ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bank of America, BofA
Φωτο: Shutterstock

BofA: Υπεραπόδοση για την Ελλάδα έως και το 2025, οι παράγοντες ώθησης

Στο 1,1% η ανάπτυξη για φέτος και στο 1,7% για το 2025, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. Η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, συγκαταλέγεται η Bank of America, η οποία υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης για το διάστημα 2024 - 2025. 

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 1,1% και θα ενισχυθεί στο 1,7% το 2025, την ίδια ώρα που οι αντίστοιχες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης τοποθετούνται στο 0,4% και 1,1% αντίστοιχα. 

Εντοπίζει τρεις βασικούς παράγοντες πίσω από την υπεραπόδοση της Ελλάδας έναντι της ευρωζώνης:

  • Οι επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, στηριζόμενες στη μείωση του χάσματος έναντι της ευρωζώνης (και υποστηριζόμενες από την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0.
  • Μια πιο μετριασμένη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ειδικής για τη χώρα δομής του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του εγχώριου χρέους, και δεδομένης της εστίασης του ελληνικού τραπεζικού τομέα στον περιορισμό των κινδύνων γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
  • Δημοσιονομική σύνεση και δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία θεωρείται ότι διευκολύνεται από την τρέχουσα φάση πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και από την ενίσχυση του κλίματος μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους S&P και Fitch.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στη διατήρηση της εγχώριας εμπιστοσύνης σε επίπεδα πιο υψηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα της ζώνης του ευρώ τροφοδοτώντας τα σχέδια δαπανών και μια πιο ανθεκτική δυναμική της εγχώριας ζήτησης, όπως στις προοπτικές μας.

 

Οι βασικές προκλήσεις 

Η θετική μακροοικονομική εικόνα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματικότερης κατανομής των πόρων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η στροφή προς ένα πιο ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης παραμένουν εκκρεμείς προκλήσεις. Μεσοπρόθεσμα αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν σε προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη και να αφήσει την οικονομία εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους. 

Ενώ οι ειδικοί ανά χώρα κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι περιορισμένοι (και συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την έγκαιρη εφαρμογή του εθνικού Ελλάδα 2.0), ο κατάλογος των εξωγενών κινδύνων είναι μακρύς, από τη γεωπολιτική (συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία/Ισραήλ και των πιο πρόσφατων διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα) και τις επιπτώσεις τους στις τιμές (κόστος ενέργειας/ναυτιλίας) έως το ασθενέστερο του αναμενόμενου παγκόσμιο αναπτυξιακό σκηνικό 

Στην αντίπερα όχθη, ο ταχύτερος του αναμενόμενου αποπληθωρισμός θα στήριζε μια ταχύτερη ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης, Συνολικά, παρά τη βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ελληνική οικονομία και τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε εξωτερικά σοκ.

Θετικές προοπτικές για τα ομόλογα

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα εμφανιστούν πιο ανθεκτικά, με περαιτέρω συρρίκνωση των spreads. Τα μακροοικονομικά και τεχνικά θεμελιώδη παραμένουν εποικοδομητικά και οι επενδυτές του real money είναι ακόμα short στους ελληνικούς τίτλους. Η πρόσφατη είσοδός τους στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει τοποθετήσεις 10-16 δισ. ευρώ.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά spreads επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τις διακυμάνσεις του risk on/off, τονίζει και η BofA και περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 30 μονάδες βάσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» στο 2,1% το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024

Μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις οδήγησαν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης. Βέττας: Χρειάζεται αύξηση επενδύσεων με ρυθμό γύρω στο 10%, θα ήταν καταστροφική μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικός στόχος η επαναβιομηχάνιση της χώρας

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση της διεθνούς κατάταξης του Economist Intelligence Unit αναρριχήθηκε η χώρα μας με την ελληνική οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ενίσχυση επενδυτικής εμπιστοσύνης κλειδιά για την αναβάθμιση.