ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ουρά επενδυτών για Intralot, το rebound των τραπεζών, η Ideal και η Trade Estates

Πώς φτάνει η Intralot στην κάλυψη της AMK, η «βουτιά» και η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, η αποτίμηση της Ideal Holdings, η υπόσχεση για καλό free float από την Trade Estates, η αδυναμία του ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ.

Δύσκολη η χθεσινή συνεδρίαση, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο σε βαρύ διεθνές κλίμα, όμως οι αγοραστές έκαναν τελικά αισθητή την παρουσία τους και απέτρεψαν τα χειρότερα. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και -1,51% χαμηλότερα, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν τελικά στο -0,66%, ενώ πιο εντυπωσιακό ήταν το come back του τραπεζικού δείκτη από το -2,76% στο -0,22%.

Οι αγορές είναι φανερό πλέον ότι έχουν μπει σε μια κακή περίοδο, κάτι που φάνηκε πολύ χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Η ανακοίνωση απρόσμενα ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο (4,9% έναντι προβλέψεων για 4,3%) επανέφερε τις ανησυχίες για τα επιτόκια, ενώ η ροή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν ικανοποίησε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα κυρίως ο Nasdaq να δεχτεί μεγάλη πίεση (-1,76%) και να περάσει σε στάδιο διόρθωσης, με απώλειες 11% από το υψηλό του 2023. Ο τρόπος που κλείνει ο Οκτώβριος στα χρηματιστήρια δείχνει ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους το στοίχημα των απανταχού επενδυτών δεν θα είναι να κερδίσουν, αλλά να αποφύγουν τις απώλειες.

-- Intralot: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της ΑΜΚ, ύψους 135 εκατ. ευρώ, της Intalot καθώς φαίνεται ότι σχηματίστηκε... ουρά επενδυτών για την κάλυψη των δικαιωμάτων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από το retail, ενώ και το trading στα δικαιώματα δείχνει ότι μπορεί να έχουν υπάρξει ελάχιστες αδιάθετες μετοχές. Μάλιστα, φαίνεται ότι πολλοί ιδιώτες μέτοχοι έκαναν χρήση της δυνατότητας εγγραφής για τυχόν αδιάθετα. Οι πληροφορίες από τους αναδόχους επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, σε βαθμό που όπως αναφέρουν να μη χρειαστεί να διενεργηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα ιδιωτική τοποθέτηση για τις αδιάθετες μετοχές. Τουτέστιν, όσοι υπολόγιζαν να τοποθετηθούν μέσω των αδιάθετων θα απογοητευτούν και θα πρέπει να αγοράσουν μέσω ΧΑ, κάτι που ίσως εξηγεί το χθεσινό ξέσπασμα της μετοχής (+5.15%). Σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο,  αλλά η ουσία είναι πως τους τελευταίους 15 μήνες η εταιρεία «σηκώνει» μέσα από δύο αυξήσεις κεφαλαίου 266 εκατ ευρώ, ανακεφαλαιοποιείται πλήρως και το μάνατζμεντ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ομίλου στις ξένες αγορές, τροφοδοτώντας τις εθνικές λοταρίες με τις δικές του τεχνολογικές λύσεις. Οι νέες μετοχές θα διαπραγματευτούν στο ΧΑ στις 7 Νοεμβρίου, ημέρα που η μετοχή θα βγει από το καθεστώς επιτήρησης και θα επιστρέψει στην Κύρια Αγορά, όπως πρώτο είχε γράψει το BD. Η λογική λέει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε νέα υψηλά 5ετίας.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, Οκτώβριος 2020 - 26 Οκτωβρίου 2023

