ΓΔ: 1454.75 0.43% Τζίρος: 70.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Morgan Stanley: Επενδυτική βαθμίδα θα πάρει η Ελλάδα από Fitch και Moody's

Ο οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη με ρυθμούς καλύτερους από την ευρωζώνη και θα υποστηριχτεί από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch και τη Moody's προεξοφλεί σε ανάλυσή της η Morgan Stanley. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα επέστρεψε στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους DBRS και S&P και είναι θέμα χρόνου να αναβαθμίσουν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας η Moody's και η Fitch Ratings.

Όπως τονίζει ο οίκος, ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από το νέο καθεστώς είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες, καθώς και η επιλεξιμότητα στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ. Οι ισχύοντες κανόνες, με εξαίρεση το PEPP, απαιτούν τα κρατικά ομόλογα να είναι επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν από τους οίκους DBRS, S&P, Fitch και Moody's.

Η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει επίσης να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς και με την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Η Morgan Stanley αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και θα ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης, με τη δημοσιονομική εξυγίανση να προχωράει. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 148% έως το 2025.

Η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και  η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και 2,4% το 2024. Τα ελληνικά πραγματικά εισοδήματα θα επωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών, τονίζει ο οίκος.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όπως σημειώνει η M. Stanley, ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ τώρα, σε 950 ευρώ έως το 2027. Μια τέτοια αύξηση θα πρέπει τελικά να διοχετευθεί σε υψηλότερους μισθούς και να ωφελήσει τις προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από την ευρωζώνη, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 και περίπου το ήμισυ του 2024 και του 2025.

Οι επενδύσεις θα γίνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024 και 2025, χάρη στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και στην εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει κάπως τη σύσφιξη που προέρχεται από τη νομισματική πολιτική και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει ήδη λάβει 12,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει περίπου 23 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εσωτερικών: Πώς θα δοθεί μπόνους έως 15% σε δημοσίους υπαλλήλους

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Zanias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαννιάς (Eurobank): Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη πίσω σε επενδύσεις

«Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οφείλεται στο λάθος αναπτυξιακό υπόδειγμα που ακολουθήθηκε και στηριζόταν κύρια στην κατανάλωση, σε σημαντικό βαθμό εισαγόμενων προϊόντων, με δανεικά κράτους και ιδιωτών» είπε ο κ. Ζαννιάς.