ΓΔ: 1382.16 -1.32% Τζίρος: 95.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Στουρνάρας: Δυσκολότερες οι προκλήσεις για την ΕΚΤ έναντι της Fed

Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε υπέρ σταδιακών μειώσεων της τάξης του 0,25%, ενώ επανέλαβε ότι μία τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο.

Πολύ πιο δύσκολες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σύγκριση με τη Fed, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε αυτήν την εκτίμηση στο γεγονός ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης είναι περισσότερο κατακερματισμένο σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ, ενώ παραμένουν ακόμη κάποιες προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Επανέλαβε τη στήριξή του σε μικρές μειώσεις επιτοκίων, κατά 0,25% αλλά και την άποψη ότι αυτές το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο αλλά όχι αργότερα καθώς Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολότερες προκλήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων των 25 μονάδων βάσης και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο - αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός και η σταδιακή προσέγγιση πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας».

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατευθύνονται προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να αρχίσει η απεμπλοκή της ιστορικής περιόδου νομισματικής σύσφιξης. Ενώ μια μειοψηφία θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πιθανές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2024

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», είπε σε συνέντευξή στο «Πρώτο Θέμα της Κυριακής», την οποία αναμεταδίδει το Bloomeberg.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».