ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το 2023

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε οριακά τον Δεκέμβριο στις 106 μονάδες, ενώ σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες από 105,5 που ήταν το 2022.

Νέα οριακή υποχώρηση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες, από 106,4 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Το επίπεδο των προσδοκιών υποχώρησε στη βιομηχανία, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται μικρή βελτίωση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια. Κατά το ίδιο εξεταζόμενο διάστημα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε ήπια τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε ένα πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που είναι σταθερότερη και ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί λόγω και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού. H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει μειώσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά στη θέρμανση, ενώ η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της «ακρίβειας» έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στον δείκτη, ενώ και η εορταστική περίοδος συνέβαλε σε ηπιότερες εκτιμήσεις.

Συνολικά πάντως για το 2023 ο δείκτης στην Ελλάδα κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδες το 2022, επίδοση που είναι - σε ετήσια βάση - η υψηλότερη των τελευταίων 15 ετών. Αντίθετα οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ-27 και Ευρωζώνη σημείωσαν σημαντική επιδείνωση.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα όμως κλιμακώθηκαν ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ελαφρά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται αμετάβλητο, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν ήπια ανοδικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν εντονότερα.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθένισαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.

 

Βιομηχανία: Μικρή εξασθένιση προσδοκιών λόγω ήπιας ενίσχυσης των αποθεμάτων

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε ελαφρώς τον Δεκέμβριο, στις 94,1 μονάδες, από 95,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε ελαφρά, το  θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισε ήπια, ενώ το ύψος των αποθεμάτων διογκώθηκε.

Κατασκευές: Σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών, αισθητή βελτίωση σε Ιδιωτικά έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο, στις 160,0 μονάδες (από 148,2 μον. τον Νοέμβριο), παραμένοντας σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (102,4 μονάδες). Αυτή η έντονη μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται όμως επίσης ανοδικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Λιανικό Εμπόριο: Μικρή ενίσχυση στις προσδοκίες, αισιοδοξία από τις τρέχουσες πωλήσεις

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο στις 114,5 μονάδες, από 112,6 μονάδες τον Νοέμβριο. Η μικρή αυτή ενίσχυση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους, με εξαίρεση τον κλάδο  Τροφίμων - Ποτών που κινείται μόνο πτωτικά.

Υπηρεσίες: Μικρή βελτίωση των προσδοκιών, αισιοδοξία για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε ήπια, στις 119,3 μονάδες, από 117,3 τον Νοέμβριο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποκλιμακώνονται οριακά, ενώ παράλληλα ενισχύονται ήπια οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις όμως για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται εντονότερα. 

Καταναλωτές: Μικρή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -40,3 μονάδες, έναντι -45,6 μονάδες τον Νοέμβριο, σε επίπεδο ήπια υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-47,9 μονάδες). Οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, εξακολουθούν να  επηρεάζουν στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών, αν και μεγάλο μέρος της επίδρασης έχει ήδη ενσωματωθεί και αποτυπωθεί στον δείκτη.

Ο δείκτης κινείται σε χαμηλά επίπεδα πλέον, με αποτέλεσμα και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται ως οι περισσότερο  απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –32,8 και την Σλοβενία (-31,7) να ακολουθούν. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης, για τέταρτη φορά μέσα στο 2023 βρίσκεται η Λιθουανία (+1,8) με την τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να  συνεπάγεται ουσιαστικά αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Στασινόπουλος, Βιοχάλκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Στασινόπουλος: Η Ελλάδα μπορούσε να έχει εξαγωγές 100 δισ. αντί 35 δισ.

Αποκαλυπτική μελέτη του ΙΟΒΕ για την πρόοδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, αλλά και το χάσμα που μας χωρίζει ακόμη από την ΕΕ. Έμφαση από την κυβέρνηση στις επενδύσεις για πρώτες ύλες και αποθήκευση ενέργειας.