ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο «αθόρυβος» Κοντόπουλος, οι τραπεζικές μετοχές και το μεγάλο deal στα σούπερ μάρκετ

Ο δραστήριος νέος CEO της ΕΧΑΕ, η ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για τις τραπεζικές μετοχές και η συνέχεια, η αναβολή της συνέλευσης της Intralot και τα υπαρξιακά της Intrakat.

Κερδίζει πόντους ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Αθόρυβα, ο κ. Κοντόπουλος κινείται εντατικά γνωρίζοντας και συζητώντας με επαγγελματίες της αγοράς, συλλέγοντας feedback και απόψεις, εμβαθύνει στα της λειτουργίας της ΕΧΑΕ, εξετάζει επιλεκτικές κινήσεις ενίσχυσης του διοικητικού μηχανισμού της εταιρείας και προετοιμάζει τα βήματα και τις κινήσεις για τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους: την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εγχώριας αγοράς, την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών, την ανάδειξη της εγχώριας αγοράς ως εργαλείου αξιοποίησης αποταμιεύσεων και χρηματοδότησης εταιρειών, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εγχώριου επιχειρείν και τον εμπλουτισμό των εισηγμένων εταιρειών με νέο αίμα.

-- Άρχισαν δυναμικά τη χρονιά, με μεγάλες υποσχέσεις οι τραπεζικές μετοχές, αλλά τον Μάιο είχαμε ανώμαλη προσγείωση τιμών και προσδοκιών. Ο κλαδικός δείκτης από νωρίς, τον Φεβρουάριο, πλησίασε σε μια απόδοση 30% από την αρχή της χρονιάς. Μετά τη ρωσική εισβολή, βρέθηκε να χάνει περίπου 8%, στις αρχές Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια αντέδρασε δυναμικά και έπιασε το +20%  την 21η Απριλίου. Από το σημείο αυτό, όμως, μπήκε σε μια περίοδο σοβαρής «ταλαιπωρίας» και, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, έχανε 3,34% από την αρχή του χρόνου.

-- Το πρόβλημα με τις τραπεζικές μετοχές δεν είναι μόνο ελληνικό βέβαια. Αυτό που λέγεται «επιδείνωση μακροοικονομικού σεναρίου» είναι μια κατάσταση που πάντα και παντού επηρεάζει αρνητικά τις τράπεζες και τις μετοχές τους. Ο τραπεζικός δείκτης του ευρωπαϊκού Stoxx 600, για παράδειγμα, χάνει περισσότερο από 10% φέτος.

-- Για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, που μόλις τώρα προσπαθούσαν να επανέλθουν στο επενδυτικό προσκήνιο, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση μετά τη μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών είναι αν, με όλα όσα συμβαίνουν, θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν τις υποσχέσεις για δυναμική επάνοδο στην κερδοφορία, δείκτες απόδοσης κεφαλαίων κοντά στο 10% και φυσικά τη διανομή μερισμάτων.

-- Από αυτή την άποψη, οι τράπεζες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν μπροστά τους ένα πολύ κρίσιμο τριήμερο. Στις 25 Μαΐου ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Eurobank, στις 26 η Alpha Bank και στις 27 η Εθνική. Εκεί θα βγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα από όσα θα πουν οι διοικήσεις και τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν, σχετικά με το αν παραμένει στον ορίζοντα το αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, θα επηρεάσουν και τις μετοχές. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές βαθμιαία το πολιτικό ρίσκο θα απασχολεί περισσότερο από το οικονομικό. 

-- Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήδη έχει ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου τα οποία ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στο call που είχε με τους αναλυτές εξέπεμψε σήμα συγκρατημένης, πλην καθαρής, αισιοδοξίας.

-- Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της Intralot με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, καθώς δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία του 67%. Η επαναληπτική συνέλευση ορίστηκε για τις 23 Μαΐου στις 12.00. Στην επαναληπτική απαιτείται απαρτία του 51% και όλα δείχνουν πως η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και η εταιρεία, με τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν, θα κάνει άλλο ένα βήμα για την εξυγίανσή της. Χθες, ανακοινώθηκε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας μετέχει με 5,506% η τράπεζα EFG Bank AG Zurich. Η μετοχή, στον απόηχο των μετοχικών ανακατατάξεων (την προηγούμενη εβδομάδα ο Σ. Κόκκαλης ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού του στην εταιρία με την απόκτηση επιπλέον 1,6% με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή) αποκόμισε και χθες μεγάλα κέρδη (+8%) καλύπτοντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγουμένων εβδομάδων. Η μετοχή έκλεισε στο 0,5250 ευρώ και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κίνηση των τελευταίων ημερών δείχνει ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι κοντά στην μέγιστη τιμή του 0,58 ευρώ που έχει ανακοινωθεί.

-- Η  κινητικότητα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ καλά κρατεί. Όλοι μιλάνε με όλους και, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε και συμφωνίες. Ήδη, μικρές αλυσίδες ενσωματώνονται σε μεγαλύτερα σχήματα. Το ραντάρ της στήλης, όμως, έχει εντοπίσει ένα deal που αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει σεισμό. Δύο μεγάλες, αμιγώς ελληνικές αλυσίδες βρίσκονται σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα με αντικείμενο να έλθουν σε γάμου κοινωνία. Τζίροι αθροιστικά άνω του 1 δισ. και καταστήματα πάνω από 500. Η στήλη δεσμεύεται να επανέλθει σύντομα με νεότερα.

-- Μεγάλα υπαρξιακά διλήμματα απασχολούν εσχάτως πολλούς στην Intrakat. Διότι τι είναι, τελικά, πιο δύσκολο; Να έχεις συνέταιρο τον Δημήτρη Κούτρα ή τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και συνδιευθύνοντα τον κ. Εξάρχου; Τις υπαρξιακές αυτές ανησυχίες πυροδοτούν σε κάποια στελέχη της Intrakat όλα αυτά που διαβάζουν και ακούνε τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά, όταν υποψιάζονται και κάποιοι ιδίως γνωρίζουν πως έχει δοθεί σήμα από τον Σωκράτη Κόκκαλη για την αναζήτηση επενδυτή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επαφές Κοντόπουλου στην Αθήνα, η άνευρη αντίδραση της Intralot και οι υδρογονάνθρακες

Οι επιλεκτικές και διακριτικές συναντήσεις του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι χρηματιστηριακές δυσκολίες της Intralot και τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, οι μεγάλοι τζίροι των τραπεζικών μετοχών και οι έρευνες μετ' εμποδίων για υδρογονάνθρακες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ και οι Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total, η Intrakat και ο Αστέρας

Τι συμβαίνει με την Εθνική και τους Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total για τις έρευνες στην Κρήτη, οι κυπριακές κινήσεις του CVC, η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χορηγία της Intrakat και η πώληση βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι τσιγκουνιές της Ένωσης Εφοπλιστών, το ριμπάουντ των τραπεζών και η Sunlight

Η χαμηλή προσφορά της Ένωσης Εφοπλιστών για το ακίνητο της ΤτΕ, γιατί δεν θα έχουμε νέο «κύμα» NPLs στις τράπεζες, το «θαύμα» του Π. Γερμανού με την Sunlight, η αντίδραση της Τιτάν και οι παγίδες στα νέα τιμολόγια για το ρεύμα.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «αυτοκριτική» Καραβία για την τραπεζική γραφειοκρατία και το internet του Έ. Μασκ

Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - Starlink για το δορυφορικό internet, η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της CPLP, οι δυσκολίες στον δρόμο για το investment grade και η εξομολόγηση Φ. Καραβία για τους λόγους που οι τράπεζες μας δυσκολεύουν τη ζωή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.