ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
feta-galaktokomika
Φώτο: Shutterstock

Η ελληνική φέτα έπεσε... θύμα πιέσεων από τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ

Για χαμηλότερες τιμές εξαγωγής πιέζουν συνεχώς τα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης τους Έλληνες παραγωγούς και το πρόβλημα μεταφέρεται στους κτηνοτρόφους. Αρνητικό πρόσημο στους όγκους πωλήσεων γαλακτοκομικών στην Ελλάδα.

Υπό πίεση βρίσκονται οι εξαγωγές της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, λόγω του «πολεμικού κλίματος» που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές για το θέμα της ακρίβειας. Παράλληλα, η πίεση έχει μεταφερθεί στις τιμές της πρώτης ύλης. Ενώ, από την άλλη πλευρά, έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο οι όγκοι όλων σχεδόν κατηγοριών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD, οι τιμές εξαγωγής της φέτας πιέζονται ασφυκτικά από τους Ευρωπαίους λιανέμπορους, λόγω της ακρίβειας που σαρώνει τις ευρωπαϊκές αγορές. Και της «εμπόλεμης» κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί λιανεμπορικοί όμιλοι με τους πολυεθνικούς προμηθευτές τους, που οδήγησε πρόσφατα ακόμη και στην αποβολή της Pepsico από τα καταστήματα της γαλλικής Carrefour.

Αν μάλιστα ληφθεί ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 40% με 50% των εξαγωγών φέτας είναι ιδιωτικής ετικέτας, παράγονται δηλαδή για λογαριασμό των λιανεμπόρων, μπορεί κανείς αντιληφθεί ότι οι τιμές του επώνυμου προϊόντος δεν μπορούν να έχουν μεγάλη απόσταση από τα προϊόντα PL. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες μεταφέρουν τις πιέσεις της αγοράς στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται. Έτσι η τιμή του πρόβειου γάλακτος κυμαίνεται από 1,50 ευρώ το κιλό προς 1,45 ευρώ το κιλό. Κινείται δηλαδή καθοδικά, ενώ πριν από λίγους μήνες κυμαινόταν από 1,50 ευρώ ως και 1,60 ευρώ το κιλό. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η τάση είναι καθοδική και θα ενισχυθεί στο επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 65% της εγχώριας παραγωγής φέτας εξάγεται και είναι προφανές ότι διαμορφώνεται ασφυκτικό περιβάλλον όχι μόνο στην γαλακτοβιομηχανία, αλλά και στην κτηνοτροφία.

Υπό πίεση οι όγκοι πωλήσεων

Αν όμως η πίεση από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ισχυρή, σίγουρα δεν είναι αμελητέα η πίεση που ασκείται και από την εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana (πρώην Iri) όλες οι κατηγορίες των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου είχαν αρνητικό πρόσημο στον όγκο πωλήσεων, έναντι του Νοεμβρίου του 2023. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν η κατηγορία του γιαουρτιού και της κρέμας γάλακτος που εμφάνισαν αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Ειδικότερα η κατηγορία του λευκού γάλακτος έχασε το 1,9% του όγκου της, ενώ αύξησε κατά 5,8% την αξία των πωλήσεων της. Αυτό σημαίνει ότι στο 12μηνο η μέση ανατίμηση της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων ανήλθε στο 7.7%. Πιο συγκεκριμένα την μεγαλύτερη πτώση είχε το γάλα εβαπορέ με 3,6%, ακολούθησε το γάλα υψηλής παστερίωσης με 1,8% και την χαμηλότερη μείωση εμφάνισε το παστεριωμένο με 1%. Την υψηλότερη ανατίμηση, πάντως, εμφάνισε το γάλα εβαπορέ με 12,6%, το υψηλής παστερίωσης με 7,5% και το παστεριωμένο με 5,5%.

Η κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων επίσης είχε την μικρότερη μείωση του όγκου πωλήσεων στο 12μηνο Νοεμβρίου 2022 – Νοεμβρίου 2023, μόλις 0,6%. Αντιθέτως σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η αξία των πωλήσεων, αυξήθηκε κατά 9,4%. Δηλαδή η μέση ανατίμηση της κατηγορίας ανήλθε στο 10%! Την μικρότερη μείωση εμφάνισε η υποκατηγορίας των κίτρινων τυριών, 0,1%, ενώ των λευκών τυριών – όπου κυριαρχεί η φέτα – η μείωση του όγκου ανήλθε στο 1,5%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μέση ανατίμηση των λευκών τυριών ανήλθε στο 16,7% - την υψηλότερη από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πωλήσεις των κίτρινων τυριών αυξήθηκαν κατά 4,7% και των λευκών τυριών κατά 15,2%.

Μία από τις εξαιρέσεις στην γενικότερη πτωτική τάση αποτελεί η κατηγορία των γιαουρτιών, της οποίας ο όγκος αυξήθηκε κατά 3,2% και οι πωλήσεις κατά 9,9%. Το στραγγιστό γιαούρτι που αποτελεί και το βασικότερο προιόν της κατηγορίας, είχε αύξηση του όγκου κατά 4,1% και των πωλήσεων κατά 11%. Επίσης με θετικό πρόσημο κατά 0,8% κινήθηκε η κατηγορία της κρέμας γάλακτος και με αρνητικό πρόσημο κατά 2,1% η κατηγορία του βουτύρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «πόλεμος» για το γάλα και μάχες των... σεντς στα σούπερ μάρκετ

Σε «κράχτη» για την προσέλκυση πελατών μετατρέπουν οι αλυσίδες το γάλα ιδιωτικής ετικέτας με τιμές ακόμη και κάτω του 1 ευρώ το λίτρο. Πίεση στις γαλακτοβιομηχανίες για τις τιμές των επώνυμων προϊόντων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με την παραγωγή της φέτας, η τιμή μπορεί να φτάσει τα 20 ευρώ

Βαρύτατο πλήγμα από την κακοκαιρία στο ζωικό κεφάλαιο, χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόβατα. Οι βιομηχανίες θα δώσουν προτεραιότητα στις εξαγωγές και αναμένονται ελλείψεις στην αγορά που θα ανεβάσουν τις τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ανάσα η αγορά γαλακτοκομικών μετά τις μειώσεις στις τιμές

Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η υποχώρηση της κατανάλωσης, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς μετά τη συγκράτηση των τιμών και τις προσφορές από τις εταιρείες. Κυρίαρχα τα προϊόντα private label στο γιαούρτι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φθηνό λευκό τυρί απειλεί τη φέτα και φέρνει ισχυρή πίεση τιμών

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους βορειοευρωπαίους παραγωγούς λευκού τυριού δίνει η μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος. Από τα 20 στα 15 ευρώ το κιλό πέφτει η τιμή της φέτας στις ευρωπαϊκές αγορές.