ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου (Credit: ΥΠΕΝ)

Αλ. Σδούκου: Η Ελλάδα βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

Η κα Σδούκου υπογράμμισε το ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τον φετινό χειμώνα με την πλήρωση των υπόγειων αποθηκών ανά την Ευρώπη.

Η τεχνική δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας θα τετραπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας με νέα έργα υποδομής που περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την επαύξηση της δυναμικότητας του διαδριατικού αγωγού (ΤΑΡ) και τον νέο αγωγό Ελλάδα - Β. Μακεδονία που μπαίνει στη φάση την κατασκευής.

Αυτό επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας το πρωί στην 23η διεθνή συνάντηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως είπε η υφυπουργός, με τα έργα αυτά ωφελείται η χώρα, η ευρύτερη περιοχή και ο καταναλωτής.

Η κα Σδούκου υπογράμμισε το ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τον φετινό χειμώνα με την πλήρωση των υπόγειων αποθηκών ανά την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή της Ελλάδας στον εφοδιασμό της περιοχής καθώς η χώρα μας αναδείχθηκε σε βασικό (και σε ορισμένες περιπτώσεις μοναδικό) προμηθευτή φυσικού αερίου για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Και πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος, μπορεί και η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου στην περιοχή.

Το επόμενο στάδιο είναι ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω του οποίου όπως ανέφερε η κα Σδούκου θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli ανέφερε ότι στα μέσα του 2024 θα γίνει το δεσμευτικό market test για τη δημιουργία του κάθετου διαδρόμου, με δέσμευση δυναμικότητας από τους ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στις αρχές του χρόνου αναμένεται εξάλλου να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε προνοητική σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και έτσι κατάφερε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αλλά και να συμβάλει στον εφοδιασμό της περιοχής.

Ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Γιώργος Πολυχρονίου ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνεται αλματωδώς ενώ στην Ευρώπη κατασκευάζονται νέα τερματικά ΥΦΑ (είναι σε εξέλιξη πάνω από 26 έργα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράγοντας - κλειδί για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια η Ελλάδα

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Κομισιόν με μία σειρά έργα, από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό έως και την πλωτή δεξαμενή LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χώρα μας διαθέτει σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Οι διασυνδέσεις καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών των κρατών - μελών του Οργανισμού και πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Τζον Κέρι, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, για το Κλίμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Δεν θα έχουμε σοβαρό έλλειμμα σε φυσικό αέριο το χειμώνα

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπογράμμισε τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023 κατά 31%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, επισημαίνοντας τον ρόλο του αγωγού Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.