ΓΔ: 895.34 -1.18% Τζίρος: 75.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μέτρα για να σπάσει το μπλόκο γραφειοκρατίας στη Χρυσή Βίζα

Καταγγελίες για καθυστερήσεις ακόμη και μεγαλύτερες του 1,5 έτους από την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών ως την έκδοση της Χρυσής Βίζας οδηγούν σε απλοποίηση των διαδικασιών.

Υπουργική απόφαση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους ξένους αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, που έχουν υποβάλλει αίτημα για Χρυσή Βίζα, να καταθέτουν τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά μέσω ταχυδρομείου ή εταιρείας ταχυμεταφορών, με συστημένη επιστολή, ετοιμάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε πρόσφατη εγκύκλιο του νέου υπουργού Νότη Μηταράκη αναφέρεται, επίσης, πως «παράλληλα εξετάζεται και η προοπτική για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων χορήγησης ή ανανέωσης αδειών διαμονής»

Η παρέμβαση Ν. Μηταράκη έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αφενός σκληραίνει τη στάση της για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις στην έκδοση Χρυσής Βίζας, ειδικά σε κάποιες υπηρεσίες της Αττικής.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν φτάσει καταγγελίες πως σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται καθυστέρηση μεγαλύτερης του 1,5 έτους από την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών για την έκδοση της Χρυσής Βίζας του επενδυτή και των μελών της οικογένειάς του. Ορισμένοι αγοραστές ακινήτων έχουν ακολουθήσει και τη δικαστική οδό καθώς θεωρούν πως υφίστανται άδικη ταλαιπωρία από συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στο υπουργείο διαπίστωσαν, επίσης, πως υπήρχαν εκατοντάδες φάκελοι με ερωτήματα από υπηρεσίες αποκεντρωμένων διοικήσεων που δεν είχαν απαντηθεί ή και ερωτήματα υπηρεσιών του υπουργείου προς τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων που είχαν μείνει επί μήνες στο συρτάρι. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο είχε καταργηθεί όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και επανασυστάθηκε πρόσφατα.

Από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο προκύπτει πως, για παράδειγμα στον Πειραιά, οι επενδυτές κλείνουν ραντεβού με την υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης για τις αρχές του 2021! Και μερικοί τυχεροί απλώς αποφεύγουν τον Πειραιά και στρέφονται προς άλλες υπηρεσίες, με βάση σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί προ μηνών. Υπάρχουν, όμως, και οι άτυχοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά, αλλά οι υπηρεσίες καθυστερούν την έκδοση των αδειών διαμονής με διάφορα προσχήματα.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 6.300 άδειες διαμονής, χωρίς να περιλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας του αγοραστή ακινήτου, με το 70% να αφορά σε Κινέζους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάτωσε» στην Ελλάδα η golden visa, πηγαίνει καλά στην Πορτογαλία

Ξεπέρασε το 95% πέρυσι η έκδοση νέων αδειών σε ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ στην Πορτογαλία οι απώλειες ήταν ελάχιστες και έχει πετύχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων με λιγότερες άδειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «νομάδες» και συνταξιούχους ποντάρει η αγορά κατοικίας

Κίνητρα σε εργαζομένους υψηλών εισοδημάτων που εργάζονται εξ αποστάσεως και σε ξένους συνταξιούχους για εγκατάσταση στην Ελλάδα δημιουργούν προσδοκίες στην αγορά ακινήτων. Ο ρόλος της Golden Visa.