ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στις τεχνολογικές εξελίξεις στα πλωτά αιολικά εστίασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης μιλώντας χθες σε ημερίδα του ΙΕΝΕ, υπογραμμίζοντας το κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα που πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Ο ίδιος τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδος εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται ισχυρή. Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από τον ΑΔΜΗΕ, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, το διευρυνόμενο δίκτυο, οι προοπτικές διασυνδέσεων με άλλες χώρες, η αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί η ΕΔΕΥΕΠ είναι πολύ σημαντικά κομμάτια σε αυτό το ψηφιδωτό.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να περιορίσει τις αβεβαιότητες η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει γρήγορα στην ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας με ασφάλεια δικαίου και να ενημερώσει έγκαιρα τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταστούν σύμμαχοι στην ανάπτυξη των πάρκων. Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power.

Ο κ. Χατζηγάκης ανέλυσε τις εξελίξεις στις διαφορετικές τεχνολογίες πλωτών αιολικών (π.χ. Semi-submersible, Spar, TLP, Barge) και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στα πλωτά αιολικά λίγο πριν το στάδιο ευρείας εμπορικής ανάπτυξης. Επίσης, ανέλυσε την τεχνολογία της Hexicon με τις διπλές ανεμογεννήτριες (TwinWind) σε μια πλατφόρμα που μπορούν να παράξουν περισσότερη καθαρή ενέργεια και μικρότερο αναλογικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές πλωτές ανεμογεννήτριες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεύμα, Ενέργεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών ρεύματος: Οι διασυνδέσεις αυξάνουν τις ενεργειακές ανταλλαγές

Η Ελλάδα, παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς ανατιμήσεις, αύξησε τις εξαγωγές ρεύματος το 8μηνο του 2026, φθάνοντας τις 9,24 τεραβατώρες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 27% και οι καθαρές εξαγωγές ανήλθαν στις 6,1 τεραβατώρες.
Φωτοβολταϊκά πάνελ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση πάνελ, μπαταριών: Οι εισφορές, τα κενά στους ελέγχους και το κόστος

Νέες πιέσεις για την αγορά των ΑΠΕ δημιουργεί η διαχείριση του εξοπλισμού που φτάνει στο τέλος της ζωής του. Στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδιασμού οι υποχρεώσεις ανακύκλωσης. Το υψηλό κόστος και τα κενά στους ελέγχους.
ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΜΗΕ: Το 2027 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Ιταλία

Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna επιταχύνουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, με στόχο διαγωνισμούς το 2027 και έναρξη κατασκευής το 2028. Οι έρευνες βυθού ξεκινούν αρχές 2025, ενώ προχωρούν οι αδειοδοτήσεις.
Υπεράκτιο αιολικό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως τα πλωτά αιολικά μειώνουν έως και 420 εκατ. το κόστος ηλεκτρικού συστήματος

Περιορισμό ετήσιου κόστους ηλεκτρικού συστήματος έως 420 εκατ. μέσω μείωσης περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ και λιγότερη χρήση αερίου προσφέρουν τα πλωτά αιολικά σύμφωνα με μελέτη των ΕΔΕΥΕΠ και EXERGIA.