ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Από τις φυλακές ως το ΟΑΚΑ: Έργα 3,5 δισ. από ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, έργα αναβάθμισης υποδομών υγείας, νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, αλλά και την αποκατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου «τρέχει» η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ.

Έχοντας σε εξέλιξη τρία mega projects για την πολιτική προστασία, τη δασοπροστασία και την υγεία, η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ προωθεί έργα συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές τις ημέρες, το PPF έχει στα σκαριά τον διαγωνισμό παραχώρησης για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, μία επένδυση που εκτιμάται πως θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, με αξία άνω του 1 δισ. για τη Δυτική Αττική, ενώ παράλληλα τρέχει την αποκατάσταση του ΟΑΚΑ.

Τη μερίδα του λέοντος στη μεγάλη βεντάλια των έργων που έχει αναλάβει να ωριμάσει και να δημοπρατήσει το PPF, με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, κατέχουν το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την πολιτική προστασία, συνολικού ύψους  970 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν δημοπρατηθεί έργα περίπου 600 εκατ., για την προμήθεια νέων οχημάτων, 97 drones, 25 αμφίβιων αεροσκαφών, για την αναβάθμιση του στόλου των Canadair και την προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους.

Αντίστοιχα, εντός 2024 έχουν υπογραφεί συμβάσεις 130 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς δασών και αντιπυρικές ζώνες, μέσω του προγράμματος Anti Nero, Τα έργα που ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου θα διαρκέσουν ως τονΙούλιο, με τις εργασίες εντός των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο να λειτουργούν προληπτικά και να συμβάλλουν στον γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιών. Για το 2025 προβλέπονται διαγωνισμοί της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρότζεκτ αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών 80 νοσοκομείων και 150 κέντρων υγείας ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για 146 διαγωνισμούς, προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ, που ωριμάζει και διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Έχουν ήδη υπογραφεί 69 συμβάσεις, ύψους 237 εκατ. ευρώ, και τρέχουν επιπλέον 35 διαγωνισμοί, με προϋπολογισμό 135,8 εκατ. ευρώ.

Αποκατάσταση εν λειτουργία για το ΟΑΚΑ

Αυτή την περίοδο μπαίνουν σε τελική φάση οι εργασίες καθαίρεσης των πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου Καλατράβα του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στα τέλη Απριλίου. Το στάδιο πρόκειται κατόπιν να επαναλειτουργήσει, με τις εργασίες αποκατάστασης να γίνονται σε λειτουργία. Αυτές περιλαμβάνουν τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Ως εκ τούτου, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου που ήταν 43 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Το «λουκέτο» στις βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα αποτελέσματα της εκτεταμένης επιθεώρησης που έγινε στις εμβληματικές μεταλλικές κατασκευές, κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και η οποία ανέδειξε προβλήματα στατικότητας. Η επιθεώρηση δημοπρατήθηκε έναντι 1,65 εκατ. ευρώ από το PPF. Η σύμβαση για την αποκατάσταση, που βάσει σχεδιασμού θα υπογραφεί τον Ιούλιο, θα έχει διάρκεια 19 μήνες. Το καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί με το τελευταίο ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις 21 Μαρτίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την ταχύτερη και ασφαλή επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου, με το ΤΕΕ που ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους θα χορηγήσει, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και το πιστοποιητικό ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων για το κοινό και θα γνωμοδοτήσει επί της ορθής περάτωσης των εργασιών.

Τα ΣΔΙΤ των μετεγκαταστάσεων

Παράλληλα, το PPF έχει σε εξέλιξη δύο σημαντικά κτηριακά ΣΔΙΤ, άνω των 850 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Μάρτιο άλλαξε πίστα το ΣΔΙΤ της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού, περνώντας στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το έργο, προϋπολογισμού 617 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανέγερση και λειτουργία για 30 χρόνια ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο, όπου θα μετεγκατασταθούν οι σημερινές φυλακές από τον Κορυδαλλό. Ενδιαφέρον στην α’ φάση εκδήλωσαν οι: Άβαξ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος.

Το σωφρονιστικό συγκρότημα θα μεταφερθεί στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, προκειμένου να αποσυμφορήσει την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Κορυδαλλού, εξασφαλίζοντας σύγχρονες συνθήκες κράτησης. Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν σήμερα το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές τους. Σήμερα, αν και η χωρητικότητα είναι για 1.810 κρατούμενους σε δομημένους χώρους έκτασης 8.835 τ.μ., δηλαδή 4,9 τ.μ. χώρου/κρατούμενο, εκεί διαβιούν 2.270 κρατούμενοι. Το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να διενεργήσει μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με πιθανό σενάριο τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης με χώρους πρασίνου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εντωμεταξύ, ο ανταγωνιστικός διάλογος και για το ΣΔΙΤ της ανέγερσης και λειτουργίας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε οικόπεδο επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 223,5 - 254,5 εκατ. ευρώ. Τα ενδιαφερόμενα σχήματα είναι: Intrakat – ΤΕΚΑΛ, Άβαξ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SDIT Genikis Grammateias Ypodomon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαλτώνουν για χρόνια οι διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για τα δημόσια κτήρια

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη των διαγωνισμών για κτηριακά ΣΔΙΤ που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ δημιουργούν προβληματισμό. Αναζητείται νέα συνταγή για συμπράξεις με ιδιώτες που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα, «σωσίβιο» από ΕΣΠΑ

Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού κόστους 184,48 εκατ. ευρώ, απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω απαλλοτριώσεων και απρόβλεπτων καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς. Θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτής στο λιμάνι του Λαυρίου, έργα αναβάθμισης σε Ραφήνα και Σούδα

Μικρή παράταση στην υποβολή ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Λαυρίου έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δρομολογεί την ανάπτυξη και επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας. Σημαντικά έργα και στο λιμάνι της Σούδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξανδρούπολη: Τεχνικός σύμβουλος για το λιμάνι, ανατροπή για τα έργα

Το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου που θα καταρτίσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Σκληρή μάχη εταιρειών για την αναβάθμιση των υποδομών, δικαιώθηκε η ένσταση της Κωνσταντινίδης κατά της ΤΕΚΑΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το νότιο τμήμα του Ε65: Η ιστορία... τρέλας ενός έργου 1,4 δισ.

Σε λιγότερες από τρεις ώρες το ταξίδι στα Τρίκαλα, διασύνδεση με την Εγνατία ως το καλοκαίρι του 2026. Η ανορθόδοξη πορεία κατασκευής του έργου, οι περιπέτειές του στην οικονομική κρίση και η δύσκολη επανεκκίνηση.