ΓΔ: 1421.4 -0.19% Τζίρος: 2.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αγωνία του Μαξίμου για τον πληθωρισμό και το ελαιόλαδο που... καίει

Απογοητευτικά και τα στοιχεία Νοεμβρίου που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έμεινε ουσιαστικά σταθερός, με το ελαιόλαδο να βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων. Τι λέει η αγορά για τα νέα μέτρα Σκρέκα.

Η απαγόρευση των προσφορών για τρεις μήνες στις εταιρείες που έχουν κάνει ανατιμήσεις, αποδεικνύει - αν μη τι άλλο – το μέγεθος της ανησυχίας που διακατέχει τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Γεγονός που ήταν εμφανές κι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «δεν είναι μπανανία η Ελλάδα» και έκανε λόγο για «πληθωρισμό απληστίας».

Κι η ανησυχία αυτή είναι εύλογη, μετά από τα στοιχεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε πως ο επιμέρους δείκτης των τροφίμων αυξήθηκε κατά 8,9%, μειωμένος μόλις κατά 0,1% έναντι του Νοεμβρίου. Ουσιαστικά αμετάβλητος!

Και το πρώτο τρίμηνο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κρίσιμο. Πρωταγωνιστής στις ανατιμήσεις – λόγω της υψηλής συμμετοχής στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή – είναι βεβαίως το ελαιόλαδο. Το οποίο δεν «ταλαιπωρεί» μόνο τον ... δείκτη και την κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως του καταναλωτές. Και δεν προβλέπεται το επόμενο διάστημα η τιμή του να διαμορφωθεί σε ... ανεκτά για το μέσο καταναλωτικό εισόδημα επίπεδα. Κάθε ίχνος αισιοδοξίας στην αγορά του ελαιολάδου έχει χαθεί!

Ως εκ τούτου θα συνεχίσουν οι τιμές του στα ράφια των σούπερ μάρκετ να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα – το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κινείται πέριξ των 16 ευρώ το λίτρο. Κι οι ως τώρα κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν - ως τώρα τουλάχιστον – μία ικανοποιητική παραγωγή εφέτος. Κι αντιστοίχως την εξομάλυνση των τιμών.

Είναι βέβαιο ότι στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, για τεχνικούς λόγους  - δηλαδή η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο - ο «πληθωρισμός των τροφίμων» θα αποκλιμακωθεί. Και πιθανόν σ΄ αυτό να συνηγορεί το εύρος και η ένταση των ελέγχων που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ, διαμορφώνοντας ένα κλίμα φόβου στην αγορά. Αν και το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας θεωρείται από πηγές της αγοράς ως «αμφίβολης αποτελεσματικότητας» και είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο όμως το κλίμα της ακριβείας δεν αναμένεται να αλλάξει. Αυτό το οποίο κατά κύριο λόγο – και πολιτικά μιλώντας – επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Κι αν με το «μαστίγιο και το καρότο» γίνει δυνατή ακόμη και η παραμικρή βελτίωση, είναι ευπρόσδεκτη φυσικά. Αλλά οι συνεχιζόμενες πολεμικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα πληθωριστικών στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε μία περίοδο που ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός περιορίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια και ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Ποιοι ήταν οι πρώτοι παράγοντες της αγοράς που συνάντησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και ποιο μήνυμα μετέφερε. Στόχος πλέον δεν είναι είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλλά να γίνει αρνητικός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος τιμών των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Ανοικτή επίθεση Lidl με συγκρίσεις τιμών σε προϊόντα private label και μειώσεις τιμών σε 80 προϊόντα. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα και τις τιμές στα επώνυμα προϊόντα.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η... αποκαθήλωση τιμών στα τρόφιμα, καλά νέα και για το ελαιόλαδο

Σε πτωτική πορεία θα μείνουν στο ορατό μέλλον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Αποκλιμάκωση αναμένεται και στο ελαιόλαδο χάρη στην αύξηση της παραγωγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για αύξηση παραγωγής ελαιολάδου και πτώση τιμής στα 8 ευρώ/κιλό

Σημαντική αύξηση παραγωγής στην Ελλάδα και την Ισπανία περιμένει η αγορά για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών. Δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα.