ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται νέα κεφάλαια 2,3 δισ. για φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Καταθέτει το 4ο αίτημα εκταμίευσης προς τις ευρωπαϊκές αρχές το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήδη έχουν γίνει συμβάσεις για δάνεια 4,52 δισ. νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Στο 2,1% το μέσο επιτόκιο των δανείων.

Ενισχύεται κατά 2,3 δισ. ευρώ, η «δύναμη πυρός» των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά το αντίστοιχο αίτημα για εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού που κατατέθηκε από το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες με επιτόκιο κοντά στο 2%, ενώ μέσω αυτών στηρίζεται η χρηματοδότηση όχι μόνο μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική διέξοδο ώστε να «κλείσουν» δανειακές συμφωνίες. 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, κατέθεσε το εν λόγω αίτημα, καθώς πρώτα επιτεύχθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ο στόχος της συμβασιοποίησης δανείων, ύψους 4,52 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δάνεια, χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου διεθνώς.

Σημειώνεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια, εκ των οποίων τα 136 είναι δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των δανειακών συμβάσεων φθάνει τα 11,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,75 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,77 δισ. ευρώ δάνεια των τραπεζών και 2,63 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει στην πρόσφατη Έκθεση του Διοικητή για το 2023 τη σημαντική συμβολή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει,

  • Οι επιχειρήσεις υποβοηθήθηκαν το προηγούμενο έτος από τα χαμηλότοκα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Συνολικά το 2023, από το δανειακό σκέλος του προγράμματος εκταμιεύθηκαν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,45 δισεκ. ευρώ (2022: 0,36 δισεκ. ευρώ), εκ των οποίων περίπου 0,9 δισεκ. ευρώ συνιστούσαν κεφάλαια του Μηχανισμού και τα υπόλοιπα τραπεζικά κεφάλαια. Το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων, άνω του 90%, χορηγήθηκε με τη διαμεσολάβηση έξι εγχώριων εμπορικών τραπεζών.
  • Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2022 (πρώτη δανειακή σύμβαση) έως τις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους είχαν υπογραφεί 271 δανειακές συμβάσεις ύψους 8 δισεκ. ευρώ. Περίπου το ήμισυ των δανειακών συμβάσεων (αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ) αφορούσε επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα δάνεια του Μηχανισμού διαμορφώθηκε σε 2,1%, δηλ. περίπου κατά 360 μονάδες βάσης χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου μέσου ετήσιου επιτοκίου των κοινών τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων για το 2023. Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού καθιστά ελκυστικά τα εν λόγω δάνεια, όπως αποτυπώνει η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από τον αριθμό των αιτήσεων.

Παπαθανάσης: Τα κονδύλια θα προωθηθούν άμεσα στην οικονομία

Με αφορμή την κατάθεση του αιτήματος πληρωμής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και σε συνέχεια των προηγούμενων σχετικών αιτημάτων που καταθέσαμε εγκαίρως και έλαβαν την έγκριση της Ε.Ε., προχωρούμε σήμερα στο 4ο αίτημα πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος είναι τα συγκεκριμένα κονδύλια, να προωθηθούν άμεσα στην οικονομία, να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να μειώσουν το επενδυτικό κενό, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, προχωρούμε στην κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, επιτυγχάνοντας τα απαιτούμενα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των σημαντικών υποδομών, για την Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας».

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Σήμερα υποβάλαμε το 4o αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργεί για την ιδιωτική οικονομία ως κίνητρο επενδύσεων, παρέχοντας σε όλες τις επιχειρήσεις, με ταχείες διαδικασίες, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την εξωστρέφεια. Πρόκειται για ένα κρίσιμης σημασίας χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει επιτύχει να κινητοποιήσει σημαντικό ύψος επενδύσεων και το οποίο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την όποια όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Σημαντική επιβράβευση το 4ο αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ

«Με σχέδιο, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική πολιτική κάνοντας πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα το αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάπτυξης

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης στόχος είναι να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Επιβράβευση της Ελλάδας από ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 8 κράτη- μέλη που έχουν υποβάλει και εκταμιεύσει 3ο αίτημα πληρωμής, την ώρα που ήδη έχουν εισρεύσει στη χώρα μας 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης κέντρων φροντίδας πρώιμης παιδικής ηλικίας

Στόχος του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 70.097.200 ευρώ, είναι η δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε κέντρα παιδικής φροντίδας, είτε με τη δημιουργία νέων κέντρων είτε με την υποστήριξη υπαρχόντων κέντρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Τρίτο αίτημα πληρωμής του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,84 δισ.

«Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ» επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.