ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Φρέναρε η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο σε 2,1%, κόπωση κατανάλωσης, εξαγωγών

Ανάπτυξη χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την τοποθετούσαν στο 2,6%, με αύξηση 1% τόσο για την κατανάλωση όσο και για τις εξαγωγές.

Πορεία ηπιότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών παρουσίασε η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς έφθασε στο 2,1% από 2,7% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι της πρόβλεψης ότι θα υποχωρούσε μόλις στο 2,6%. 

Τα επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κατανάλωση και εξαγωγές μπορεί να συνέχισαν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, αλλά είναι φανερές οι ενδείξεις «κόπωσης», καθώς από τη μία πλευρά ο υψηλός πληθωρισμός και η συνεχής αύξηση των τιμών βασικών ειδών περιορίζουν την κατανάλωση, ενώ η ήπια πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών μειώνει τη ζήτηση όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά εν γένει τα ξένα προϊόντα. 

Παράλληλα τα στοιχεία δικαιολογούν πλήρως την πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σημείωσε ότι η ΤτΕ θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2024. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας: 

  • Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 0,02%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1%.
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2022.

 

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,8%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι  εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%

Διευκρινήσεις από ΕΛΣΤΑΤ

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των ετών 2019 - 2022 καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2019 - 2ο τρίμηνο 2023) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2023 (https://www.statistics.gr/el/). 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το 3ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία  απασχόλησης, κ.λπ.).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Άλμα 8,9% για το ΑΕΠ 9μήνου, ανάκτηση του χαμένου εδάφους

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Alpha σημειώνει ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται με ισχυρούς ρυθμούς, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σε ετήσια βάση και, για πέμπτο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.