-- Τράπεζες: Θεαματικό ήταν το μάζεμα στον κλάδο χθες, με τις Alpha Bank και Eurobank να κλείνουν θετικά, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, ενώ Πειραιώς και Εθνική, μάζεψαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, όμως δεν κατάφεραν να περάσουν σε θετική τροχιά. Εστία ανησυχίας για τον κλάδο είναι το θέμα των αποθεματικών και των πιθανών εποπτικών αλλαγών, όμως οι επιπτώσεις, όπως αναφέραμε χθες αναλυτικά, δεν θα είναι σημαντικές. Σημειώνεται ότι, όπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ χθες, αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στο συμβούλιο. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 0,69% μολονότι έχανε έως 2,79%, η Eurobank υποχωρούσε έως 2,54% ενώ έκλεισε με άνοδο 0,63%, η Πειραιώς έφτασε να υποχωρεί έως 4,45% ενώ έκλεισε στο -1,20% και τέλος η Εθνική υποχωρούσε έως 3,47% ενώ έκλεισε με πτώση 1,50%. Ο κλάδος διακίνησε 40 εκατ. ευρώ, ήτοι κάτι παραπάνω από το 40% του συνόλου των συναλλαγών που έφτασαν στα 96,69 εκατ. ευρώ.

-- ΟΤΕ: Η προβληματική συμπεριφορά συνεχίζεται. Ο μάνατζερ του ομίλου απέδωσε πρόσφατα την αδυναμία της μετοχής στο ταμπλό στο γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει momentum και επενδυτικό… όραμα για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Ο τίτλος, μετά από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε μόλις στο +0,31% χθες, παραμένοντας κάτω από τα 13 ευρώ. Χάνει 6,15% τον Οκτώβριο, ενώ το 2023 είναι στο -11,10%.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, 25 Οκτωβρίου 2022 - 26 Οκτωβρίου 2023

-- Ελλάκτωρ: Κακή συμπεριφορά όλο το τελευταίο διάστημα. Από τη μετοχή λείπει το momentum, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερα για την επόμενη μέρα. Έκλεισε στα 1,85 ευρώ, μόλις 20 σεντς πάνω από τα χαμηλά έτους και τα 1,65 ευρώ, από πέρυσι τον Οκτώβριο. Το τελευταίο 8ήμερο, υποχωρεί κατά 10,19%.

Η πορεία της μετοχής του Ελλάκτωρ, 25 Οκτωβρίου 2022 - 26 Οκτωβρίου 2023

-- Jumbo: Είχε συμπληρώσει 5ήμερο ανόδου με κέρδη 10,54%. Χθες, εύλογη η διόρθωση σε ποσοστό 2,27% με κλείσιμο στα 25,82 ευρώ. Στην 8η θέση των αποτιμήσεων στον Large Cap με 3,51 δισ. ευρώ.

-- Intrakat: Αριστοτεχνικό… παίξιμο, τα τρία ευρώ έχουν γίνει μπετόν αρμέ, καθώς για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε αμετάβλητη σε αυτά τα επίπεδα, παρ’ ότι και στις τρεις συνεδριάσεις διαπραγματεύτηκε κάτω από αυτά τα επίπεδα. Κρατάει κέρδη 105,48% από την αρχή του χρόνου.

-- Ideal Ηoldings: Κατά 52% αναβαθμίζει τη δίκαιη αποτίμηση η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, καθώς από 5,3 ευρώ πριν, δίνει τιμή – στόχο τα 8,1 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Attica Πολυκαταστήματα. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η εξαγορά οδηγεί σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2023 (EPS) κατά 31% σε proforma βάση και ότι είναι απολύτως λογική η αποτίμηση καθώς διαφοροποιείται περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings στην κορυφαία κατηγορία επιχείρησης πολυκαταστημάτων (ειδικό λιανικό εμπόριο), με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και μεγαλώνει ουσιαστικά τα μεγέθη της εισηγμένης τόσο σε επίπεδο εσόδων αλλά και κερδοφορίας. H Ideal συνεχίζει να ενισχύει τα μεγέθη της και στους άλλους δύο κλάδους (Βιομηχανία και Πληροφορική). Στην Βιομηχανία υπήρξε σημαντική βελτίωση στα περιθώρια κερδοφορίας κατά 5,9% και στην Πληροφορική η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,6%.

