ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου συστήματος μεταφοράς

Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι είναι έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξάγει προς μεγάλα κέντρα κατανάλωσης εκτός συνόρων την περίσσεια της πράσινης ενέργειας.

Την ανάγκη να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα ένα δεύτερο σύστημα μεταφοράς «κορμού», προκειμένου η χώρα -σε συνδυασμό με την αποθήκευση- να είναι σε θέση να απορροφήσει την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα ή θα διακινείται μέσω των διεθνών διασυνδέσεων, ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα».

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε το σύστημα σε έναν βαθμό που δεν το προβλέπαμε προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο Διαχειριστής επεξεργάζεται -από κοινού με την Πολιτεία- ήδη από τώρα έξυπνους τρόπους ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις.

Ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων

Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι είναι έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξάγει προς μεγάλα κέντρα κατανάλωσης εκτός συνόρων την περίσσεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται από το πολύ πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

«Το πρασίνισμα του μείγματος, προκειμένου να έχουμε ευσταθή ηλεκτρικά συστήματα, απαιτεί όλες οι χώρες να είναι πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένες», επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης σχολιάζοντας ότι «κοιτάμε σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και προσπαθούμε να επενδύσουμε με σοβαρότητα όπου κρίνουμε ότι η χώρα χρειάζεται να φτάσει».

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ Great SeaInter connector, ένα σημαντικό έργο με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ. Όπως είπε, η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο βρίσκεται πλέον σε κατασκευή ενώ ωριμάζει και το τμήμα του έργου ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ. Για το δεύτερο σκέλος της διασύνδεσης, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών και τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής του Ισραήλ στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα στο τρέχον τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο που έχει χαρακτηριστεί ως Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Για τη διασύνδεση Saudi Greek Interconnection ανέφερε ότι υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας για να προχωρήσει, επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη του έργου.

Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι έχουμε μία «ιστορία επιτυχίας» στις ΑΠΕ δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια στη χώρα αγγίζει ήδη το 60%, παραθέτοντας στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού της μείγματος.

Ωστόσο, σημείωσε πώς για να φτάσουμε στο 80% που είναι ο εθνικός στόχος για το 2030, θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες καθώς, όπως εξήγησε, οι ΑΠΕ είναι πολύ πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους, σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες ορυκτών καυσίμων στις οποίες βασιζόμασταν αποκλειστικά στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι Διαχειριστές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν για να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νέα κατάσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Η Κύπρος παραμένει υπέρ του έργου του Great Sea Interconnector, αλλά το υψηλό του κόστος καθιστά απαραίτητες ανεξάρτητες μελέτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Μ. Κεραυνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει την ενεργειακή σύνδεση το Ισραήλ, αμφιβολίες για τη Λευκωσία

Τα αποτελέσματα του νέου γύρου επαφών Μανουσάκη στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση. Ισχυρά συμφέροντα στην ενεργειακή αγορά της Μεγαλονήσου βρίσκονται πίσω από τις καθυστερήσεις.