ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Intralot

Αλλάζει σελίδα η Intralot στις 7 Νοεμβρίου: Εκτός επιτήρησης η μετοχή

Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ θα διαπραγματευτούν απευθείας στην Κύρια Αγορά. Στο 7,13% θα ανέλθει το ποσοστό της Ιntracom Holdings, με 4,78% ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας. Οριστική λύση για το ομολογιακό δάνειο.

Αύριο Πέμπτη, εκτός απροόπτου, θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Intralot. Η εταιρεία θα επιδιώξει να αντλήσει 135 εκατ. ευρώ με την έκδοση  232.758.621 νέων μετοχών που θα διατεθούν στους μετόχους με δικαίωμα προτίμησης 0,62 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 0,58 ευρώ η κάθε μία.

Η αύξηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η πιστοποίηση από τις χρηματιστηριακές αρχές ότι τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» θετικά και στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία  που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ενημερωτικού θα διαπραγματευτούν οι νέες μετοχές, αυτές θα επανέλθουν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, μετά από τρία χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης.

Ένα χρόνο πριν, η εταιρεία ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 129 εκατ ευρώ για να εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της θυγατρικής Intralot Inc στις ΗΠΑ. Τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε τοποθετήσει 46 εκατ ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 32,42% και είχε εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής το αμερικανικό fund Standard General του Σου Κιμ που απέκτησε μέσω της αύξησης το 32,9% της Intralot, βάζοντας στην αύξηση 71 εκατ. ευρώ.

Τώρα, στο πλαίσιο μια ευρύτερης αναδιάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου, δρομολογείται νέα αύξηση κεφαλαίου 135 εκατ. ευρώ, αλλά αυτή τη φορά οι δύο βασικοί μέτοχοι θα έχουν και «συμμάχους» που θα καλύψουν μέρος από τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. 

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης εκχωρεί μέρος των δικαιωμάτων του στην Intracom Hlodings και τον εφοπλιστή κ. Γιώργο Μουνδρέα. Ειδικότερα, ο κ. Κόκκαλης θα συμμετάσχει στην αύξηση με 2 εκατ. ευρώ, η Intrtacom Holdings με 25 εκατ. ευρώ και ο εφοπλιστής Μουνδρέας με 16,8 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και εφόσον αυτή καλυφθεί πλήρως, ο Σ. Κόκκαλης θα ελέγχει το 20,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, η Intracom Holdings το 7,13% και ο κ. Μουνδρέας το 4,78%.

Αντίστοιχα ο Σου Κιμ θα ασκήσει δικαιώματα για 40 εκατ. μετοχές τοποθετώντας 23,2 εκατ. ευρώ, με τους αναδόχους να έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών που θα καλύψουν τα εκχωρημένα δικαιώματα της Standard Capital, βάζοντας αθροιστικά περί τα 21 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και εφόσον αυτή καλυφθεί πλήρως, η Standard Capital θα ελέγχει το 26,86% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot. Στόχος της διοίκησης με την αύξηση είναι εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση να επιτευχθεί και η αύξηση του free float της μετοχής από 32% κοντά στο 40%.
 
Η Intralot προσελκύει πλέον και τρίτους επενδυτές αφού δεν έχει καμία σχέση με τον παρελθόν όταν είχε φθάσει ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Διατηρεί ισχυρά συμβόλαια παροχής τεχνολογίας τυχερών παιχνδιών σε ανεπτυγμένες αγορές με υψηλά περιθώρια κέρδους, έχει μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από την Ελλάδα, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας για λοταρίες στον κόσμο.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσει η σύναψη τραπεζικού δανεισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ και η έκδοση εταιρικού ομολόγου στο ΧΑ ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά μαζί με τα 126 εκατ. ευρώ της αύξησης (από τα 135 εκατ. τα 5 εκατ. θα είναι τα έξοδα και 4 εκατ. θα ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης) θα αξιοποιηθούν για να αναχρηματοδοτήσουν το ομολογιακό δάνειο που λήγει το Σεπτέμβριο του 2024, ύψους 356 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25%.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (μαζί με τα δάνεια της θυγατρικής στις ΗΠΑ) θα μειωθεί λόγω της αύξησης κεφαλαίου και ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα υποχωρήσει στο 2,8x. Η διοίκηση αναμένει φέτος EBITDA άνω των 130 εκατ. ευρώ έναντι 122 εκατ. ευρώ το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε road shows η Intralot και κατέθεσε το ενημερωτικό για την αύξηση

Οι όροι της ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά η πιθανή σχέση ανταλλαγής θα είναι 1,2 νέες μετοχές για δύο παλαιές. Πώς θα αναχρηματοδοτηθεί το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπεύδει η Intralot για συμφωνία τον Αύγουστο για το ομόλογο των 356 εκατ.

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου πριν τη γενική συνέλευση που μετατέθηκε στις 30 Αυγούστου. Τι θα σήμαινε για την αγορά εάν αποκτούσε συμμετοχή στην Intralot η Intracom Holdings.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Έρχεται «καθαρή» λύση για το θέμα των αρνητικών κεφαλαίων

Προτεραιότητα της διοίκησης να βγει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης. Καλύτερες οι επιδόσεις το α' τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Άρχισαν οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου που λήγει το 2024.
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.