ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
Φωτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Τα «χρωματιστά» τιμολόγια θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστήριξε ότι ο ίδιος επέλεξε το «πράσινο» τιμολόγιο και περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των τιμών από τους παρόχους.

«Βάση του ανταγωνισμού» χαρακτήρισε τα χρωματιστά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Όπως σημείωσε οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν τη χαμηλότερη τιμή ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή».

«Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μετά την αρχική αναταραχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης της ΕΕ παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90% παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό που δείχνουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αν και από τον Ιανουάριο σταματούν οι επιδοτήσεις το ρεύμα η υποχώρηση της τιμής του έχει ως αποτέλεσμα το κόστος της κιλοβατώρας χωρίς επιδότηση να προσεγγίζει το περσινό κόστος της κιλοβατώρας με επιδότηση.

Άλλωστε, όπως είπε, οι πολίτες που θερμαίνονται με συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας) θα δουν χαμηλότερες τιμές λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί. Η σχετική πλατφόρμα για την επιδότηση πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η εν λόγω διαδικτυακή πύλη να ανοίξει νωρίτερα, προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ωφελούμενοι θα λάβουν την ενίσχυση με τη μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό τους, και όχι υπό τη μορφή κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι τιμές από τους παρόχους.

Τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων, κάτι που θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Η μηνιαία καταμέτρηση θα βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν καλύτερη εικόνα των καταναλώσεών τους, ενώ θα προσφέρει διαφάνεια στην αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς μεταξύ παραγωγού ενέργειας και καταναλωτή ο τελευταίος είναι ο αδύναμος κρίκος. Όσον αφορά τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος και τόνισε ότι εκκρεμεί να οριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος για ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ, με παράλληλη αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Οι τιμές ρεύματος θα είναι περίπου στα επίπεδα Ιανουαρίου

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικό τον ισχυρισμό για αυξήσεις 20 - 25% στα τιμολόγια, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στους πολίτες ότι υπάρχουν χαμηλότερες τιμές στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια.