ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν εκστρατεία οι πάροχοι για να κλείσουν την πειρατική τηλεόραση

Σε συνεργασία με τις αρχές, οι εταιρείες επιβάλλουν όλο και περισσότερα «μπλόκα» στις διαδικτυακές διευθύνσεις πειρατικής τηλεόρασης, ενώ έχουν αρχίσει να καλούνται και χρήστες από ανακριτές.

Σφίγγουν τον κλοιό στην πειρατική τηλεόραση στην Ελλάδα οι πάροχοι, που βλέπουν τις επενδύσεις τους στο τηλεοπτικό περιεχόμενο να βρίσκονται σε κίνδυνο από τη «Λερναία Ύδρα» που απειλεί τις εταιρείες, το Δημόσιο αλλά και τους ίδιους τους χρήστες.

Με την αγωνιστική σεζόν να έχει ξεκινήσει και καθώς το αθλητικό περιεχόμενο και γενικότερα οι ζωντανές μεταδόσεις αποτελούν τα πιο δυνατά χαρτιά των συνδρομητικών καναλιών απέναντι στον ανταγωνισμό των streaming πλατφορμών, οι ομάδες δράσης των Nova και Cosmote TV έχουν «σηκώσει μανίκια», μπλοκάροντας δεκάδες παράνομες σελίδες, κόβοντας έτσι την μετάδοση σε χιλιάδες χρήστες παράνομων συνδέσεων.

Οι επιχειρήσεις φραγής έχουν ενταθεί από τις ομάδες δράσεις των παρόχων που έχουν ξεκινήσει και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια κατά της πειρατείας. Έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένα ip blocking σε δεκάδες σημαντικά παράνομα πειρατικά δίκτυα με δεκάδες ips, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί, καθώς οι χρήστες βλέποντας το εισόδημά τους να πιέζεται από τις υψηλές τιμές στις τηλεπικοινωνίες και τις πληθωριστικές πιέσεις και στρέφονται στην πειρατική τηλεόραση που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς.

Το κόστος που απαιτείται για πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο αποτελεί και τον κύριο λόγο που οι χρήστες στρέφονται στις παράνομες συνδέσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (EQUIPO), η χαμηλότερη τιμή στο περιεχόμενο από νόμιμες πηγές είναι ο συνηθέστερος λόγος που θα απέτρεπε τους χρήστες από τις παράνομες πηγές περιεχομένου, με 43%. Για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει παράνομες πηγές, ο κύριος λόγος είναι ότι το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει είναι διαθέσιμο μέσω νόμιμων πηγών (44%).

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπου η Κομισιόν ζήτησε προ μηνών από τους παρόχους, «να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την ελκυστικότητα των εμπορικών τους προσφορών προς τους τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ένωση», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πειρατεία.

Παράλληλα καλούνται οι πάροχοι «να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις νόμιμες προσφορές που υπάρχουν για να απολαύσουν αυτού του είδους το περιεχόμενο», καθώς και οι αρχές επιβολής του νόμου να αναλάβουν δράση κατά της πειρατείας. Η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό σύστημα αποκλεισμού συνδέσμων για την πρόληψη της παράνομης αναμετάδοσης αθλητικών γεγονότων ή συναυλιών.

Ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς οι πειρατικές συνδέσεις

Οι παράνομες συνδέσεις αποτελούν τον κυρίαρχο παίκτη της ελληνικής αγοράς, καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 900.000 χρήστες, με τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του EQUIPO, να ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη θέαση πειρατικού περιεχομένου και τους Έλληνες να βρίσκονται στην 11η θέση όσον αναφορά την αποδοχή απέναντι στις παράνομες συνδέσεις φτάνοντας το 38%.

Ειδικότερα, το 18% των Ελλήνων έχει εκούσια παράνομη πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 14%, ενώ βρισκόμαστε μια… «ανάσα» από την κορυφή στην παράνομη παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων με το ποσοστό να είναι στο 20%, ευρισκόμενοι πίσω μόνο από τη Βουλγαρία με 21% και πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 12%.

Επίσης οι Έλληνες χρήστες βρίσκονται στην πρώτη τριάδα με 14% στο παράνομο ανέβασμα περιεχομένου, πίσω από Λιθουανία και Λετονία που έχουν 19% και 16% αντίστοιχα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 11%.

Με εξαίρεση την πειρατική τηλεόραση που είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς, η Cosmote TV βρίσκεται στην πρώτη θέση με 648.531 συνδρομητές το β’ τρίμηνο του 2023 ενώ πλέον έχει περισσότερους από 450.000 συνδρομητές που βρίσκονται στην ΟΤΤ πλατφόρμα της.

