ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.

Διαφορετικούς δρόμους αναφορικά με τις μειώσεις επιτοκίων αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της ING, προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα ανοίξει τον κύκλο «κοψίματος» του κόστους δανεισμού, με τη Fed να φαίνεται ότι διαθέτει περιθώρια να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Η ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού και η προσδοκία της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο στόχο το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι αρκετοί λόγοι για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής κατά τα τελευταία δύο χρόνια είναι μεγαλύτερης διάρκειας, όπως καταδεικνύεται από τον ακόμη ισχνό τραπεζικό δανεισμό, ενισχύουν τα επιχειρήματα για μείωση των επιτοκίων.

Εξετάζοντας πέρα από τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, υπάρχουν δύο αντίθετοι παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος της χαλάρωσης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ενώ τυχόν ενίσχυση της κυκλικής ανάκαμψης θα τροφοδοτήσει τους φόβους για αναζωπύρωση και θα περιορίσει τα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων, τυχόν ταχύτερος αποπληθωρισμός και υποεκπλήρωση του στόχου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικότερες μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει προσεκτική και θα μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 0,75% φέτος.

Οι εκτιμήσεις της ING για τα βασικά επιτόκια 

 

Υπομονή από τη Fed

Σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, έναντι πέντε που εκτιμούσε στις αρχές του έτους, θα προχωρήσει φέτος η Fed, έκαστη κατά 0,25%. Η ING τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις και προσθέτει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, ενώ τα στοιχεία ανεξάρτητων ερευνών παρουσιάζουν χειρότερη εικόνα. Ενώ η Fed τείνει να μειώσει τα επιτόκια προς ένα πιο ουδέτερο επίπεδο, αν μπορεί, χρειάζεται τα επίσημα στοιχεία να γίνουν πιο ήπια για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.

Τα επίσημα δεδομένα τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την αγορά εργασίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στην τράπεζα και ως εκ τούτου η περίπτωση μείωσης τον Ιούνιο απομακρύνεται, με μία τέτοια κίνηση να μετατίθεται για το γ’ τρίμηνο. Όσο για την εκτίμηση της ING τοποθετεί το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στο 3,5% έως το καλοκαίρι του 2025 από 5,25% - 5,50% που είναι σήμερα. 

Πιθανή η μείωση από τη ΒοΕ

Πρόσφατα σχόλια του διοικητή Άντριου Μπέιλι άνοιξαν την πόρτα για μείωση των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Σημείωσε ότι η τιμολόγηση της αγοράς για δύο έως τρεις μειώσεις για φέτος είναι λογική και έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Θεωρείται απίθανο να γίνει μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου, αλλά ο Ιούνιος θα μπορούσε να είναι στο παιχνίδι αν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως σε επίπεδο γενικού δείκτη δημιουργεί περιθώρια για τη Fed να εφαρμόσει μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αποφασίσουν η Fed και η ΕΚΤ και οι ισορροπίες με τα «γεράκια»

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να «παγώσει» την Τετάρτη τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει με μια αύξηση κατά 0,25%. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν αυστηρότερη πολιτική.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ και οι προβλέψεις για το 2023

Κατά 0,25% αναμένεται να αυξηθεί αύριο το αμερικανικό επιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά μισή μονάδα. Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed κατά μισή μονάδα

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελ Εριάν: Ζήτημα αξιοπιστίας για τη Fed η αύξηση επιτοκίων.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.