ΓΔ: 1391.92 -0.62% Τζίρος: 110.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Κατανάλωση και επενδύσεις αποτελούν δύο από τα βασικά στοιχεία που συντηρούν την υπεραπόδοση της Ελλάδας, όπως τονίζει σε μελέτη του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της τράπεζας.

Στους παράγοντες που θα στηρίξουν την επόμενη 2ετία την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης, εστιάζει την προσοχή του το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς

Όπως σημειώνει στο προοίμιο της ανάλυσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Winter 2024 Economic Forecast’, την οποία δημοσίευσε στα μέσα Φεβρουάριου, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης την διετία 2024 - 2025 στο 2,3%.

Επίσης με σταθερό ρυθμό αύξησης, αντίστοιχο του 2023, θα κινηθεί η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης περιορίζοντας ωστόσο οριακά τη συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Παράλληλα προβλέπεται σημαντική τόνωση της επενδυτική δραστηριότητας, μέσα από την πορεία υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση και σε επενδύσεις μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η οποία εκτιμάται ότι την διετία 2024 – 2025 θα περιορίσει τη θετική συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Τέλος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σταδιακά στο 2,7% το 2024 και στο 2% το 2025.

Η εικόνα της διεθνούς οικονομίας 

Στις ΗΠΑ, η πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και συνολικότερα της οικονομίας παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια δίνουν τη δυνατότητα στη Fed να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της παρά σε χρόνο που έχει πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διατηρήσιμη πτωτική πορεία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πρώτη μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου που θα συνοδεύεται και από τις νέες προβλέψεις της.

Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, οι προκλήσεις παραμένουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2023 ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση και μόλις 0,1% σε ετήσια. Βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων οικονομικών δεικτών, η εικόνα αυτή κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με πολύ αργό ρυθμό. Ωστόσο, ιστορικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό ανεργίας.

Στην Κίνα, τέλος, οι ενδείξεις αποπληθωρισμού και τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ακινήτων της αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έχει πετύχει η Ελλάδα φέτος πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από την Ευρωζώνη

Οι κύριοι παράγοντες που κράτησαν σε ταχύ αναπτυξιακό βηματισμό την ελληνική οικονομία ήταν ο τουρισμός, οι αυξημένες ξένες επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.