Στη δεύτερη θέση σύμφωνα με υπολογισμούς βρίσκεται το Netflix, καθώς αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την παρουσία της πλατφόρμας στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως οι χρήστες της φτάνουν τους 500.000.

Η Nova, παρά τη δυναμική εκκίνηση που προσπάθησε να κάνει με την επιθετική εμπορική πολιτική της και τον πακτωλό χρημάτων που δαπάνησε για να φέρει τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν βλέπει να καταγράφει σημαντικά κέρδη μέχρι στιγμής, καθώς από τους 390.000 συνδρομητές που υπολογιζόταν ότι είχε στα τέλη του 2022, έχει ξεπεράσει πλέον τους 400.000 βάσει των ανακοινώσεών της.

Από την πλευρά της, η Vodafone TV ακολουθεί πιο πίσω και σε απόσταση, ωστόσο καταγράφει ανοδικές τάσεις, με ώθηση από το Disney+, φτάνοντας πλέον τους 180.000 συνδρομητές στοιχηματίζοντας στο premium τηλεοπτικό περιεχόμενο, με τον στόχο των 200.000 να πλησιάζει όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο CEO της εταιρείας κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Οι γνωστοί και… άγνωστοι κίνδυνοι για τους χρήστες

Οι πάροχοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για τις παράνομες πλατφόρμες αλλά και για τους τελικούς χρήστες, με πολλούς και στη χώρα μας να έχουν περάσει ήδη τους τελευταίους μήνες την πόρτα του ανακριτή.

Ωστόσο σπάνια έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ.

Η πειρατεία αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» για τους χρήστες, ενώ αποτελεί και παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος, με το ελληνικό κύκλωμα να φέρεται πως έχει διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως η πειρατεία είναι μια μπίζνα με πολλά λεφτά που τροφοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα και ξεπλένει χρήματα που προέρχονται από ναρκωτικά, πωλήσεις ναρκωτικών και πορνεία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους οι χρήστεςενώ σημειώνουν ωστόσο πως κάθε πειρατική σύνδεση αποτελεί και μια «κερκόπορτα» για να εισβάλλει το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα σπίτια των χρηστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Όπως είχαν αναφέρει στο BD, «αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι χρήστες είναι το γεγονός πως με μια πειρατική σύνδεση βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Καθώς το box είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο του σπιτιού σου, δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποια συσκευή βρίσκεται συνδεδεμένη στο προσωπικό δίκτυο. Όλα είναι εκτεθειμένα. Από το box, μέχρι τον υπολογιστή, το tablet, ακόμα και το κινητό».

Επισημαίνουν παράλληλα ότι και όλοι οι συνδεδεμένοι λογαριασμοί του χρήστη βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς «πλέον οι περισσότεροι έχουν συνδεδεμένες περισσότερες από μια συσκευές εντός του σπιτιού με τον ίδιο λογαριασμό», ενώ και η συλλογή των προσωπικών δεδομένων του χρήστη αποτελεί ακόμα μια σημαντική πηγή για τους πειρατές. Τα πελατολόγια με τα στοιχεία των πελατών μπορούν να περάσουν σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση έναντι του κατάλληλου ποσού, με τον χρήση να μην γνωρίζει αν ο πάροχος του είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε ξεκινήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ισχυρό πλήγμα στην πειρατική τηλεόραση, απειλή κυρώσεων σε 26.000 χρήστες

Νέα κόλπα από τα κυκλώματα για να μοιράζουν το παράνομο περιεχόμενο. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως φάνηκε από την τελευταία μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Ποιοι οι κίνδυνοι για τους χρήστες.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπλόκο σε 433 σελίδες πειρατικής TV, σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων

Ποια αποτελέσματα έχει φέρει η νέα ρύθμιση που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και προβλέπει δυναμικό αποκλεισμό παράνομων ιστοσελίδων. Σε 500.000 υπολογίζουν οι πάροχοι τους συνδρομητές των πειρατικών καναλιών.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς απαντούν Cosmote - Nova στους ξένους κολοσσούς της τηλεόρασης

Οι δύο ισχυροί παίκτες της ελληνικής αγοράς ενισχύουν το περιεχόμενό τους για να σταματήσουν την αύξηση διείσδυσης από Netflix, Disney και HBO. Άνισος ανταγωνισμός από ξένες πλατφόρμες που δεν πληρώνουν φόρους.