ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στήριξη 43 εκατ. της Κομισιόν στους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες

Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024, με την Ελλάδα να μπορεί να συμπληρώσει την στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους.

Την χρηματοδότηση ύψους 43,1 εκατ. ευρώ για στήριξη των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη Ελλήνων και Σλοβένων αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Προερχόμενα από το αγροτικό αποθεματικό 2024, 43,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία.

Τα ποσά που παρουσιάστηκαν σήμερα λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, μαζί με την αντίστοιχη βαρύτητα αυτών των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα τής ΕΕ, με βάση τα μερίδιά τους στις άμεσες πληρωμές της ΚAΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη διατήρησης επαρκών πόρων στο γεωργικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2023 και το 2024.

Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν απευθείας τη βοήθεια στους αγρότες για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης. Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των αρχών και της μεθοδολογίας για τη χορήγηση στήριξης, θα συζητηθεί με διαφανή τρόπο με τα κράτη μέλη, τα οποία θα ψηφίσουν για τον εκτελεστικό κανονισμό σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον εγκριθεί θα τεθεί σε ισχύ ταχέως, ώστε οι εθνικές διοικήσεις της Ελλάδας και της Σλοβενίας να μπορούν να το εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 15,8 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Σλοβενία, αντίστοιχα. Αυτά τα κεφάλαια προήλθαν από το γεωργικό αποθεματικό 2023, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των κρατών μελών που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και μακροοικονομικές προκλήσεις την περίοδο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Η υποστήριξη της Σλοβενίας και της Ελλάδας στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη των κινδύνων αποτελεί βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020 και 2021-2027.

Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με μέτρα και κινδύνους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δέσμευσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει εκτίμησης ζημιών που υποβάλλεται εντός 12 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημίας. Τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για υποστήριξη του ΤΑΕΕ, οι οποίες αξιολογούνται επί του παρόντος από την Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα διατεθούν 94 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αγρότες

Σε 141.944 ανέρχονται οι αγρότες που θα επωφεληθούν από τη δράση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Πάνω από 400 εκατ. σε χρηματοδοτήσεις του πρωτογενή τομέα

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή τομέα έχουν λάβει μέσω της τράπεζας προτάσεις πρόθεσης χρηματοδότησης για επενδυτικά έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί στο RRF.
komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τέλος του 2023 για το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων

Με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη στήριξη της οικονομίας των κρατών μελών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραταθεί το προσωρινό πλαίσιο κρίσης που τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022.