ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς γίνονται οι φοιτητικές εστίες «μαγνήτης» επενδυτικών κεφαλαίων

«Η προσφορά σε φοιτητικές κατοικίες είναι πολύ χαμηλή και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές», τονίζει στέλεχος της Colliers. Ποιες εταιρείες έχουν ήδη κάνει κινήσεις.

Στροφή στις εναλλακτικές επενδύσεις κάνουν οι επενδυτές το 2024, καθώς ακίνητα όπως οι φοιτητικές εστίες και τα κέντρα δεδομένων προσφέρουν αποδόσεις που ξεπερνούν τις άλλες κατηγορίες των ακινήτων. Σε αυτή την εκτίμηση για την πορεία της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ξένες αγορές, προχώρησε ο Luke Dawson, head of Global and EMEA Capital Markets της Colliers, σε παρουσίαση που έκανε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας στην Αθήνα.

«Τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία θα προσελκύουν περισσότερο την προσοχή της αγοράς φέτος. Πρόκειται για τομείς που βρίσκονται σχετικά σε αρχικό στάδιο και συχνά περιλαμβάνουν τη λειτουργία του ακινήτου. Στην Ελλάδα, η προσφορά σε φοιτητικές κατοικίες είναι πολύ χαμηλή και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές», υπογράμμισε ο κ. Dawson. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, μεταξύ των οποίων είναι ο χαμηλός αριθμός των ξένων φοιτητών και η ανάγκη να προσφέρεται φοιτητική στέγαση που ταιριάζει σε όλα τα βαλάντια.

«Υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που έχουν σημασία εδώ. Η επένδυση πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πανεπιστήμιο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Χρειάζεται, επίσης, να υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα φοιτητικής στέγασης, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν την οικονομική δυνατότητα των φοιτητών», υπογράμμισε ο κ. Dawson. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται, επίσης να προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον φέτος πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην αύξηση των επενδύσεων σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.

Οι 800.000 φοιτητές

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ξένων φοιτητών είναι μικρός και βρίσκεται περίπου στους 40.000 (κυρίως λόγω του προγράμματος Erasmus) την στιγμή που στην Βρετανία και την Ισπανία ανέρχεται στους 680.000 και 180.000 αντίστοιχα. Οι ανάγκες, όμως, των Ελλήνων φοιτητών είναι, επίσης, τεράστιες. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021, 800.000 φοιτητές εγγράφηκαν σε ελληνικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων οι 680.000 σε προπτυχιακά και οι 120.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οι φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες περίπου του 5% των φοιτητών, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται είτε να παραμείνουν στην οικογενειακή εστία, ή να διεκδικήσουν διαμέρισμα σε μια έντονα ανοδική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις ενοικίων στα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Σε έκθεση της για τη φοιτητική στέγη, η Geoaxis καταγράφει μέση ετήσια αύξηση των τιμών των ενοικίων κατά 18,7%, ενώ συγκριτικά με πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησε η σχετική καταγραφή, παρατηρείται σωρευτική άνοδος κατά 62%.

Οι επενδυτικές επιλογές στις φοιτητικές εστίες είναι πλέον από τις πιο ανθεκτικές στην αγορά. Στην Ισπανία ανήκουν στις κορυφαίες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών ενώ στην Βρετανία εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις είναι οι δεύτερες υψηλότερες της αγοράς ακινήτων (περίπου στο 8-9%) ακολουθώντας τα industrial-logistics που βρίσκονται στην κορυφή με αποδόσεις των 13% για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας MSCI. «Ο κλάδος ξεπέρασε τις επιδόσεις των γραφείων, της λιανικής και των άλλων κατοικίων τα τελευταία τρία, πέντε και 10 χρόνια», σύμφωνα με την MSCI.

Αυξάνονται τα έργα στην Ελλάδα

Αν και έχουν ανακοινωθεί νέες επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες, πολλά έργα μένουν ακόμα να ολοκληρωθούν. Δύο φοιτητικές εστίες από την DKG στο Μοσχάτο και την Δάφνη αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, ενώ η Premia Properties έχει πέντε αντίστοιχα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της με στόχο την ανάπτυξη στην Ελλάδα φοιτητικών κατοικιών αντάξιων με αυτές που λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties.

Στις άλλες εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο της ανερχόμενης αγοράς συγκαταλέγονται η Intrakat, η ισραηλινή Zoia και η Prodea.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Φρένο στις ξένες επενδύσεις φέρνουν οι αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνουν ότι η Χρυσή Βίζα έχει ελάχιστη συμβολή στην αύξηση τιμών κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η αγορά των εμπορικών ακινήτων, βαρύ πλήγμα από τα επιτόκια

Δεν βλέπουν νέα deals στον ορίζοντα τα στελέχη της αγοράς, καθώς η άνοδος των τιμών ξεπερνά το 30% από το 2017 και έχει μειώσει τις αποδόσεις, ενώ ισχυρή πίεση ασκούν οι δέκα συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όαση» η αγορά γραφείων της Αθήνας, εν μέσω πιέσεων στην Ευρώπη

Υψηλή απόδοση που φτάνει το 6% και πολύ χαμηλό ποσοστό άδειων γραφείων ξεχωρίζουν την αγορά της Αθήνας από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate. «Βουτιά» επενδύσεων στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγνήτης» τα ακίνητα για logistics, σοβαρή έλλειψη χώρων για ενοικίαση

Παρά την άνοδο τιμών που ρίχνει τις αποδόσεις, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν. Πολύ υψηλές οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων, στην πρώτη θέση η περιοχή του Ασπρόπυργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνει» τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Γειτονιές του κέντρου, που έχουν δει έως και διπλασιασμό τιμών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, θα βιώσουν το λεγόμενο "Bilbao effect" με την αναβάθμιση του μουσείου. Τι εκτιμούν ειδικοί για την πορεία των τιμών τα επόμενα χρόνια.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρουν το 2023 οι τιμές κατοικιών με την επιβράδυνση της οικονομίας

Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης από 6% σε 1% - 2%, τα αυξημένα επιτόκια και η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών αναμένεται να σταματήσουν το ράλι τιμών της τελευταίας πενταετίας. Αντίβαρο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.