ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomias
Φωτό: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κ. Χατζηδάκης: Πάνω από 3 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει υψηλότερα τη χώρα.

Εν μέσω δυο παράλληλων και αλληλένδετων ψηφιακών μετασχηματισμών βρίσκεται η χώρα, με τους ευρωπαϊκούς πόρους να αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που υπογράμμισε ότι «ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν δόθηκαν στην αγορά τόσα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Όπως σημείωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο συνέδριο Digital Economy Forum Shaping Greece’s Digital Future του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, ο κ. Χατζηδάκης «η χώρα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων και αλληλένδετων ψηφιακών μετασχηματισμών: του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δημοσίου και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Οικονομίας», ενώ τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Αλλά, και ανεξάρτητα από το αν αφορούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα μείνουν εδώ: για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για περαιτέρω δημιουργία θέσεων εργασίας, για να οδηγήσουν την Ελλάδα πιο ψηλά».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι, τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πυλώνας στο ΤΑΑ με 69 έργα ενταγμένα και με συνολικό προϋπολογισμό 2,39 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει προβλεφθεί αυξημένος αρχικός προϋπολογισμός που προσεγγίζει ήδη το 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των ΜμΕ στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Παρουσιάζοντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση συστηματικά και με συνέπεια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή ούτε κεντρώα πολιτική! Αντίθετα είναι μία συνειδητή επιλογή προόδου που κάνουμε!».

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημοσίου

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2019, επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας και εξελίσσεται γοργά «οδηγώντας τη χώρα μας από την ψηφιακή καθυστέρηση στην ψηφιακή πρωτοπορία!».

Παρουσίασε, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τρίπτυχο:

1.Βελτίωσης της σχέσης πολίτη – Δημοσίου: Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες με κορυφαία την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2019 που οδήγησε στην ύπαρξη σήμερα 1.600 ψηφιοποιημένων υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς σε δράσεις όπως η τηλεκπαίδευση, ο καθολικός εμβολιασμός, το 112, η Ψηφιακή ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης, οι νέες ταυτότητες και η ψηφιακή εφαρμογή υγείας MyHealth.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ: Μέσα σε 2,5 χρόνια προστέθηκαν δεκάδες νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και το ψηφιακό κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών 1555, και στις προσπάθειές για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως προβλέπεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο: υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, καθολική επέκταση του MyDATA, υποχρεωτική δυνατότητα για πληρωμές μέσω IRIS.

2. Στις εσωτερικές διαδικασίες του Δημοσίου: Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για πρωτοβουλίες όπως:

  • Η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων για τον ανασχεδιασμό λειτουργιών και διαδικασιών του Δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μεταφορά των δεδομένων του κράτους cloud -στο υπολογιστικό νέφος.
  • Η προώθηση της διαλειτουργικότητας. Ένα τέτοιο παράδειγμα δράσης είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ με συστήματα άλλων φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ, το Μητρώο Πολιτών.
  • Το πρώτο κυβερνητικό σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning) του gov ERP που υλοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την παρακολούθηση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας μέσω δημοσιονομικών αναφορών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

3. Στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Το γνωρίζατε ότι το 11% των κορυφαίων ευρωπαίων ερευνητών στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν φοιτήσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Αν προσθέσει κανείς και το οικοσύστημα εταιρειών στην Τεχνητή Νοημοσύνη που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα μας, θα έλεγα ότι διαθέτουμε ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας την σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων καθώς και την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού βοηθού mAIgov που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft. Σημειώνεται πως τις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του mAIgov κατατέθηκαν πάνω από 4.000 ερωτήσεις πολιτών.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Οικονομίας

Μιλώντας για τη μετάβαση της οικονομίας στο ψηφιακό μέλλον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, έχει μπει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων κολοσσών στην Ελλάδα όπως η Microsoft, η Google και η Amazon τονίζοντας πως οι αυξημένες επενδύσεις από το εξωτερικό μεγάλων ομίλων οφείλονται στο γεγονός ότι:

  • συντελείται ένας ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου,
  • η Ελλάδα σταθερά αναβαθμίζει τις ψηφιακές της υποδομές,
  • η κυβέρνηση τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει δημιουργήσει ένα φίλο-επιχειρηματικό και φιλο-επενδυτικό περιβάλλον, με τη μείωση των φόρων και εισφορών, την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Αυτή είναι μία προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και αναφέρθηκε σε ορισμένες δράσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Οικονομίας:

1. Δράσεις για τη δημιουργία περισσότερων διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών τεχνολογίας που θα δημιουργούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα στις δράσεις, ο Υπουργός σημείωσε τις πρωτοβουλίες όπως:

  • το πρόγραμμα «Δανείων Ψηφιακής Αναβάθμισης» που διατίθεται μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (Business Growth Fund) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με πόρους που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι η παροχή ευνοϊκών δανείων επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου προκειμένου οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν επενδυτικά έργα ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών τους.
  • το πρόγραμμα «Q-Equity» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου θα επενδυθούν 400 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω επενδύσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια.

2. Upskilling & reskilling: Με στοχευμένες παρεμβάσεις παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία στους εργαζόμενους σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη οικονομία ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα πιλοτικά προγράμματα της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google, η Cisco και η Microsoft με ειδική έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές τεχνολογίες. «Συνολικότερα μέσα από τις δράσεις μας για την κατάρτιση στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Με προγράμματα που θα ωφελήσουν πάνω από 700.000 εργαζομένους και ανέργους τα επόμενα χρόνια! Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 150.000 ανέργων και εργαζομένων που ξεκινήσαμε την προηγούμενη τετραετία» ανέφερε ο Υπουργός.

3. Προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για ΜμΕ: Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στις ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω από πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη που αφορά στην ενίσχυση 368 μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας για να αναπτύξουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες με προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ.

«Τεσσεράμισι χρόνια ψηφιακής προόδου για τη χώρα μας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει! Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να τρέξει με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στην ψηφιακή εποχή!», κατέληξε ο Υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Έκλεισαν οι δράσεις επιχειρηματικότητας δίκαιης μετάβασης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο.
N_Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτελέστηκε στο 100% το 2023

«Το 2023 η ελληνική οικονομία κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις ενώ η απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων οδήγησε στην επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο Ν. Παπαθανάσης.
Cloud-Ekpaideysi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη εργασιών για τη κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη

Tο Thess Intec θα δημιουργηθεί σε έκταση 761 στρεμμάτων και αναμένεται να αλλάξει δραματικά την εικόνα της περιοχής καθώς θα απασχολούνται σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα Κράτη-Μέλη και οι Περιφέρειες κάθε χώρας, έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Thanos Petralias, Ypourgeio Ethnikis Oikonomias & Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα το 2024

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Πετραλιάς πως η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.