ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έπεσαν οι πρώτες ποινές φυλάκισης σε πειρατές συνδρομητικής τηλεόρασης

Συλλήψεις πειρατών σε Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα κυκλώματα καρφώνονται μεταξύ τους και διευκολύνουν το έργο των Αρχών. Καθυστέρησε, αλλά θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο για ποινές και στους καταναλωτές.

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός γύρω από την πειρατική τηλεόραση, καθώς ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες ποινές φυλάκισης σε πειρατές ενώ, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, σύντομα θα έρθει και το νομοσχέδιο για τις ποινές που θα επιβάλλονται στον τελικό καταναλωτή. Οι Αρχές έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στο κύκλωμα των πειρατών, το οποίο παρουσιάζει «ρήγματα», καθώς ο έντονος ανταγωνισμός για πελάτες σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση από τις Αρχές οδηγούν σε αλληλοκαρφώματα.

Λίγες μέρες αφότου τιμωρήθηκε με ποινή τριών ετών φυλάκισης πάροχος πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης στη Λάρισα, ένας 60χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης κρίθηκε ένοχος για την κατ' επάγγελμα και σε εμπορική κλίμακα τέλεση του αδικήματος της παράνομης αναμεταδόσεως οπτικοακουστικού περιεχομένου και του επιβλήθηκαν δύο χρόνια φυλάκισης.

Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει και ξεσκεπάζονται τεράστια πανελλαδικά παράνομα κυκλώματα, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση των αλληλοκατηγοριών μεταξύ πειρατών που αντιμάχονται για τα μερίδια της μαύρης αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα επιχείρησε να εισβάλει στον τομέα δραστηριότητας της άλλης, προσφέροντας παράνομα συνδρομητικά πακέτα σε πελάτες που ήταν ήδη στη λίστα της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και αλληλοκαρφώματα στις Αρχές που εργάζονται να διαλευκάνουν τις υποθέσεις αυτές.

Οι πειρατικές συνδέσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς καθώς υπολογίζεται ότι οι συνδρομές, αν και έχουν μειωθεί υπό τον φόβο των διώξεων και της αυστηρότερης νομοθεσίας που έρχεται, φτάνουν έως και τις 900.000, ενώ την ίδια στιγμή οι νόμιμες συνδέσεις φτάνουν τα 1,3 εκατ. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), το 2022 η ψηφιακή πειρατεία αυξήθηκε κατά 3,3%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση στο πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο πίσω από Πορτογαλία και Μάλτα.

Οι πάροχοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για όσους δραστηριοποιούνται ως διακομιστές, αλλά και για τους τελικούς χρήστες. Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς στο BD, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται όπως στο εξωτερικό, όπου υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα έρχεται το «ραβασάκι» στο σπίτι των χρηστών και θα καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής.  Παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Ωστόσο, στελέχη του κλάδου εξέφρασαν τη δυσφορία τους στο BD για το γεγονός ότι ακόμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και αναμένεται να σφίξει τον κλοιό τόσο στους πειρατές που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό, όσο και στους τελικούς χρήστες .

Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, θα υπάρξει πρόστιμο για τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό, με το ύψος του να φτάνει, αναλόγως με τη βαρύτητα της παράβασης, έως και τα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξάλειψη των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν κερδισμένες με πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η πειρατεία προκαλεί σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων, καθώς 60 εκατ. ευρώ ετησίως θα αποκόμιζε το Δημόσιο αν οι παράνομοι χρήστες είχαν εγγραφεί νόμιμοι συνδρομητές. Τα παράνομα έσοδα της πειρατείας υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο λογαριασμό προστίθενται και οι περαιτέρω απώλειες του Δημοσίου από την φοροδιαφυγή όσο και την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητά φθηνότερη συνδρομητική η Κομισιόν για να μειωθεί η πειρατεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της πειρατείας, βάζοντας δύσκολα στους παρόχους καθώς τους καλεί να κατεβάσουν τις τιμές για να κρατήσουν τους καταναλωτές.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερη 12% από την Ευρώπη η κινητή με βάση τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές χρεώσεις των παρόχων και σταθμίζοντας τις τιμές με την αγοραστική δύναμη, έρευνα της Tefficient για λογαριασμό της ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι ακριβή.