Η πορεία της μετοχής του Ideal Holdings, 25 Οκτωβρίου 2022 - 26 Οκτωβρίου 2023

-- Trade Estate ΑΕΕΑΠ Ι: Ξεκάθαρος και απόλυτα ειλικρινής ήταν χθες ο κ. Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής της ομώνυμης εισηγμένης και της Trade Estate ΑΕΕΑΠ που κάνει δημόσια προσφορά μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου, για να κάνει πρεμιέρα στις 8/11. Τόνισε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ είναι ότι έχουν πολύ μικρή διασπορά. Μεγάλη αλήθεια, που προξενεί στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, τις οποίες έχουμε επισημάνει. Ενώ καρπώνονται τα φορολογικά οφέλη, εντούτοις οι ΑΕΕΑΠ δεν φροντίζουν να έχουν ικανή διασπορά, ώστε να έχουν περισσότερους μετόχους.

-- Trade Estate ΑΕΕΑΠ ΙΙ: Ο κ. Φουρλής τόνισε ότι η εταιρεία θα μπει με το μεγαλύτερο free float στον κλάδο, περίπου στο 26-27%, ενώ δεσμεύτηκε, κάτι που αναφέρεται στο ενημερωτικό, ότι μέσα σε δύο χρόνια από την εισαγωγή, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν πέσει στο 50%, με τη διασπορά να φτάνει τότε στο 40%. Επίσης δεσμεύτηκε για διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο (προμέρισμα και κανονικό), ενώ τόνισε πως «παρ’ ότι έχουμε την υποχρέωση να διανέμουμε το 50% των κερδών, εμείς έχουμε λάβει τη στρατηγική απόφαση να διανέμουμε το 80% έως 90% των κερδών μας».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η αφομοίωση των κερδών, Intralot σε ρόλο πρωταγωνιστή και το deal της Alpha

Η αγορά σε στάση αναμονής και διαχείρισης κεκτημένων, οι χρησμοί του Πάουελ, η εντυπωσιακή επιστροφή της Intralot στην Κύρια Αγορά, η ανταμοιβή των μετόχων του ΟΤΕ, αντίστροφη μέτρηση για Alpha και η Intrakat σε υψηλό 13,5 ετών.
MARKET MAKER

Ο ορεξάτος Νοέμβριος, τα κέφια στις τράπεζες, η ΓΕΚ και το come back της ΙΝΛΟΤ

Το ΧΑ ανεβάζει στροφές, τα αποτελέσματα Εθνικής - Eurobank, η αποδέσμευση της Aegean από το Δημόσιο, η επιστροφή της Intralot στην Κύρια Αγορά, η αθόρυβη αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα και η εκδήλωση του ΧΑ για την ΕΝ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το deal της ΔΕΗ, η πίεση στις τράπεζες, η Intralot και η διανομή της Phoenix

Η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, η «βουτιά» του NASDAQ, η μεταμόρφωση της ΔΕΗ σε ηγέτη των Βαλκανίων, η τελευταία ημέρα για την ΑΜΚ της Intralot, οι πιέσεις τις τράπεζες, τα μετρητά από τη Phoenix, τα διυλιστήρια και το παιχνίδι με ΑΝΕΚ και Attica Group.
MARKET MAKER

Το ερώτημα του 1 εκατ. δολ. στο ΧΑ, οι τράπεζες και η διάχυση του ενδιαφέροντος

Οι φόβοι για διόρθωση στις ξένες αγορές, το ΧΑ «κρατάει» με αγοραστές πανταχού παρόντες, γιατί αισιοδοξεί η Axia για τις εγχώριες τράπεζες, το φλερτ Aegean με τα 10 ευρώ και η ανάνηψη της Intralot.