Φωτο: Shutterstock

Πίεση από το υπ. Οικονομικών σε funds για «κουρέματα» δανείων

Τα funds έχουν περιθώρια να προτείνουν καλές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, σημειώνουν πηγές του υπ. Οικονομικών. Δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ μπήκαν σε ρύθμιση με απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες το β' εξάμηνο του 2019.

Σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000 - 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν επίσης υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να «στριμωχθούν» τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες / δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικων έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.

«Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση και "κούρεμα". Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που "κουρεύτηκε" στις 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι' αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνεται επίσης πως υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμειευτήριο) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Μεγαλύτερη διαφάνεια στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων

Παρεμβάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια» και κυρίως στις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «κούρεμα» χρέους 3 στις 4 ρυθμίσεις δανείων από funds

Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο του 2019 από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και 3,2 δισ. ευρώ από τράπεζες. Αύξηση των προτάσεων ρύθμισης από τράπεζες με βάση το νόμο για την πρώτη κατοικία.