ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Στις τράπεζες το κλειδί για μια ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Πτωτική εβδομάδα για την αγορά με υποχώρηση 3,24%, αλλά κρατήθηκαν οι 1.200 μονάδες του Δείκτη. Η νέα τεχνική εικόνα και ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών για το momentum. Πώς επηρεάζει η διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ.

Σημάδια ανασύνταξης και ένστικτο αυτοσυντήρησης έδειξε μετά από ημέρες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά χθες, βγάζοντας αντίδραση απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη των 1.200 μονάδων, την οποία κράτησε – σε κλείσιμο – καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, κάτι που ίσως βοηθήσει στην ενίσχυση των αγοραστών και σε ένα καλύτερο κλείσιμο μήνα σε σχέση με την εικόνα έως την περασμένη Πέμπτη, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε άνω του 9%.

Οι 1.200 μονάδες διασώθηκαν σε κλείσιμο παρ’ ότι σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, Τετάρτη και Πέμπτη, ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.197,45 και 1.182,89 μονάδες αντίστοιχα, όμως στο τέλος ο κεντρικός δείκτης σε αμφότερες τις ημέρες έκλεισε στις 1.200 μονάδες. Χθες, το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.200,58 μονάδες (+0,04%) στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, όμως σταδιακά βρήκε αντίδραση, οι αγοραστές ανέλαβαν τα ηνία και έφεραν κλείσιμο κοντά στις 1.220 μονάδες. Αν ο Γ.Δ. έχανε τις 1.200 μονάδες τότε επόμενο όριο ήταν οι 1.150 μονάδες, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η αγορά θα αναζητήσει ένα καλύτερο κλείσιμο Σεπτεμβρίου συγκριτικά με την εικόνα που είχε έως την περασμένη Πέμπτη και μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, ίσως η τελευταία εβδομάδα του μήνα φέρει κάποια αντίδραση μερικής αποκατάστασης.

Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, η εβδομάδα ήταν πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να έχει πτώση 3,24%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,91%, ο Mid Cap έχασε 4,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 3,76%.

Σε επίπεδο Σεπτεμβρίου, ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση 7,22%, ο FTSE 25 χάνει 6,57%, o Mid Cap είναι στο -9,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 10,99%. Πλέον, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σε επίπεδο ετήσιας συγκομιδής, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κέρδη που έως τα τέλη Ιουλίου έφταναν κοντά στο +45% στο Γ.Δ. και στο +73% στις τράπεζες.

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη το 9μηνο του 2023 διαμορφώνεται στο +30,97%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +32,05%, ο Mid Cap είναι στο +38,89% και ο τραπεζικός δείκτης στο +47,73%. Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή κατήλθε στα 83,36 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου ήταν στα 103,5 εκατ. ευρώ. Τέλος σε επίπεδο 2023, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 106,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν 48% πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο περυσινός μέσος τζίρος.

Η αγορά φαίνεται πως έχει μπει σε μια περίοδο νέας επαναξιολόγησης όλων των δεδομένων, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες, ενώ υπάρχει και αύξηση του συστημικού ρίσκου, όπως αυτό αντανακλάται από τις τιμές των ομολόγων -τα δεκαετή, έφτασαν σε υψηλά 4μήνου.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις διεθνείς αγορές, «η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού από την στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες. Παράλληλα στην δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων, γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

Με αυτά ως δεδομένα η αγορά πορεύτηκε ως τα επίπεδα της “τεχνικής φθήνιας”, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιρειών στα ακριβότερα επιτόκια καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς».

Κλειδί οι τράπεζες

Κλειδί πάντως για τη διαμόρφωση του momentum του επόμενου διαστήματος θα είναι ο τραπεζικός κλάδος που μπαίνει σε μια περίοδο διάθεσης των πακέτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αναμένονται placements και άλλες σημαντικές κινήσεις. Μόνο το placement της Εθνικής για το 20% θα «σηκώσει» από την αγορά 1 δισ. ευρώ, σαν μια δυνατή αύξηση κεφαλαίου δηλαδή, που σημαίνει ότι σημαντικό μέρος της κυκλοφορούσας ρευστότητας της αγοράς, θα δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη γνώμη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, ο λόγος της πτώσης της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να αναζητηθεί στα μεγάλα placements των τραπεζών και στις τιμές που θα γίνουν τα πακέτα αυτά.

Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός κλάδος αφενός έχει διορθώσει αξιοσημείωτα από τα υψηλά του Ιουλίου, ενώ το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Χθες ο (αυστηρός) οίκος Moody’s εξήγησε το λόγο που έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε δύο εκ των συστημικών τραπεζών για τις καταθέσεις τους, ενώ δεν έχει δώσει την ίδια για την ελληνική οικονομία. 

Όπως σημειώνει ο οίκος, ο κύριος μοχλός της πρόσφατης αναβάθμισης της αξιολόγησης των Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, είναι το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο Ba1 από Ba3. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τραπεζών οφείλονται επίσης στις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του κλάδου το 2022-2023 και στο επιτυχημένο de-risking. Οι ισολογισμοί τους έχουν ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με χαμηλότερα προβληματικά δάνεια τα τελευταία χρόνια, και η κερδοφορία τους έχει αυξηθεί σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων δανείων και τα υψηλότερα επιτόκια.

Παράλληλα, η Moody’s τονίζει πως οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων τα τελευταία τρίμηνα, ενώ αναμένει περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα δύο χρόνια, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα γεγονότα και κραδασμούς στην αγορά. Παρ' όλα αυτά, πιστεύει ότι η ικανότητα απορρόφησης ζημιών επηρεάζεται από το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Επίσης, τονίζει πως τα καλά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στον τελευταίο γύρο των ελέγχων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΒΑ δείχνουν ξεκάθαρα την ισχυρότερη κεφαλαιακή τους ανθεκτικότητα σε σύγκριση με προηγούμενες παρόμοιες ασκήσεις. Αυτή η άσκηση αποτελεί επίσης απόδειξη των ισχυρών προσπαθειών των τραπεζών να ομαλοποιήσουν τους ισολογισμούς τους και της ικανότητάς τους να δημιουργούν οργανικά νέα κεφάλαια μέσω της κερδοφορίας τους.

Beta AXE: Τα νέα τεχνικά δεδομένα της αγοράς

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει πως «τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες, οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.

Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη, ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες, ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες.

Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο για την ερχόμενη εβδομάδα. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η ανοδική εικόνα δεν δείχνει να έχει εδραιωθεί με μία μόλις θετική συνεδρίαση και η δυναμική των πωλητών όπως αντανακλάται στις συναλλαγές καθιστά πολύ εύθραυστη μια προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και JPMorgan «διόρθωσαν» το ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Αφορμή για σημαντικές πωλήσεις στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap στάθηκαν οι εκθέσεις των οίκων Moody’s και JP Morgan, με αρκετούς τίτλους να πιέζονται σημαντικά. Τι λένε Ν. Χρυσοχοΐδης και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό στο ΧΑ με αναβάθμιση τραπεζών και διάψευση εκλογικών σεναρίων

Οι τράπεζες επιστρέφουν στην κατηγορία "B" με την αναβάθμιση από Moody's για πρώτη φορά από το 2011, ενώ οι δηλώσεις Μητσοτάκη απομακρύνουν το πολιτικό ρίσκο. Μηδένισε τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.