ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tileorasi-tv-kanalia
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.

Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των καταναλωτών σε συνδρομητική τηλεόραση και τηλεπικοινωνίες στοχεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θέλει την κατάργηση του τέλους 10% στη συνδρομητική και ευνοϊκότερες πολιτικές για όσους στρέφονται σε προϊόντα υψηλής αξίας.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επισημάνει την άδικη επιβολή του τέλους 10% στη συνδρομητική που δημιουργεί ένα άνισο περιβάλλον «όπου παραβιάζονται οι βασικές αρχές ανταγωνισμού με το βάρος του τέλους να επιβάλλεται μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις». Το μέτρο είχε επιβληθεί ως μνημονιακή υποχρέωση το καλοκαίρι του 2016 και είχε ανασταλεί από το φθινόπωρο του 2020 λόγω της πανδημίας, αλλά επέστρεψε τον Ιούνιο του 2022 παρά τις αντιδράσεις των παρόχων και τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.

Την προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια σημείωσε ο υφυπουργός Κ. Κυρανάκης. Μιλώντας σε συνέδριο, δήλωσε ότι οι πάροχοι «έχουν δίκιο. Πράγματι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των διεθνών πλατφορμών περιεχομένου και των δύο εγχώριων. Σαν υπουργείο έχουμε κινήσει τη συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργησή του και να πετύχουμε ένα θεμιτό ανταγωνισμό».

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση του τέλους στη συνδρομητική, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό, αποκλείοντας να υπάρξουν εξελίξεις τη φετινή χρονιά. Πάντως, αφήνονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το 2025.

Όπως υπογράμμισε στο συνέδριο Υποδομές και Δίκτυα 2024, η Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ Ειρήνη Νικολαΐδη, «στην Ελλάδα έχουμε ένα κλασσικό παράδειγμα μιας κατάστασης που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» τονίζοντας ότι «η Cosmote TV και η Nova φορολογούνται με το τέλος 10% ενώ Amazon, Netflix, Disney+, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα γιατί δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα δημιουργώντας δυο μέτρα και δυο σταθμά», την ίδια στιγμή που οι ελληνικοί πάροχοι δραστηριοποιούνται στη χώρα, απασχολούν προσωπικό και φέρνουν δημόσια έσοδα και επιβαρύνονται με επιπλέον φορολογία.

Η κα Νικολαΐδη επισήμανε ότι το τέλος του 10% είχε επιβληθεί την εποχή των μνημονίων όπου έπρεπε να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, όμως πλέον δημιουργεί στρεβλές καταστάσεις που φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους ελληνικούς παρόχους καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στις άλλες πλατφόρμες που είναι φθηνότερες.

Στελέχη του κλάδου έχουν αναφέρει στο BD πως πλέον «οι πάροχοι τα έχουν αναλύσει σε όλα τα επιτελεία και σε κάθε κυβέρνηση και σε όλους τους υπουργούς. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι τι θα κάνει και τι θα αποφασίσει», ενώ επισημαίνουν ότι η υψηλή φορολογία εκτός από τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί, οδηγεί τους καταναλωτές στην πειρατεία, παρά το γεγονός ότι πλέον κινδυνεύουν και αυτοί να βρεθούν υπόλογοι έναντι του νόμου.

Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου έχουν υπογραμμίσει πως με τη συνδρομητική τηλεόραση να ανακάμπτει το 2023, πως η οριστική κατάργηση του τέλους μπορεί να δώσει νέα πνοή στην αγορά και να ενισχύσει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει στο τραπέζι και η σκέψη για αλλαγή της φορολογικής τους έδρας με στόχο να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τις διεθνείς πλατφόρμες που δεν πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα.

Ευνοϊκά μέτρα για ανάπτυξη των υπερυψηλών συνδέσεων

Οι υψηλές τιμές και η ποιότητα των δικτύων αποτελούν επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί κυβέρνηση και καταναλωτές, καθώς η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι της ΕΕ στην ανάπτυξη και διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να σχεδιάζει την ενίσχυση της ζήτησης για υπερυψηλές ταχύτητες αλλά για περισσότερα mobile data.

Η φορολογία αποτελεί «βαρίδι» και στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών. Ακόμα ένα κληροδότημα της εποχής των μνημονίων, που έχει φέρει μια φορολογική επιβάρυνση της τάξης του 30% στη σταθερή και 26% στην κινητή τηλεφωνία, με την κα Νικολαΐδου να τονίζει ότι «έχουμε τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δημιουργεί και τη στρεβλή εικόνα ότι είμαστε οι πιο ακριβοί, αδικώντας τον κλάδο».

Την στρεβλή εικόνα που δίνει η αγορά σημείωσε και ο κ. Κυρανάκης που τόνισε ότι τα unlimited πακέτα στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Δεν βρίσκει κανείς εύκολα πακέτα 25-30 ευρώ σε σύγχρονες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για unlimited πακέτα δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι οι πραγματικές τιμές δεν αποτυπώνονται στις έρευνες, «γιατί οι πάροχοι για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν μια στρατηγική μάρκετινγκ με εκπτώσεις και συγκεκριμένες συμφωνίες».

Παράλληλα μαζί με τα κουπόνια, με τα οποία το υπουργείο στοχεύει να αυξήσει τη ζήτηση για τις συνδέσεις οπτικής ίνας, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε πως υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση «όπως καταργήσαμε το τέλος κινητής για τους νέους 18-25 ετών το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και για τους συνδρομητές που επιλέγουν υπερυψηλές ταχύτητες, unlimited πακέτα και να δούμε συνολικά μια πολύ καλύτερη και ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ και άρση λειτουργίας για παραβάσεις στις παραλίες

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας MyCoast αν οι παραχωρησιούχοι τηρούν τους κανόνες των συμβάσεων και να προχωρούν σε καταγγελίες που θα διοχετεύονται στις Κτηματικές Υπηρεσίες. Drones και Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία των ελέγχων.