναι 2 σεντ μεγαλύτερη ή 2 σεντ μικρότερη, αλλά εστίασε στη μεγάλη εικόνα: ότι περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, με ενεργητικό άνω των 850 δισ. ευρώ, αποφάσισε να επενδύσει στρατηγικά στην Alpha Bank, αποκτώντας το 9% των μετοχών της. Και φυσικά η επένδυση δεν αφορά μόνο την Alpha αλλά ευρύτερα τη χώρα που την τελευταία 15ετία μετρά ξένες τράπεζες να αποχωρούν άρον άρον. Σημειώνεται ότι η μόνη περίπτωση οι Ιταλοί να μην πάρουν τις μετοχές του ΤΧΣ είναι κάποιος άλλος επενδυτής να προσφέρει καλύτερη τιμή, προοπτική καθόλου άσχημη για τη μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 9 Μαϊου 2023 - 24 Οκτωβρίου 2023

-- Τράπεζες: Το ένα φέρνει το άλλο και οι κουβέντες χθες στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια ήταν «αφού ήρθε η UniCredit στην Alpha γιατί να μην έρθει και μια άλλη μεγάλη ξένη τράπεζα και σε κάποια άλλη εγχώρια τράπεζα»;  Εξού και η ισχυρή ανοδική κίνηση και των άλλων τραπεζών, αλλά και πολλών blue chip κόντρα στο μαγκωμένο διεθνές περιβάλλον. Εγκαίρως έχουμε αναφέρει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα βγει στο προσκήνιο και θα είναι αυτός που θα οριοθετήσει την εικόνα της αγοράς. Μόνο στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 7% και «βλέπει» ξανά τις 1.000 μονάδες. Μόνο το τελευταίο διήμερο μετά την αναβάθμιση, στον κλάδο έχει διακινηθεί τζίρος πάνω από 85 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το ήμισυ των συναλλαγών όλης της αγοράς. Είναι εξαιρετικό το timing ότι μετά την αναβάθμιση από την S&P, ήρθε το «χτύπημα» από τη UniCredit. Από τις 8 Σεπτεμβρίου είχε να κλείσει ο κλαδικός δείκτης εκεί που έκλεισε χθες.

-- Eurobank: Ξανά στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με 5,7 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από την Coca Coal HBC που αποτιμάται 9,21 δισ. ευρώ. Η Eurobank είναι μία ή δύο… πίστες πιο μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες, έχοντας καθαρίσει πρώτη με τα κόκκινα δάνεια, τέλειωσε με το ΤΧΣ και το κυριότερο; Διατηρεί το μεγαλύτερο άνοιγμα στο εξωτερικό, έχοντας παρουσία σε πέντε χώρες όπου έφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ κέρδη το 6μηνο.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank 9 Μαϊου, 2023 - 24 Οκτωβρίου 2023

-- Mytilineos: Επιβλητική κίνηση και χθες, με άνοδο 2,73% έκλεισε στα 36,88 ευρώ, κάνοντας όγκο 211 χιλ. τεμάχια και τζίρο 7,76 εκατ. ευρώ. Στις 9 Οκτωβρίου είχε πέσει στα 31,02 ευρώ, με αρκετούς στην αγορά να φοβούνται ότι ενδέχεται να χάσει το 3 μπροστά… Όμως, με ένα καλό ράλι +18,89% έκτοτε, αποκατέστησε την τάξη. Αύριο Πέμπτη ανακοινώνει βασικά μεγέθη 3ου τριμήνου και 9μήνου.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 9 Μαϊου 2023 - 24 Οκτωβρίου 2023

-- Aegean Airlines: Εντυπωσιακή επάνοδος πάνω από τα 10 ευρώ, έκλεισε στα 10,26 ευρώ με ράλι +4,16% κάνοντας όγκο 100 χιλ. τεμάχια και τζίρο 1 εκατ. ευρώ. Παραμένει κάτω από το 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, καθώς αποτιμάται στα 925 εκατ. ευρώ.

-- ΕΚΤΕΡ: Θεαματικό το ράλι της μετοχής με +81% από την αρχή του έτους. Ο ισολογισμός είναι πολύ ισχυρός και οι προοπτικές για τις κατασκευές τα επόμενα χρόνια τεράστιες.

-- Unibios: Το πάλευε για καιρό, το κατάφερε. Όπως ανακοίνωσε χθες, πούλησε τμήμα του μεγάλου ακινήτου που διαθέτει στο Βόλο που βρίσκεται σε έκταση 31 στρεμμάτων περίπου με βιομηχανικό κτίριο, με το τίμημα να ανέρχεται στα 3,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 6,50% στα 1,0650 ευρώ. Στα 18,3 εκατ. η αποτίμηση.

-- Mid Cap: Πολύ αδύναμη συμπεριφορά όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει «στεγνώσει» και σε συναλλαγές. Χθες, διακίνησε τζίρο κάτω από τα 3 εκατ. ευρώ, μολονότι είχε πολλές μετοχές σε άνοδο. Με τέτοιους όγκους και τέτοια ρηχότητα, εύλογα η αγορά μας θεωρείται αγορά μόνο του FTSE 25. Πικρή αλήθεια, αλλά έτσι είναι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα δισ. του Αεροδρομίου, το ερώτημα για τα Mezz, η Aegean και η Δομική Κρήτης

Ο χορός των δισ. για το Αεροδρόμιο και τα κεφάλαια επενδυτών που αποδεσμεύονται, η επιβλητική παρουσία των τραπεζών, η αποτίμηση των Mezz, η ισχυρή άνοδος της Aegean και η κόπωση Intrakat - Intralot - Intracom.
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η πανίσχυρη Εθνική, η πίεση στην Aegean και η ΜΥΤΙΛ

Πώς οι αγορά απορρόφησε χωρίς δυσκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, η επίδειξη ισχύος από την Εθνική, η συνεχής απώλεια ύψους για την Aegean, η Mytilineos με απώλειες σε τρεις συνεδριάσεις και η Intrakat πάνω από τα 4 ευρώ.
MARKET MAKER

Οι ορεξάτοι αγοραστές, η ΓΣ της Mytilineos και το επόμενο στάδιο της Alpha

Η κυριαρχία των αγοραστών, η ΜΥΤΙΛ σε πορεία προς τα 40 ευρώ, η Alpha χτίζει το αναπτυξιακό story, η ψυχραιμία των μικρών μετόχων της ΙΝΛΟΤ στην ΑΜΚ, τα ρεκόρ της Cenergy και Βιοχάλκο, η Autohellas και το άλμα της MΟΗ.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
MARKET MAKER

Η διόρθωση με... αυτοσυγκράτηση, η κόπωση των τραπεζών και η άνοδος ΑΔΜΗΕ, ΑΝΕΚ

Οι τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις με συνολική πτώση μόλις 0,90%, η διόρθωση -4,96% του τραπεζικού δείκτη, η σταθερή ανοδική πορεία της Mytilineos, η κινητικότητα της ΑΔΜΗΕ και οι επτά συνεδριάσεις ανόδου της ΑΝΕΚ.